Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on syyskuu, 2011.

Android 2.3 ja HTC Desire

Kuva
HTC on päivittänyt Android-puhelimiaan suhteellisen nopeasti, mutta vanhemmat puhelinmallit kuten oma rakas Desireni ovat jääneet vähemmille päivityksille iän kasvaessa. Virallista Android 2.3 päivitystä ei puhelimen sisäisellä päivitystoiminnolla ole vielä saatavilla, mutta virallinen HTC:n Android 2.3 päivitys on kyllä jo olemassa. Se vaan pitää ladata ja asentaa itse ja sen jälkeen pääsee nauttimaan Android 2.3 huvia jo ikää saaneen Desire-puhelimen kanssa.

Huomautus päivityksestä: Päivitys tyhjentää puhelimen täysin! Varmista ensin että tiedot on turvassa ja kykenet palauttamaan ne asennuksen jälkeen. Huomaa myös että asennuksen mukana ei asennu HTC:n omia taustakuvia (ne tosin löytyvät asennuksen aikana ladatuista tiedostoista) eikä erillistä Facebook-sovellusta (voit tosin ladata sen erikseen Marketin kautta). Facebook for HTC Sense on yhä mukana.

Miten asentaa virallinen Android 2.3 HTC Desire-puhelimeen

Asentamiseen tarvitset:
HTC Desire-puhelimen (tämä ohje ei koske HD, S tai…

Valistuneen kuluttajan synninpäästö

Kuva
Tampereella Tullintorin kauppakeskus järjesti Kulttuuripäivät ja siinä yhteydessä on taidenäyttely. Näyttelyssä Taiteilija maalaa seinään kauppakeskuksen luvalla kauppakeskuksen myymälöiden ympäristöarvoja kritisoivan teoksen. Kauppakeskus heittää taiteilijat pihalle ja maalaa päälle.

Helsingin sanomien artikkelin mukaan kauppakeskuspäällikkö kommentoi taidenäyttelyn tarkoituksena olleen markkinointi ja tarve saada ihmisille mukavia mielleyhtymiä ja positiivisia tunteita aiheesta.

Mutta pohditaan hetki tilannetta. Kauppakeskus tahtoo sanoa positiivisia asioita liikkeistään, mutta taitelija Teemu Takatalo maalasikin totuuden. Hän ei valehdellut teoksessaan, vaan oikeasti kertoi yksityiskohtia liikkeiden ympäristöpolitiikoista. Tässä valossa väite siitä ettei kyseessä olisi sananvapauden tukahduttaminen on kyseenalaista, sillä yritykset olisivat voineet myös vastata teokseen korjaamalla käytäntöjä ja sitten esimerkiksi lisäämällä teokseen oman "anteeksipyyntönsä" ja korjauksens…

Kaikkitietävyys ja rukoilu

Kuva
Rukouksen voimaan ja vaikutukseen on luotettu monissa uskonnoissa. Tarkat menetelmät vaihtelevat, joihinkin saattaa sisältyä uhrilahjoja, tietty muoto jota noudattaa ja monia kaavoja mutta kantava sanoma on sama: pyydetään joltain jumalalta tai jumalilta jotain. Rukous esiintyy siis kaikissa uskoissa, mutta kaikkitietävän jumalan omaavissa uskonnoissa se on hieno esimerkki uskontojen evoluutiosta. Esimerkiksi kristinuskolle rukous on kuin valaiden jalat, ihmisen häntäluu tai umpisuoli: ripe aiemmasta muodosta joka ei oikeastaan enää toimi ja on muuttunut tarpeettomaksi, mutta on yhä läsnä. Selitän tarkemmin

Monissa aiemmissa uskoissa rukoilu kävi yhteen uskon antamien jumalten ja heidän voimiensa kanssa. Jos tarvitsin sadetta, rukoilin sateesta vastaavaa jumalaa antamaan sitä, jos tarvitsin voiton sotakampanjassani otin rukouksella yhteyttä sodan jumalaan ja anelin tältä jotain. Rukouksella oli kaksi tavoitetta: viedä viestini jumalille ja saada heidät puolelleni.

Monijumalaisissa usk…

Lasten suojelu ja Muukalaispelko

Kuva
On jokseenkin normaalia opettaa lapsia varomaan tuntemattomia. Ei mennä outojen ihmisten kyytiin, ei oteta karkkia heiltä ja niin edespäin. Lähes jokainen on kuullut nämä elämänohjeet vanhemmiltaan jossain määrin. Ei ole väärin opettaa lapsiaan olemaan jossain määrin varuillaan tuntemattomien ihmisten kanssa - ovathan he todella tuntemattomia - mutta liian moni vanhempi kasvattaa lapsensa tilaan jossa jokainen erilainen ja outo ihminen muuttuu uhaksi. Yhdysvalloissa vain noin kymmenes lapsista kävelee tai pyöräilee kouluun tämän muukalaisvaaran takia.

Todellisuus uhista on tullut selväksi aikuisille brutaaleissa uutiskertomuksissa, joissa muukalainen on napannut lapsen pahoja tekojaan varten. Itsekin kirjoitin yhdestä sellaisesta tapauksesta äskettäin. Jutut raakuuksista ovat ihmisistä kiinnostavia ja keräävät lukijoita ja tämä saa median käyttämään niitä. Tästä on seurannut väkivaltatekojen (ja varsinkin brutaalien sellaisten) raportoinnin räjähdysmäinen kasvu. Ja tässä tulemmekin ny…

Tunteet videopelissä

Kuva
Varoitus: artikkelin videot sisältävät spoilereita!

Lähes jokainen osaa kertoa jonkin hetken elokuvissa tai televisiossa jonka aikana itku oli lähellä tai ainakin mielen valtasi valtava surumielisyys. Elokuvat ja televisio ovat vuosikymmenien aikana oppineet aikaansaamaan yleisössä tunnereaktioita. Esimerkiksi Donnie Darkon (loistava elokuva) loppukohtaus oli jäätävän outo ja samaan aikaan käsittämättömän surumielinen. Jos et ole nähnyt elokuvaa, älä katso tätä linkkiä sillä et käsitä puoliakaan siitä.

Moni videopelejä harrastanut osaa mainita vähintään yhden kohtausen pelissä joka sai raavaankin miehen herkistymään. Tunnetuin lienee Aeriksen kuolema Final Fantasy VII:ssä. Vähemmän tunnettu esimerkki on kaunis kohtaus The Darkness pelissä jossa pelin päähahmo vain hengailee tyttöystävänsä kanssa sohvalla. Myöhemmin pelissä törmätään tilanteeseen jossa päähahmon sisällä asuva pimeys pakottaa sankarin seuraamaan sivusta avuttomana tyttöystävänsä kuolemaa. Tai Red Dead Redemption (peli j…

Kauneus ja pedofilia

Kuva
Huomautus ennen lukemista: Tämän artikkelin tarkoitus ei ole puolustella pedofiliaa tai pedofiilejä, eikä missään tapauksessa väittää lapsiin kohdistuvan seksuaalisen toiminnan olevan mitenkään hyväksyttävää. Lasten kaikenlainen seksuaalinen hyväksikäyttö on kategorisesti tuomittavaa käytöstä ja sitä täytyy kaikin keinoin ehkäistä. Pitäisin tätä itsestäänselvänä, mutta tämä on kuitenkin Internet. Sitten asiaan.

Pedofilia on aikamme ja yhteiskuntamme ehkäpä eniten halveksuttu piirre. Pedofiilejä pidetään niin heikossa arvossa, että jopa vankiloissa he ovat pohjasakkaa verrattuna ympärillään oleviin raiskaajiin, murhamiehiin ja muihin rikollisiin. Pedofiliaa vihataan niin paljon että monia pedofiileja on viime aikoinakin lynkattu vanhan ajan oman käden oikeudella. Mutta kauneusihanteemme ja pedofilia kulkevat kuitenkin oudosti käsi kädessä ja esimerkiksi pedofiilin seksuaalisesti himoamat lapset on yllättävän lähellä aikamme kauneusihannetta, varsinkin naiskauneudesta puhuttaessa. Esime…

Tietotekniikka ja iäkkäiden oppiminen

Kuva
Kohtaan lähes päivittäin tilanteita joissa joudun selittämään jotain tietotekniikka-aiheista keski-ikäisille tai iäkkäämmillekin ihmisille - väelle joka ei ole kasvanut tietokoneiden ympäröimänä. Itse olin teini-ikäinen kun Internet tuli kohinalla massatietoisuuteen ja teki tietokoneista joka kodin tärkeimpiä laitteita. Minä kasvoin siihen maailmaan ja ymmärrän sitä luontevasti, olenhan elänyt sen ajan siinä iässä jossa uusien asioiden omaksuminen on helpointa. Itseäni edeltävät sukupolvet eivät omaa näitä etuja ja heidän käsityksensä ja kykynsä oppia ja hahmottaa tietotekniikkaa ovat monen mielestä tämän takia heikompia.

Löysin tästä aiheesta mielenkiintoisen tutkielman Old dogs and new tricks: teaching computer skills to adults (George Geddes, Strathclyden yliopisto).

Kyseinen tutkimus selvitti nimenomaisesti aikuisoppijoiden tietotekniikan oppimista ja tämän nopeasti muuttuvan alueen edellyttämää elinikäistä oppimista, sekä haasteita joihin oppijat törmäävät ikääntyessään. Tämä el…

Windows 8 ensitunnelmia - Asennus

Kuva
Windows 8 ensitunnelmia
Asennus
Työpöytä
Sovellukset
Loppumielipide

Nyt kun Windows 8 Developer Preview on ulkona, päätin testata Windows 8:aa hieman ja kirjoittaa omat kokemukseni testistä. Aloitin lataamalla Windows 8:n ja päätin kokeilla 32-bittistä versiota. Ensialku oli pettymys, sillä Windows Virtual PC ei suostunut edes lataamaan asennusohjelmaa. En ollut innostunut Virtual PC:n ongelmien selvitettelystä joten onneksi saavutin suurempaa menestystä VirtualBoxin kanssa. Asennusohjelma oli ulkoasultaan Windows 7:stä tuttu.

Tietysti ulkoasu latausruuduissa oli hieman muuttunut. Latausanimaatio oli hieman aiempaa vängempi, mutta se lienee pikkuasia.

Itse asennus sujui hyvin ja uudelleenkäynnistyksen jälkeen avautuivat vihertävät asetusikkkunat:
Asennusprosessin aikana VirtualBox kaatui muutamia kertoja selittämättömästi tekstiä syötettäessä. Asennus meni läpi muutaman yrityksen jälkeen. Mielenkiintoisesti asennuksen aikana voi kirjautua jo sisään Windows Live-tunnuksilla, mikä viittaa e…

Windows 8 ensitunnelmia - Työpöytä

Kuva
Windows 8 ensitunnelmia
Asennus
Työpöytä
Sovellukset
Loppumielipide

Kirjoitin lyhyesti Windows 8:n asentamisesta, mutta menen seuraavana siihen mikä varmasti kiinnostaa ihmisiä: uusittu työpöytä ja sen käyttö.

Kun Windows 8 on asennettu on ensikontakti työpöytää varmasti häkellyttävä. Oletustyöpöytä ei ole se perinteinen (vaikka sekin löytyy) vaan Windows Phone-laitteiden Metro-käyttöliittymän mukainen. Virtuaalikoneen sisällä ajettuna työpöydän latausaika ei hirvittävästi poikennut Windows 7:n latausajasta, mutta toisaalta parhaisiin tuloksiin päästäkseen tarvittaisiinkin SSD-levy ja muuta.

Metro-käyttöliittymää selataan sivulta toiselle vierittämällä. Tämä näkymä oli mielenkiintoinen mutta myös selvästi keskeneräinen developer-versiossa. Monet painikkeista palauttivat käyttäjän perinteiselle työpöydälle (josta lisää kohta) ja pakottivat käyttämään kuitenkin tavallista käyttöliittymää.

Joka tapauksessa, oletuskäyttöliittymä oli siis erilainen, mutta tuttuunkin pääsi käsiksi. Napsauttamal…

Windows 8 ensitunnelmia - Sovellukset

Kuva
Windows 8 ensitunnelmia
Asennus
Työpöytä
Sovellukset
Loppumielipide

Katsotaan hieman Windows 8:n mukana tulevia ohjelmia.

Tweet@rama
Windows 8 tahtoo kovasti olla sosiaalinen käyttöjärjestelmä ja koska sosiaalinen media on nyt kova sana, sisältää Windows 8 siihen ohjelmia. Yksi näistä on mukavan visuaalinen twitter-ohjelma Tweet@rama.


Perusnäppärä ohjelma tweettien lähettämiseen ja lukemiseen. Perinteisellä tietokoneella tämä ohjelma on jokseenkin tarpeeton koska selaimen kautta tweettaaminen on helppoa ellei helpompaa - mutta kosketusnäyttölaitteilla tämäkin ohjelma muuttuu äkkiä käyttökelpoiseksi.

Internet Explorer 10
Internet Explorer 10 oli uudistunut mielenkiintoisesti: toisaalta sitä pystyi käyttämään tuttuna työpöytäselaimena kuten Internet Explorer 9:ä. Ohjelmaa pystyi kuitenkin käyttämään myös täyden ruudun tilassa kokonaan kosketusnäyttöä varten suunnitellulla käyttöliittymällä:


Täyden ruudun käyttö oli hankalaa kunnes keksin hiiren kakkosnäppäimen avaavan käyttöliittymän ja sen j…

Windows 8 ensitunnelmat - Lopullinen mielipide

Kuva
Windows 8 ensitunnelmia
Asennus
Työpöytä
Sovellukset
Loppumielipide

Windows 8:n vaikuttaa hyvin lupaavalta. Se on suht rohkea tuote ja eroaa merkittävillä tavoilla edeltäjistään ja tämä on samaan aikaan sen vahvuus ja heikkous. Windows 7:n esimerkiksi oli käytännössä samalla logiikalla käytettävä tuote kuin kaikki edeltäjänsä Windows 95:n asti (ja kauemmaskin). Samat konseptit toimivat jokaisessa niissä samalla tavalla. Windows 8 irrottautuu näistä ja paljon sitä mikä on monelle tuttua häviää siinä mukana.

Toisaalta nämä uudistukset tuottavat monella tapaa miellyttävämmän käyttökokemuksen kun ympäristöön on tottunut. Tämän ympäristön etuihin kuuluu ehdottomasti parempi käytettävyys muilla hallintalaitteilla. Täyden ruudun käyttö kosketusnäytöllä on selvästi ollut päätavoite ja käyttöliittymä omaakin hyvät edellytykset käyttöön ilman hiirtä ja näppäimistöä. Tosin Developer-versio jätti vielä toivomisen varaa ja monia työkaluja ei selvästi vielä ollut uuden käyttöliittymän puolella. Tämä to…

Kaikille kivat tietokoneet

Kuva
Jussi Pullinen kirjoitti Helsingin Sanomissa artikkelin Duuniläppärin uudet vaatteetjossa hän kauniisti argumentoi paremman tietotekniikan puolesta. Artikkelissa esitellään ongelma siitä, miten monilla työpaikoilla käytetään vanhentuneita tietokoneita ja ohjelmia ja kuinka ne ovat jo niin ikääntyneitä että ilmaisillakin ohjelmilla pystyisi parempaan.

Harmittavan usean työpaikan tietotekniikan surullista tilaa todistaneena henkilönä voin sanoa, että Pullinen on tässä osassa artikkeliaan täysin oikeassa. Hänen esittelemänsä ongelma on täysin todellinen ja merkittävä ja törmään itsekin työssäni tähän usein. Monilla työpaikoilla tietotekniikka mielletään vain kulueräksi joka pyritään tietysti minimoimaan. Jos kerran vanha ohjelma ja tietokone toimivat, miksi niitä vaihtamaan? Tämä on harmittavan yleinen mentaliteetti. Vanhentuneet tietokoneet, ikivanhoilla ohjelmilla toimivat huonosti ja kömpelösti. Niiden käyttäjät joutuvat tekemään asiat hankalinta reittiä ja toimintavarmuus on heikkoa …

Murha sotakentällä

Kuva
Vuonna 2010 Wikileaks julkaisi jotain hyvin mielenkiintoista ja samalla karmaisevaa: videon jossa Amerikkalainen hyökkäyshelikopteri ampui joukon Irakilaisia joita pidettiin vihollistaistelijoina. Syyt tähän pitämiseen olivat hyvin kyseenalaiset. Osa miehistä oli itseasiassa journalisteja ja kameratkin heillä oli mukana. Sitten hauskuutta jatkettiin ampumalla myös paikalle tulleet ihmiset jotka yrittivät viedä ruumiit pois kentältä. Ja naurun pitäisi kaikilta loppua viimeistään siinä vaiheessa kun osoittautuu, että auttajien mukana kuoli pieniä lapsia.

Kommentti tähän oli "ei pitäisi tuoda lapsia mukanaan taisteluun". Kukahan sen taistelun toi ja kenen luokse.

Annetaan paikalla olleen Ethan McCordin kertoa tarina. WikiLeaks' Collateral Murder: U.S. Soldier Ethan McCord:


Mikään perinteinen media tuskin olisi juttuun tarttunut samalla tavalla, mikä vain osoittaa kuinka tärkeä Wikileaksin kaltainen organisaatio on. Ja kuinka mikä tahansa sota, kenen tahansa toimesta on ain…

Ateistin jumala

Kuva
Aloitetaan muutamalla kuulemallani sanonnalla:
"Ateisti korvaa jumalan ihmisellä. Ateistin jumala on tiede. Ateisti pitää itseään jumalana."

Olen kuullut noita väitteitä ja variaatioita niistä ennenkin. Ateismin jumalaksi asetetaan kaikenlaista röyhkeydestä ylpeyteen ja itse paholaiseen. Virheelliset käsitykset ateismista eivät tietenkään ole mikään uusi asia ja olen käsitellyt niitä ennenkin, mutta tämä kyseinen ongelma ansaitsee oman käsittelynsä.

Uskovan ihmisen on monesti hyvin vaikea ymmärtää ateismia ateismin ehdoilla, joten sen sijaan ymmärrystä etsitään tuttua uskonnollista silmää käyttäen. Oman uskon rakenteet ja ilmiöt lyödään ateismin päälle ja oletetaan tämän kuvaavan ateismia. Lopputulokset ovat kyseenalaisia: Uskovan mielestä Richard Dawkins on ateismin paavi ja Origin of the Species sen raamattu. Uskova näkee tiedemiehet ateismin pappeina ja tieteellisen oppimisen sen sankramentteina. Kun ymmärrämme tämän uskonnollisen perspektiivin, ymmärrämme myös miten l…