Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on elokuu, 2011.

Ilmastokieltäjillä vähemmän aseita

Kuva
Jokin aika sitten ilmastokieltäjät keksivät jotain mikä näytti hetkellisesti antavan oikeita ammuksia muuten pseudotieteelliseen kieltämiseen: sähköposteja vuosi jotka näyttivät todistavan merkittävien ilmastotieteellisten todisteiden olevan peukaloituja. East Anglian Climate Research Unit ja sen esiin kohotettu jäsen Tohtori Michael Mann näyttivät vuodettujen postien perusteella vääristelleen dataa. Tilanne ei kuitenkaan ollut näin yksinkertainen.

Todellisuus oli kuitenkin se, että todisteina käytetyt viestit oli pahasti irrotettu asiayhteydestään ja yksittäisiä lauseita viljeltiin osoituksina väärinteoista. Esimerkiksi termin "trick" käyttöä esitettiin todisteena vääristelystä. Ilmastokieltäjien pakkomielteet eivät koskaan perustuneet kuitenkaan todisteisiin vaan pikemminkin mieltymyksiin ja mielipiteisiin. Ehkä juuri tämän takia ilmastokieltäjät eivät tutkineet vuodettua materiaalia erityisen tarkasti, vaan hyväksyivät ne sellaisenaan.

Mutta asia otettiin kyllä tutkintaan…

Kirkosta eroaminen

Kuva
Tämä kirjoitus koskee Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa, siitä eroamista ja homofobiaa ja -avioliittoa. Asiasta tietämättömille huomautettakoon, että kirjoittaja on (tiettyjen mukaan lähes militantti) ateisti.

Ylen Homoillan jäljiltä suuri määrä ihmisiä päätti erota Suomen evankelis-luterilainen valtionkirkosta. Ja sen jälkeen aina kun Päivi Räsänen on avannut suunsa, vähintään puolet homoilllan jälkeisestä määrästä eroaa. Jossain määrin kirkon laskeva jäsenmäärä on mielestäni positiivista - laskeehan se kirkon rahavirtoja ja sitä kautta myös kirkon vaikutusvaltaa. En kuitenkaan ole varma tietävätkö ihmiset mitä tekevät erotessaan kirkosta homofobian takia. Pohjustan tilannetta hieman ennen kun palaan tähän kohtaan.

Suomen valtionkirkko on toki jäänyt kiinni kaikenlaisesta, viimeisimpiin kuului homofobisen Älä Lannistu-kampanjan rahoittaminen. Aiemmin kun homoseksuaalisuutta yritettiin poistaa rikoslaista, ja valtionkirkko vastusti sitä loppuun asti - ja kun homoseksuaalisuus kuite…

Myyttejä opettamisesta

Kuva
Löysin tässä äsken tuttavan suosittelemana artikkelin Ten Common Myths About Teaching-artikkelia, eli kymmenen yleistä myyttiä opetustyöstä. Tiivistän lyhyesti kymmenen artikkelin esittelemää kohtaa:

1. Ne jotka eivät osaa opettavat
2. Opettajan työpäivä loppuu klo 15
3. Opettajilla on kuukausien kesäloma
4. Opettajan taito heijastuu suoraan oppilaiden hyvinä arvosanoina
5. Opettaminen on niin helppoa että kuka tahansa pystyy siihen
6. Opettajat ovat ainoita jotka ovat vastuussa lasten oppimisesta
7. Jos kävit koulun, tiedät miten opettaa
8. Opettajat saavat hyvää palkkaa
9. Opettajat eivät ole niin hyviä kuin ennen
10. Opettajat ovat kaikki samanlaisia ja vaihdettavissa.
(Käännetty alkuperäisestä tekstistä vapaamuotoisesti)

Artikkeli kuvaa erittäin hyvin monilla olevia harhakäsityksiä opetustyön yksinkertaisuudesta ja opettajien eduista. Nämä harhakäsitykset ovat Suomessa olleet vähentymään päin ja harva enää pitää opettajan työtä helppona luksustyönä, vaan käsitykset ovat kääntyneet …

Vaihtuvat taustakuvat Androidiin

Kuva
Yksi suosikkitoimintojani Windows 7:ssä ja Mac OS X:ssä on mahdollisuus kierrättää kokoelmaa kuvia tietokoneen taustakuvana. Android puhelimet tapaavat olla niin tyylikkäitä, että tämä vaihtoehto olisi erittäin miellyttävä saatava niihinkin. Joissakin Android-laitteissa voi olla joitain valmistajien omia ratkaisuja, mutta ei kaikissa. Tähän tarkoitukseen on hieman hankala löytää hyvin toimivia ilmaisia ohjelmia jotka tekisivät taustakuvan vaihdon sillä tavalla kun sen tahtoisin tapahtuvan. Yksi sellainen tosin on olemassa.

SleepyWallpaperChanger
Ohjelma on äärettömän yksinkertainen: se vaihtelee halutussa hakemistossa olevia kuvia puhelimen taustalla. Eli käyttäjä voi vapaasti rakentaa haluamansalaisen hakemiston. Ohjelma osaa myös rajoittaa käytettävien kuvien kokoa. Kuva vaihtuu aina kun puhelin käy lukitussa asennossa, eli ohjelman ei pitäisi hukata virtaakaan.

James Bulgerin kuolema

Kuva
Törmäsin äskettäin tapaukseen jonka pelkkä lukeminen järkytti sydänjuuria myöten. Pohjustettakoon sanomalla, että vaikka olenkin jokseenkin äänekäs ihmisoikeuksien ja elämän puolustaja tarvittaessa, en oikeastaan järkyty kovin herkästi. Varsinkin jos vain luen tapauksesta kykenen hyvin harvoin varsinaisesti saamaan kylmiä väreitä selkäpiihini, mutta tämä tapaus oli kaikkea muuta.

James Bulger oli kolmivuotias poika, joka murhattiin vuonna 1993. Murhaajat Robert Thompson ja Jon Venables olivat kaksi kymmenen vuoden ikään yltäneitä poikia. Niin järkyttävää kun lapsen kuolema ja lapsimurhaajat ovatkin, tämä on kuitenkin vasta alkua.

Tarina alkoi kun James Bulger onnistuttiin käytännössä nappaamaan tämän äidin ollessa ostoksilla. Äidin huomio ei ollut pitkään muualla, mutta riittävästi, että kaksi isompaa poikaa onnistuivat nappaamaan Jamesin. Thompson ja Venables eivät tunteneet uhriaan, vaan olivat osuneet häneen satunnaisesti suunnitelmanaan napata jokin pienempi lapsi ja kiduttaa tämä …

Ilmaiset vaihtoehdot

Kuva
Monia tarpeellisia perusohjelmia varten löytyy erilaisia hienoja ilmaisia vaihtoehtoja. Ajattelin esitellä muutaman vähemmän tunnetun vaihtoehdon.

Microsoft Officen korvaajaksi IBM Lotus Symphony
Kaikki ovat kuulleet OpenOfficesta (ehkä myös LibreOfficesta). Mutta moniko on kuullut IBM:n kehittämästä Lotus Symphonysta? Tämä hienous on OpenOfficen pohjalle rakennettu mutta radikaalisti paremmalla käyttöliittymällä. Lataaminen vaatii IBM identiteetin rekisteröimisen, mutta on siis ilmainen ja vapaa paketti.

Jos verkon kautta muokkaus kiinnostaa, vaihtoehtoina on myös Google Docs ja Microsoft Office Live.


Photoshopin korvaajaksi Pixlr
Pixlr on Hämmästyttän laajalla toimintomäärällä varustettu web-selaimen sisällä pyörivä kuvankäsittelyohjelma. Selainpohjaisuuden ansioista ohjelma ei vaadi asennusta ja toimii kaikkialta mistä selainta pääsee käytämään. Toimintavalikoima sisältää tietysti perustoiminnot kuvakoista perusretusointiin. Mielenkiintoisesti ohjelmasta löytyy myös huomattavasti edis…

Päivän taustakuva: Freedom of Religion

Kuva

Uskonvapauden tärkeydestä

Kuva
Vapaus uskoa vapaasti mihin haluaa on yksi tärkeimpiä demokraattisen yhteiskunnan peruspilareita. Tämän piirteen tärkeys jää kuitenkin monille epäselväksi vaikka todellisuudessa uskonvapauden tärkeyttä ei voi alleviivata liikaa. Miksi uskonvapaus sitten on tärkeää?

Yksi merkittävä syy on puhtaasti oikeus omaan ajatteluun. Ajattelua ja omaa mieltä ei millään järkevällä tavalla voida tuoda lainsäädännön piiriin ja vaikka voitaisiin, olisi sellainen vähintäänkin arveluttavaa. Jokaisella on oltava oikeus muodostaa oma uskonsa ja harjoittaa (tai olla harjoittamatta) sitä rauhassa siihen pisteeseen ettei uskon harjoitus rajoita muiden vapautta tehdä samoin. Tätä oikeutta vastaan tosin kampanjoidaan systemaattisesti monissa maissa jotka tahtovat julistaa tietyn uskon kaikille ja kieltää muut - ja jos ei kieltää, niin ainakin antaa erityisaseman tietylle uskonsuunnalle.

Toinen merkittävä syy on yksi jonka pitäisi olla varsinkin uskonnoille hyvin tärkeä: jos vain yksi usko on sallittu, ei ku…

Selän-takana-puheen puolesta

Kuva
Kirjoitin aiemmin artikkelin jossa kritisoin ns. voimakkaita persoonia, eli ihmisiä joilta voit kuulla  lauseen "Mä sanon asiat suoraan, jos et kestä sitä niin se on sun häpee." Blogi Aleksanterin ratkaisu kirjoitti siitä vastineen ja ajattelin hieman kommentoida ja selventää tekstiäni.

Aleksanterin ratkaisu ansaitusti kritisoi alkuperäistä tekstiä mm. sen lopetuksen takia. Lopetushan kuului näin:
"Mä sanon asiat suoraan, jos et kestä sitä niin se on sun häpee." on vain toinen tapa sanoa "Haluan sun tuntevan olosi huonoksi koska se parantaa omaa oloani ja voin dominoida sinua sillä tavalla. Lisäksi en välitä hyvinvoinnistasi yhtään ja olen itsekeskeinen nilkki. Jos päätät lyödä minua, se on vain maailman parantamista." Kritiikki kohdistui nimenomaisesti kappaleen viimeiseen lauseeseen, joka ei ollut missään nimessä vakava ehdotus väkivallan käyttöön tuollaisessa tilanteessa, vaan vitsi.  Väkivalloin reagoiminen vastaavassa tilanteessa olisi monella t…

Kikkoja ikkunoiden koon muuttamiseen Mac OS X:ssä

Kuva
Mac OS X Lion tuo mukanaan monia pikkuparannuksia jotka helpottavat jokapäiväistä käyttöä. Tietysti monet (l. suurin osa) näistä parannuksista pitää vain tietää, sillä mitään intuitiivista tapaa hoksata niitä ei välttämättä ole.


Keksin tässä äskettäin pari hauskaa toimintoa ikkunoiden koon muuttamisessa. Mac OS X Lion tosiaan antaa käyttäjälle mahdollisuuden muuttaa ikkunoiden kokoa mistä tahansa ikkunan reunasta venyttämällä. Jos painat venyttäessäsi pohjaan...
Shift (Vaihto) näppäimen voit suurentaa tai pienentää ikkunaa säilyttäen ikkunan kuvasuhteen (eli leveyttä ja korkeutta lisätään tai vähennetään samassa suhteessa).Alt (Option) näppäimen voit suurentaa tai pienentää ikkunaa kohti ikkunan keskipistettä, eli ikkuna ei veny vain vetokohdasta vaan kaikkialta.Shift ja Alt näppäimet yhtäaikaa tekee molemmat edellisistä kerralla.
Varsin näppärää.

Mac OS X Lion

Kuva
Päivitin äskettäin Snow Leopard-versiolla hyrränneen Macbook-tietokoneeni uusimpaan versioon, lempinimeltään Lioniin ja ajattelin hieman kirjoittaa kokemuksistani sen kanssa.


Ensimmäinen asia mihin törmäsin oli Wlanin toimimattomuus. En saanut tietokonetta enää yhdistämään automaattisesti mihinkään Wlaniin ja vasta kun syötin käsin asetukset Airport-yhteydelle, suvaitsi mäkki hypätä Internetiä ihmettelemään. Tämä aloitti Lion-kokemuksen vähän huonolla jalalla. Macbookin wlan tosin on tuottanut harmaita hiuksia ennenkin.

Seuraava ihmettelyn aihe oli ympäri kääntynyt kahden sormen skrollaus. Olin tottunut käyttämään kahden sormen pyyhkäisyä liikkuakseni nettisivuilla eteenpäin ja suureksi ihmetyksekseni Apple oli päättänyt kääntää sen suuntaa: kahden sormen pyyhkäisy alas ei vienytkään sivua alas, vaan muistutti IOS laitteiden toimintaa. Vihasin tätä muutosta välittömästi intohimolla ja en voinut tutustua mihinkään asetuksiin ennen kuin sain sen pois häiritsemästä. Kosketusnäytöllä se o…