Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on kesäkuu, 2011.

10 000!

Kuva
Tämä Päivä-blogia on nyt luettu 10 000 kertaa! Aluksi lukijat olivat kaikki pelkkien laittamieni linkkien perässä tulijoita, mutta alun jälkeen blogiin on alkanut tulla mukavasti liikennettä myös Googlen kautta.

Nyt kesällä blogiin tulee edelleen tekstejä, mutta julkaisutahti on hieman harvennettu. Pyrin ainakin julkaisemaan yhden tekstin joka viikko, mutta hyvällä tuurilla pystyn kirjoittamaan enemmänkin.

Erittäin hyvää kesää kaikille!

Karttoja vuosien varrelta

Kuva
Olen vuosien varrella piirtänyt melkoisen määrän erilaisia karttoja peleihin ja suurin osa näistä kartoista on näkyvillä verkossa. Osa kartoista on uusia versioita samoista ympyröistä ja ikäänkuin jatkavat tarinoita joita olen kertonut yli vuosikymmenen. Tein jokin aika sitten pienen videon jossa hieman esittelen tekemieni karttojen muuttumista ja ajattelin että ehkäpä lukijoitanikin kiinnostaisi tutustua niihin.

Tässä siis, karttani. Muista katsoa 720-tarkkuudella ja täydellä ruudulla ;)

Aborttia vastaan, aborttioikeuden puolesta

Kuva
Kukaan maailmassa tuskin tahtoo tehdä aborttia tai että jokin läheinen joutuisi tekemään abortin. Tätä käytetään monesti perusteluna sille miten mukamas kauhea toimenpide kyseessä on ja kuinka se traumatisoi melkein äidiksi tulleen ja kuinka siinä on mukamas massiivisia riskejä. Nämä väitteet ovat röyhkeitä valheita.

Raskauden keskeytys on turvallista - itseasiassa turvallisempaa kuin raskauden vienti loppuun asti. Komplikaatioiden määrä abortissa on huomattavasti pienempi kuin itse raskaudessa tai synnytyksessä ja nämä vähät abortista johtuvat komplikaatiot ovat merkittävästi pienempiä kuin itse raskaudesta aiheutuvat. Alle yksi prosentti abortin tekijöistä kärsii merkittävistä komplikaatioista. Tämä tietysti edellyttää, että raskauden keskeytys tehdään osaavan lääkärin valvonnassa ja riittävän varhaisessa vaiheessa. Puoskariabortit ja myöhäiset abortit ovat riskeiltään merkittävästi vaarallisempia.

Myös väittämät äidin mielenterveydelle aiheutuvista haitoista ovat roskapuhetta. Tosi…

Sopupelien absurdius

Kuva
Urheilussa on viime vuosina ollut muutamia kohtuullisen suuren profiilin saaneita sopupeli-tapauksia, eli tapauksia jossa joukkueet ovat sopineet voittajan käytännössä etukäteen ja saaneet siitä rahallisen korvauksen. Pesäpallo ja jalkapallo ovat eniten huomiota saaneet esimerkit kotimaan kamaralla. Nämä nämä touhut on laajasti tuomittu ja väkeä on viety oikeuteen ja tuomiolle asti.

Ymmärrän jossain määrin sen, että esimerkiksi seurat tahtovat sisäisesti rangaista sopupeleistä, mutta oikeudelliset seuraukset ovat hieman yliampuvia. Pääsemme mielenkiintoisten kysymysten äärelle kun alamme tämän myötä pohtimaan Miksi sopupelaaminen lopulta on väärin?

Kun lähdemme käymään läpi mitä sopupeli tarkoittaa, käytännössähän se on kaksi kilpailevaa urheilujoukkuetta joista toinen häviää tahallaan ja toinen voittaa tahallaan. Käytännössä voitto siis sovitaan kilpailemisen sijaan. Mitä rikollista tässä oikeastaan tapahtuu? Urheilun seuraajia tämä tietysti suututtaa ja loukkaa, mutta loukkaaminen …

Androidin vaihtoehtoiset selaimet

Kuva
Androidille on saatavilla useita erilaisia selaimia vakioselaimen lisäksi. Olen testannut useita ja tässä esittelen ne joihin miellyin. Muitakin päteviä selaimia on toki tarjolla, mutta arvioin vain ne mitä todella olen käyttänyt.

Vakioselain
Android-puhelimissa on WebKit-pohjainen selain joka on jo varsin käyttökelpoinen. Chromea odotellessa.
+ Mukana heti, ei vaadi asentamista
+ Simppeli
+ Flash toimii (ei koske kaikkia laitteita)
- Rajoittunut
- Ei kikkoja

Opera Mini / Mobile
Operan valmistamat selaimet ovat tarjolla käytännössä kaikille puhelin- ja tietokonealustoille ja osaavatpa synkkautua keskenäänkin. Operan erikoisuus on Turbo joka etukäteen pienentää ja pakkaa sivujen mediaa. Tämän ansiosta selain lataa sivut nopeammin ja pysyy käytettävänä hitaammallakin nettiyhteydellä. Operasta on kaksi versiota: Mini ja Mobile. Lyhyesti Mobilessa on enemmän toimintoja, mutta Mini vie vähemmän tilaa.
+ Opera Turbo tekee surffauksesta mukavan vikkelää hitaallakin yhteydellä
+ Loistava aloitu…

Tasa-arvopallo

Kuva
Tasa-arvoinen yhteiskunta on modernien demokratioiden tavoite - ainakin paperilla. Tasa-arvolla ei kuitenkaan pyritä täydelliseen tasa-arvoon, vaan pikemminkin siihen ettei sukupuoli, rotu tai seksuaalinen suuntautuminen vaikuttaisi yksilön arvoon yhteiskunnassa. Tässä pyrkimyksessä jätetään huomiotta ihmisten ulkonäköön, osaamiseen ja varallisuuteen perustuva epätasa-arvo.

Entä jos tahtoisimme tavoitella Täydellistä tasa-arvoa? Täydellisellä tasa-arvolla ei nyt haeta vain sukupuolisen tai rotuihin perustuvat eriarvoisuuden poistamista, vaan täydellistä tasa-arvoisuutta, jossa kenelläkään ei olisi etulyöntiasemaa kehenkään millään tavalla. En usko, että pidätte lopputuloksesta.

Ulkoisen olemuksen aiheuttamat epätasa-arvoisuudet on hyvä kohta mistä lähteä. Kun haluamme estää ihmisten luokittelun sukupuolen, rodun, pituuden, painon tai ulkoisen kauneuden perusteella, päädymme vaikeaan tilanteeseen: osa esimerkiksi kauniiden tai tietyn rotuisten ihmisten saamista eduista tai haitoista on…

Virustorjunta Androidiin

Kuva
Erityisen monta Android-virusta ei maailmalla vielä ole, mutta kyseenalaisia ohjelmia kylläkin. Leviämiskanavana nämä ohjelmat käyttävät Google Play palvelua, jossa ei käytännössä ole suurempia ennakkotarkastuksia. Tämä käytäntö on yhtäaikaisesti Playn suurin vahvuus ja heikkous, sillä vaikka se mahdollistaakin myös haittaohjelmien leviämisen, tekee se Playsta helpomman kanavan sovelluskehittäjille ja laajemman kauppapaikan käyttäjille.

Vaarojen olemassaolon takia käyttäjien on tärkeä huolehtia hieman omasta turvallisuudestaan virustorjunnan muodossa.

Lookout Mobile Security
https://market.android.com/details?id=com.lookout

Lookoutin löydät Marketista hakusanalla Lookout tai ylläolevalla linkillä. Lookoutista on tarjolla ilmainen ja maksullinen versio, näistä ilmainen on valtaosalle käyttäjistä varsin riittävä. Lookout toimii asennuksen jälkeen taustalla ja tekee useita asioita. Tärkeimmät ohjelman toiminnot:
Lookout tarkistaa asennetut ohjelmat mahdollisten virusten tai tunnettujen hai…

Kuuntele parempaa musiikkia

Kuva
Mainitsin aiemmassa blogitekstissäni Microsoftin Songsmith-ohjelmiston. Ohjelma toimii niin, että käyttäjä nauhoittaa lauluaan ja prosessoi sen Songsmithilla joka luo siihen taustamusiikin käyttäjän antamien parametrien mukaan.

Mitäpä sitten käy kun tunnettujen kappaleiden laulu ajetaan Songsmithin pureskeltavaksi? Jos otamme jonkin tunnetun kappaleen, poistamme laulun taustalta melodian ja ajamme jäljelle jääneen kappaleen Songsmithin läpi, saamme mielenkiintoisia uusia kappaleita.

Top 5: Parhaat Songsmith-väännökset:

5. Mötörheadin loistava Ace of Spades muuttuu vähintään oudoksi Songsmithin käsissä. Luulen että Prozacin käyttäjät kuulevat kaiken musiikin tällaisena?
http://www.youtube.com/watch?v=mg0l7f25bhU

4. Lady Gagan Paparazzi on jopa alkuperäistä parempi. Kappaleesta kuoriutui häkellyttävä surumielinen kantrikappale:
http://www.youtube.com/watch?v=2AUDUpr_X5I 

3. Metallican Ride the Lightning on myös paljon pirteämpi. Tämähän voisi olla lastenohjelman alkutunnari?
http://www.y…

Julkinen liikenne ja Android

Kuva
Löysin tässä yhden ehkäpä hyödyllisimpiä Android-ohjelmia koskaan: Andropas - julkisen liikenteen reittiopas Android-puhelimelle. Tässä lyhyt esittely ja käyttöopas Androppaaseen.

Tokihan Androidin sisäinen verkkoselain osaa näyttää reittioppaan varsin kivasti ja onhan reittioppaasta olemassa myös erikseen taskulaitteille optimoitu versiokin. Reittiopas Androidiin kuitenkin tarjoaa jotain mihin ne eivät pysty: se tarjoaa mahdollisuuden seuranta sijaintiaan reitillä. Tämä mahdollistaa helposti esimerkiksi useista bussiyhteyksistä koostuvien reittien käytön (ei ongelmia vaikka vaihto bussista toiseen on tuntemattomassa paikassa!) ja muutenkin helpomman reitin seurannan.


Androppaan alkuruutuun syötetään lähtöpiste ja kohde. Lähtöpisteen voi määrittää myös gps:n avulla painamalla From-kentän perässä olevaa kirjannmerkin näköistä painiketta. Omaa osoitetta ei siis tarvitse välttämättä edes tietää!

Ruudun alalaidasta voi myös valita haluamansa liikennevälineet. Julkisten välineiden alapuo…

Automaattinen taiteilija

Kuva
Kirjoitin äskettäin siitä miten ohjelmallisesti generoidut tekstit voivat vähentää radikaalisti toimittajien tarpeellisuutta lähivuosina. Jatkan saman aiheen tiimoilta ja seuraavana työttömäksi jäävät kaikki luovan työn tekijät. No, osa ainakin. Tämä teksti ei ole tarkoitettu loukkaamaan taiteilijoita tai väittämään heidän työtään vähemmän tärkeäksi. Tarkoitukseni on visioida miten teknologia tulee muuttamaan taiteilijoiden elämää ja taidetta lähitulevaisuudessa. Valitettavasti osa visioista ei lupaa hyvää.

Kuvataide, musiikki ja kirjallisuus ovat aloja joiden suurin osa ei oleta joutuvan vasaran alle tekniikan kehittyessä. Teknologiallahan on päinvastoin ollut piristäviä vaikutuksia näihin luoviin ammatteihin. Esimerkiksi muusikot voivat hyödyntää Internetia ja myydä musiikkinsa suoraan faneille ilman välikäsiä ja taiteilijat voivat tuottaa helpommin kopioita töistään ja myydä niitä vielä useammille.

Lisäksi luovan työn tekeminen on merkittävästi helpottunut: musiikin teko ei tarvits…

Virheellisiä käsityksiä ateismista

Kuva
Tämänkertainen tekstini on hieman tavallisia pidempi. Tämä blogikirjoitus on osittain vastine tuttavani kirjoittamalle ateismikriittiselle artikkelille ja osittain oma kannanottoni keskusteluun uudesta ateismista ja sen luonteesta.

Sisältö:
Ateismin pahat kasvot
Ateismin loukkaavuudesta
Ateismiin käännytyksestä ja ateismin tuputuksesta
Ateismin ylimielisyydestä
Loppusanat

Ateismin pahat kasvot
"Uusi ateismi on liian vihaista. Ateistit haukkuvat uskovia tyhmiksi. Ateistien pitäisi antaa muiden uskoa mihin haluavat. Ateistit ovat ylpeitä ja ylimielisiä."

Aina välillä törmää moniin yllä olevan kaltaisiin väittämiin ateismista ja ateisteista. On säännönmukaista, että jos jokin ateisteista esitetty väittämämä väittämä ei tule ateistien parista, on se hyvin suurella todennäköisyydellä jokin yllä esittämistäni tai variaatio niistä. Ja lähes aina nämä väittämät ovat sävyltään negatiivisia. Ateistipiirien ulkopuolelta positiivisia mielipiteitä ateisteista saa hakea ja tämä ei ole mikä…

Automaattinen lehtimies

Kuva
Tässä tekstissä on tietty pointti, joka ei välttämättä avaudu heti alussa. Tämä pointti paljastetaan lopussa. Kiireisille lukijoille: voit ohittaa kursivoidun osuuden menettämättä täysin tekstin pointtia.

Oletettavasti tämänhetkinen yhtiörakenne takaa sen, että huomattava osa on aktiivisesti mukana hahmoteltaessa ennusteita tulevaisuuden kehityssuunnista. Arkipäivän kokemukset osoittavat, että erilaisten toimintamuotojen jatkuva kehitys antaa myönteisen panoksen saneeraamiseen ja uudenaikaistamiseen ja edistää vastuunsa tuntevaa asennetta organisaatiossa toimivilta. 

Ei kuitenkaan sovi unohtaa, että toimihenkilöiden osaksi tulevien opintojen vaikutustaso ja kohdentuminen tekee mielenkiintoiseksi yrityksen eritellä erilaisia toimintamuotoja. 

Keskeiset ideologiset periaatteet samoin kuin erilaisten toimintamuotojen jatkuva kehitys takaa sen, että huomattava osa on aktiivisesti mukana hahmoteltaessa virikkeellisiä kasvatustavoitteita. Organisaation tuntema huoli, mutta ennen kaik…

Ateismi on turhaa

Kuva
Luitte otsikon ihan oikein.

Ateismi on ihmismäärittelynä siitä mielenkiintoinen ettei se kerro ihmisestä oikeastaan kuin yhden asian. Ateismiin kuitenkin liitetään hirvittävän suuri määrä asioita jotka eivät itseasiassa liity ateismiin mitenkään. Ateismi ei tarkoita vasemmistolaisuutta, kommunismia, talousliberaaliutta eikä siitä voida päätellä mitä henkilö on mieltä raskaudenkeskeytyksistä. Ateismi ei edes ole sama asia kuin skeptisyys. Ateismi ei tarkoita kuin yhtä asiaa: henkilöä joka ei usko yhteenkään jumalaan.

Ateisteista monet ovat toki vaikka mitä - skeptikkoa vasemmistolaisia, opettajia, tiedemiehiä, k*sipäitä - mutta mitkään niistä eivät ole ateismin osia eivätkä koske kaikkia ateisteja. On ateisteja jotka eivät ole skeptikkoja, on jopa uskonnollisia ateisteja (Buddhalaisuus ei sisällä jumalia ja on näinollen pitkälti ateistinen uskonto).

Miksi ateismi on sitten turhaa? Siksi että sen pitäisi olla oletustila ellei erikseen määritetä jotain muuta. Jos en harrasta pyöräilyä…

Nostalgiatrippini: Vagrant Story

Kuva
Vagrant Story on toiminnallinen roolipeli Final Fantasyn tekijöiltä vuodelta 2000. Se ilmestyi alunperin alkuperäiselle PlayStationille ja myöhemmin ladattavana pelinä PlayStation Storeen. Kyseessä on hyvin tunnelmallinen matka läpi Léa Monden rauniokaupungin huomattavasti kypsemmässä hengessä kuin valtaosassa pelejä.

Kyseessä on myös yksi parhaita tietokoneroolipelejä ikinä.

Törmäsin itse tähän helmeen aikanaan PlayStationilla mutta en ennättänyt pelata sitä loppuun, sillä käsiini saama versio oli amerikkalainen eikä pyörinyt kuin lainaamallani muokatulla PlayStation-konsolilla. Kun konsoli piti palauttaa, Vagrant Storyn pelaaminen loppui. Olin kuitenkin jäänyt koukkuun ja pelin kesken jääminen harmitti minua vuosia.

Lopulta Vagrant Story julkaistiin PlayStation Storessa ladattavana pelinä jota pystyi siis pelamaan Playstation 3:lla ja PSP:llä ja se oli heti ostettava. Pelasin peliä oston jälkeen monta tuntia ja sitten pienissä erissä hitaasti kappale kerralla eteenpäin, kunnes lopult…