Uskonvapauden tärkeydestä

Vapaus uskoa vapaasti mihin haluaa on yksi tärkeimpiä demokraattisen yhteiskunnan peruspilareita. Tämän piirteen tärkeys jää kuitenkin monille epäselväksi vaikka todellisuudessa uskonvapauden tärkeyttä ei voi alleviivata liikaa. Miksi uskonvapaus sitten on tärkeää?

Yksi merkittävä syy on puhtaasti oikeus omaan ajatteluun. Ajattelua ja omaa mieltä ei millään järkevällä tavalla voida tuoda lainsäädännön piiriin ja vaikka voitaisiin, olisi sellainen vähintäänkin arveluttavaa. Jokaisella on oltava oikeus muodostaa oma uskonsa ja harjoittaa (tai olla harjoittamatta) sitä rauhassa siihen pisteeseen ettei uskon harjoitus rajoita muiden vapautta tehdä samoin. Tätä oikeutta vastaan tosin kampanjoidaan systemaattisesti monissa maissa jotka tahtovat julistaa tietyn uskon kaikille ja kieltää muut - ja jos ei kieltää, niin ainakin antaa erityisaseman tietylle uskonsuunnalle.

Toinen merkittävä syy on yksi jonka pitäisi olla varsinkin uskonnoille hyvin tärkeä: jos vain yksi usko on sallittu, ei kukaan todella valitse uskoaan. Tämä on mielestäni erittäin kriittinen elementti, sillä jos ainoa usko pakkosyötetään eikä uskovalle anneta koskaan vaihtoehtoa tai näytetä muita uskoja, voidaanko sanoa henkilön olevan todella valinnut kyseisen uskon? Eikö kulttuuriuskova henkilö vain usko mitä hänelle on lapsesta asti kerrottu, eikä niinkään tee tietoista päätöstä omaksua oikeaksi kokemansa usko? Jos vain yksi usko on sallittu ja muista ei kerrota, kukaan ei valitse Jeesusta vapahtajakseen tai Mohammedia profeetakseen – valinta on ryöstetty heiltä viemällä pois muut vaihtoehdot. Jos vaihtoehtoja vain yksi, se ei ole valinta.

Kiitos maassamme nautittavan (suhteellisen) uskonvapauden, meillä on tämä valinnan etuoikeus ja tunnen monia jotka ovat valinneet uskonsa oman kutsumuksensa mukaan, seuraamatta mitään pakkosyötettyä mallia. Tunnen muutamia jotka ovat näin uskaltautuneet valitsemaan uskon itse noudattamatta muuta kuin omaa ajatteluaan (mm. wicca ja buddhalainen) ja kunnioitan sellaisia henkilöitä syvästi heidän valintojensa takia. Täsmennettäköön etten sinällään pidä mitään tiettyä uskoa (tai sellaisen puutetta) mitenkään erityisen kunnioitettavana, vaan pikemminkin kunnioitan jokaisen omaa vapaata ja kriittistä ajattelua. Jos se johtaa tiettyyn uskoon, niin hyvä niin, jos se johtaa ateismiin niin hyvä niin. Yksinään mikään usko tai sellaisen puute ei ole mitenkään hurrattavaa: oleellista kuinka siihen pisteeseen on päädytty. Jos sinne päädytään itse, päädytään myös sille listalle ihmisiä joille nostan hattuani.

Jos uskonvapaus poistetaan, tämä uskon valinnan tärkeä aspekti katoaa kokonaan ja vapaa ajattelu kuolee tai ainakin muuttuu harvinaiseksi. Ilman uskon vapautta, ei muodostu myöskään ympäristöä jossa erilaiset ajattelumallit voisivat muodostua. Jos vain tietynlainen ajattelu katsotaan suvaittavaksi, muodostaa se ympäristön joka ei salli uudenlaisen ajattelun kehittymistä. Yksinkertaisemmin sanottuna ajattelun vapaus antaa vapauden ajatella eri tavoilla ja se voi avata ovia ja malleja joihin ei muuten olisi pääsyä.

Mitä tapahtuu jos esimerkiksi kiellämme ihmisiä ajattelemasta valon olevan aalto ja vaadimme kaikkia ajattelemaan valoa hiukkasina? Mitä tapahtuu jos pakotamme kaikki ajattelemaan, ettei sukupuolten välillä ole mitään muita eroja kun kasvatuksellisia ja kiellämme fysiologian vaikuttavan sukupuolien eroihin millään lailla? Suljemme mahdollisuuksia joihin muuten oltaisiin päästy ja heikennämme koko yhteiskuntamme ajattelua. Mutta miten tämänkaltainen tieteellinen esimerkki on tässä relevantti, tokihan puhuimme nyt uskonnollisesta ajattelusta, eikä sellainen johda tieteeseen? Ei välttämättä johdakaan (tosin sekään vaihtoehto ei ole poissuljettu) mutta se ei tarkoita ettei niistä voisi kohota jotain tärkeää ja merkittävää. Eivät kaikki merkittävät ajatukset ole välttämättä tieteellisiä.

Tietysti asian voi sanoa myös toisin päin: mitä tapahtuu jos kiellämme ettei tummaihoisia saa pitää ali-ihmisinä? Mitä tapahtuu jos kiellämme naisten pitämisen miehelle alisteisena? Emmekö voi kieltää "huonoja" mielipiteitä? Lyhyesti: Emme voi. Uskonvapauteen kuuluu myös oikeus pitää naurettavia" uskomuksia, sillä monesti naurettavuus on vain perspektiivikysymys. Uskonvapautta kuitenkin rajoittaa se, ettei uskonnon harjoittaminen saa rajoittaa muiden uskonvapautta. Vaikka kuinka uskot ettei vaimosi saa ajatella itse, jos vaimosi on eri mieltä, et omaa oikeutta päättää hänen puolestaan.

Kommentit

  1. Järkytyin kun huomasin, ettei kukaan ole kommentoinut tähän mitään. Uskomatonta!

    Tämä nimittäin on yksi parhaimmista ja ytimekkäimmistä blogiteksteistä johon olen törmännyt. Tämä ansaitsisi suuren keskusteluaallon aiheeseen liittyen.

    Olen pilkuntarkasti samaa mieltä kanssasi. Oikeastaan minulla ei ole edes lisättävää. Tai no, on varmaan, mutta kello on niin paljon etten enää vain kykene.

    Hienoa että olet näin onnistuneesti saanut otettua aiheen puheeksi! Kumpa kaikki maailman kansalaiset voisivat lukea tämän, AJATUKSELLA. Ja vielä kaiken päälle ymmärtääkin.

    Kiitos hienoista ajatuksistasi, mahtavaa törmätä samanhenkisiin ihmisiin! Jatka samaan malliin.

    VastaaPoista
  2. Kiitän kovasti, erittäin hauska kuulla jonkun pitäneen mietteistäni näinkin paljon. Yritän pitää tason yhtä mielenkiintoisena parhaani mukaan.

    Tämä teksti uskonnonvapaudesta on sinällään ainutlaatuinen teksti, että sen ajatukset ovat kasvaneet pidemmän ajan kuin minkään muun artikkelini. Uskonvapauteen olen uskonut ennen kuin välitin suuresti uskoista tai edes suuremmin tiedostin koko uskontojen ongelmallista luonnetta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.