Totuus ei vaihtele

Aloitetaan sanomalla tärkein: totuus ei ole subjektiivinen. Jos kvanttien maailman epävarmuudet sivuutetaan, voidaan maailmasta sanoa sen olevan tietynlainen ja jokaiseen totuusväittämään olevan yhden vastauksen. Haemme tällä yhtä tärkeää asiaa: totuus ei ole erilainen eri ihmisille.

Väite totuuden subjektiivisuudesta nousee esiin väittelyissä. Sen nostaa lähes aina häviöllä oleva väittelyn osapuoli tilanteessa, jossa vastapuoli on kyennyt käytännössä aukottomasti todistamaan oman kantansa. Kuulemme lauseen "Se on ehkä totta sinulle" tai jonkin sen variaation. Ilmiöön törmätään myös kun selvästi väärää tietoa omaavan henkilön tunteita ei haluta loukata kun tämä on selvästi väärässä.

Totuus ei kuitenkaan ole subjektiivinen. Törmäsin tähän ilmiöön viimeksi verkkokeskustelussa homoseksuaalisuuden luonteesta, jossa eräs hyvää ehkä tarkoittava argumentoi homoseksuaalisuuden olevan valinta. Kun hänelle osoitettiin hänen väittämänsä virheellisyys ja todisteita väittämiään vastaan, hän puolustautui tukeutumalla oikeuteensa määrittää oma totuutensa erilaiseksi.

Se millaiseksi haluan uskoa maailman, ei kuitenkaan vaikuta siihen millainen maailma todellisuudessa on, vaikka kuinka yrittäisin. Esimerkkinä käyttämämme henkilö kuitenkin lopulta päätti turvautua tähän oikeuteen. Hän päätti ettei maailma toimi hänelle samalla tavalla kuin se toimii muille.

Tämä harha totuuden henkilökohtaisuudesta on ehkäpä väärintulkinta sananvapauden luonteesta. Sananvapaus, läntisten demokratioiden kulmakivi, antaa kenelle tahansa oikeuden ilmaista mielipiteensä ilman sensuuria tai vaaraa. Sananvapauden kunnioittaminen on luonut joidenkin mielissä kuitenkin oudon käsityksen, että sananvapaus ulottuisi jotenkin todellisuuden luonteeseen asti. Sananvapaus ei tarkoita, että olet oikeassa sanoessasi jotain, vaan että sinulla on oikeus sanoa se. Sananvapaus ei mitenkään suojaa älyttömiä mielipiteitä älykkäältä vastahyökkäykseltä tai pahimmillaan pilkalta.

En yritä argumentoida, etteikö kaikilla olisi oikeus mielipiteeseen - jopa huonoon sellaiseen. Mielipiteet joita faktat eivät tue ovat kuitenkin väärässä olemisen muoto. Jos päätän uskovani paitani väriksi punaisen, ei se muuta sitä seikkaa että paitani on valkoinen. Minulla saattaa olla oikeus tähän mielipiteeseen, mutta faktuaalisesti olen väärässä, eikä minulla ole mitään erillistä totuutta jonka kautta olisin oikeassa kyseisessä tilanteessa.

Kommentit