Apple, paha omena?

Vuosia sitten pidin Cupertinon lahjaa maailmalle suuressa arvossa: Apple oli hauska ja innovatiivinen firma, joka valmisti hienoja ja helppokäyttöisiä tietokoneita omalla tavallaan. Viime vuosina tämä hehku on rapistunut ja lopulta hävinnyt kokonaan. Nykyinen Apple on kontrolloiva, salaileva yritys, jonka kanssa yhteistyö on aina Applelle itselleen hyödyllisempää.

Minä minua pännii Applessa:
1.    Apple rajoittaa käyttäjien oikeuksia
2.    Apple rajoittaa kehittäjien oikeuksia
3.    Apple muuttaa näitä oikeuksia jälkikäteen
4.    Apple salailee asioita ja haastaa väkeä oikeuteen pienistäkin ”salaisuuksien” vuotamisesta

No mutta, lähdetään perustelemaan. Applella on vuosia ollut sota käyttäjiä vastaan, mutta suuttumisen sijaan, ihmiset ovat tottuneet innostumaan kun Apple näppärästi ohjaa huomion pois ongelmasta jollain kiiltävällä. iTunes-kaupan kappaleiden ostaminen on ollut hyvä esimerkki tästä: alun perin kappaleita sai polttaa cd:lle tietyn määrän kertoja ja siirtää oikeudet niin- ja niin monelle laitteelle. Vuosien aikana tätä määrää laskettiin useita kertoja. Nyt tilanne tosin on helpottunut, kunhan iTunesista muistaa ostaa vain mp3-muotoista musiikkia. Uudempi esimerkki ovat Applen mobiililaitteet joihin ei kertakaikkiaan saa asennettua ohjelmistoa muuten kuin Applen hyväksymiä reittejä – ja tietysti vain Applen hyväksymää ohjelmistoa.

Apple rajoittaa myös merkittävästi sitä mitä kehittäjät saavat tehdä. Paljon vaivaa nähdään jotta sovellusten kehittäminen yhtäaikaisesti muille alustoille olisi erittäin vaikeaa ellei mahdotonta. Lisäksi kehittäjien käyttämät tekniikat ovat tiukkaan kontrolloituja. Käyttäjiensä käsien rajoittamista perustellaan monilla tavoin. Tietoturvaa ja muuta heitetään perusteluksi, mutta totuus on Applen halussa kontrolloida täysin laitteidensa ohjelmiston myyntiä. iPuhelimeen ei ole mahdollista ostaa ohjelmistoa ilman, että osa tuloista menee Applelle (paitsi jos puhelimen lukituksen purkaa ja sehän tunnetusti tekeekin hyvää takuulle). Puhelimeen ei saa siirrettyä materiaalia maksamatta Applelle.

Kehittäjiä vastaan Applen sota on näkyvämpi koska kehittäjät osaavat älähtää kun heitä lyödään. Apple on käytännössä sanellut millaisia ja miten tehtyjä sovelluksia kauppaansa hyväksytään ja yrittänyt esimerkiksi tappaa Adoben työkalut joilla pystyi helposti kääntämään Flash-sisältöä myös iLaitteille. Uusin käänne oli Applen veto kieltää ohjelmiin sisältyvät tilaukset omien kanaviensa ulkopuolelta (ja tietysti omasta kanavasta Apple nappaa ison osan tilauksen rahavirrasta).

Ehkä pahimpana kuitenkin voi pitää Applen erittäin aggressiivista lakipolitiikkaa, jossa Cupertinosta lähetetään asianajajat hoitamaan milloin mitäkin bloggaajaa. Joku kehtaa paljastaa Applen seuraavan puhelimen olevan musta ja raastuvassa ollaan. Mitä se olikaan kun terrorisoimalla yritetään saada tavoitteensa toteutumaan? Eli oikein kunnolla isken paria bloggaajaa naamaan kunnon syytteillä, eivät ne muut pelosta uskalla toimia… mikäs se termi olikaan? Niinjoo, terrorismi! On aina hyvä merkki kun yritystä voidaan perustellusti verrata terroristijärjestöön.

Korostettakoon sisälukutaidottomille, että en kuitenkaan vertaa Applea oikeisiin terroristijärjestöihin. Applen metodit saattavat olla terroristimaisia, mutta todellista heidän käsissään ei ole verta samaan tapaan kuin varsinaisilla terroristijärjestöillä.

Apple pelaa likaista peliä koska se voi. Cupertinon yllä leijuu käsittämättömän seksikäs imago jonka perusteella Applen toimista annetaan paljon anteeksi. Ja lisäksi heidän laitteensa eivät ole lainkaan huonoja, päinvastoin! Yritys kuitenkin hyödyntää asemaansa vaarallisilla tavoilla. Tavoilla jotka saavat minut harkitsemaan seuraavan kannettavani merkkiä vakavasti pois Applen rahavirtojen seasta.

Kommentit