Windows 7:n parhaat kätketyt toiminnot

Käyttöjärjestelmissä erilaisia kikkoja ja temppuja joilla tietyt asiat onnistuvat helpommin ja sitten on tiettyjä hieman haudattuja ja vähemmän tunnettuja toimintoja joilla voisi saada aikaan jotain erityisen hauskaa. Tässä on joitakin Windows 7-käyttöjärjestelmän suosikkejani. Osa toimii myös muissa Windows-alustoissa.

Ohjelmien käynnistys haulla
Paina Windows-nappia (se lippunamista Ctrl:n ja Altin välissä) jolloin Käynnistä-valikko avautuu. Kirjoita pari kirjainta haluamasi ohjelman nimeä ja valitse hakutuloksista Enterillä haluamasi.

Asetusten haku
Kuten edellä ohjelmien käynnistys haulla, mutta kirjoita hakuun jokin asetus (esim. "hiiri") ja pääset asetuksiin suoraan Käynnistä-valikon kautta.

Ohjelmien käynnistys pikapainikkeella
Painamalla Windows-nappia ja mitä tahansa numeroa voit aktivoida näytön alalaidan tehtäväpalkin ohjelmista sen jonka järjestysnumero painamasi numero on. Esimerkiksi alla olevassa kuvan kaltaisessa tehtäväpalkissa Internet Explorer käynnistyisi Win+1, Outlook Win+3 ja Mediasoitin Win+5-painikkeilla. Jos Win-painike pidetään pohjassa, numeroa painelemalla toistuvasti voidaan vaihtaa ohjelman ikkunasta toiseen kuten Alt+Tabilla.





Ongelmatilanteiden nauhoitin
Windows 7:n mukana tulee ohjelma jolla voit nauhoittaa tekemäsi prosessin ja lähettää sitten esim. tekniseen tukeen automaattisesti generoidun nauhoitteen tästä! Tämä ominaisuus on hieman hankala löytää: avaa käynnistä-valikon haku ja kirjoita sinne hakusana psr ja ohjelma psr.exe-pitäisi ilmestyä.


Ohjelma on erittäin helppo käyttää: valitse Aloita tallentaminen ja sitten tee toiminnot mitä nauhoitukseen haluat mukaan. Kun lopetat nauhoittamisen tallentuu tehdyt asiat kuvankaappauksineen erilliseen zip-tiedostoon, jonka voi sitten lähettää eteenpäin tukihenkilölle tai vastaavalle.

Luotettavuushistoria
Tuntuuko että jokin  on tehnyt Windowsista epävakaan? Tarkista luotettavuushistoriasta mikä! Hakusanalla "luotettavuus" löydät Windowsin käynnistävalikosta Luotettavuushistorian jonka kautta näemme graafisesti miten tietokone on pysynyt pystyssä ja kun luotettavuuskäyrässä (se sininen viiva) näkyy notkahduksia, voimme selvittää samalla mitä kyseisenä päivänä on tapahtunut.



Nuolinapit ja hiiren käyttö Alt+Tabissa
Vanha Windows-kikka on siirtyä Alt + Tab-näppäimistökomennolla ohjelmasta toiseen. Jos ohjelmia on kuitenkin useita auki, Tabia joutuu painelemaan useasti. Haluttu ikkuna voidaan valita nopeammin hiirellä napsauttamalla tai nuolinäppäimillä (Alt-nappia edelleen pohjassa pitäen luonnollisesti).



Muita parhaita näppäimistökomentoja:
Pikainen lukitseminen: Windows + L - lukitsee tietokoneen ilman erillisiä valikoita.
Ikkunan asettelu: Windows + Mikä tahansa nuolinäppäin. Ikkuna vasemmalle, oikealla tai täyden ruudun tilaan.
Kaikkien ikkunoiden pienennys: Windows + D. Sama oikotie myös palauttaa kaikki.
Muiden kuin nykyisen ikkunan pienennys: Windows + Home. Pienentää siis aktiivisen ikkunan takana olevat ikkunat, mutta ei aktiivista ikkunaa! Sama oikotie myös palauttaa pienennetyt.

Tässä omat suosikkini. Tiedätkö parempia?

Kommentit