Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on joulukuu, 2011.

Epäpoliittisille idiooteille

Kuva
"I would rather be exposed to the inconveniences attending too much liberty than to those attending too small a degree of it." – Thomas Jefferson Archibald Stuartille, 1791.Aina kun kuulet lauseen "politiikka ei oikeastaan kiinnosta minua" voit hyvällä omallatunnolla pitää kyseistä yksilöä idioottina. Termiä käytettiin muinaisessa demokraattisessa Ateenassa kuvaamaan henkilöä, jota kiinnosti enemmän henkilökohtaiset asiat kuin yhteiset asiat ja politiikka. Idiootti on siis kirjaimellisesti henkilö jota politiikka ei kiinnosta (jossain määrin, termiä käytettiin myös muin tavoin) .
Jos politiikka ei kiinnosta sinua, olet idiootti. Älkää suuttuko minulle, muinaiset kreikkalaiset sen sanoivat!

Tai voitte oikeastaan suuttuakin, sillä olen jokseenkin tuota mieltä myös, tosin en pidä politiikasta kiinnostumatonta vain tyhmänä, vaan myös uhrina jota pitää jossain määrin sääliä. Selvennetäköön kantaani ennen kuin olen loukannut koko lukijakuntaani.

Politiikassa tehdään päät…

Arvio: Nokian Lumia 800

Kuva
Nokian siirtyminen Windows-puhelimiin alkoi Lumia-malleilla, jotka tulevat vuoden vaihteen jälkeen myyntiin Suomessakin. Sain käsiini yhden Lumia 800-laitteen ja tässä mielipiteeni siitä.

Ulkoasu
Lumia on kaunis. Muotoilu on komeaa ja minimalistista, mutta linjoiltaan laite on hyvin tyylikäs. Lisäksi laitteen pinta tuntuu miellyttävältä kädessä. Myyntipakkauksessa tuli mukana muovisuojus, joka tekee pinnasta ehkä hieman epämiellyttävämmän, mutta ote paranee ehkä hieman. Käyttöliittymän ulkoasu on sama kuin kaikilla muillakin Windows Phone-laitteilla, mitä nyt värimallin sininen on piirun verran erilainen kuin muiden puhelimien sininen vaihtoehto.

Näytön kuva on myös hyvä ja kirkas, eikä siitä keksi valittamista. Tarkkuus on nykylaitteelle riittävä vaikkei Retina Displayn tasolle ylläkään.

Käytettävyys
Näyttö on hyvin reagoiva ja herkkä. Kosketukset ja hipaisut menevät perille helposti. Virhepainalluksia tulee vähän, mutta satunnaisesti näyttö on liiankin herkkä ja reagoi yhteen sormeen…

Uskonnoton joulu

Kuva
Suomessa on kaikille itsestään selvää, että käytännössä kaikki juhlivat joulua ja jokainen omalla tavallaan. Harva alkaa täällä riehumaan siitä miten joku juhlii joulua väärin tai kuinka joulu pitäisi omistaa Jeesukselle. Joulu on täällä kaikille. Jopa joulun nimi on kotomaassamme neutraalimpi: englannin christmas on suoraan problemaattinen, sillä se tulee Christ Mass-sanoista, mikä tietysti antaa joululle puhtaasti kristillisen kontekstin ja varsin voimakkaan sellaisen.

Joulu tulee termistä yule, joka on nimitys muinaiselle germaaniselle talvijuhlalle. Tämä paljon vanhempi termi on monella tapaa parempi kuin poissulkeva kristusmessu. En toki kiellä ketään käyttämästä juhlasta mitä termiä haluavat. Kwanzaa, hannukah tai pyhäpäivät käyvät kaikki. Mutta joulu käy kaikille.

Ja tämä on mielestäni kaunis ajatus: juhlitaan sitä juhlaa joka on kaikille. Uskosta tai sen puutteesta riippumatta, kaikki voivat joulun aikaan olla yhdessä, vaihtaa lahjoja ja olla vähän aikaa hyviä muille ihmisill…

Rikkaat Ryöstäjämme

Kuva
Viime vuosien talousluvut lähes joka puolelta maailmaa ovat maalanneet synkkiä talousnäkymiä. Ihmisten mahdollisuudet säilyttää järkevä elintaso laskevat ja työssäkäyvä luokka köyhtyy hyvää vauhtia. Ansiot kaikilla keskiluokilla ja alemmilla luokilla ovat useamman vuosikymmenen seisseet paikallaan tai laskeneet jos inflaatio ja kasvaneet kulut otetaan huomioon. Keskiluokat ovat köyhtyneet. Mutta nythän on laskukausi, tokihan se on normaalia? Ensinnäkin, tämä lasku ei alkanut nykyisestä kriisiintyneestä taloudesta, vaan jatkui huippukasvun vuosina täysin samanlaisena. Toisekseen, kaikkien tulot eivät ole heikenneet. Parhaiten ansaitsevat ovat kyenneet vuosi vuodelta kasvattamaan tulojaan ja äskettäin nähty talouden laskukausi ei ollut poikkeus: rikkaat rikastuivat, köyhät köyhtyivät.

Yritysjohtajat, sijoituspankkiirit ja muut "yhteiskunnan kerman" jäsenet eivät eivät ole menettäneet mitään. Esimerkiksi suuryritysten toimistusjohtajien palkat kasvoivat (Yhdysvalloissa) viime v…

Edesmennyt ihmeellinen Kim Jong-il

Kuva
Maailman jännittävimmän kansantasavallan täysin demokraattinen päämies Kim Jong-il sitten otti ja kuoli. Pohjois-Korea eli koko nimeltään Korean demokraattinen kansantasavalta on tunnetun maailman tiukimmin kontrolloitu valtio ja kontrollin keskellä on vuosia ollut johtajan palvonta.

Nyt Kim Jong-il on kuitenkin kuollut ja puoluekoneisto puuhaa seuraajaksi hänen poikaansa, Kim Jong-unia. Jong-un istuu kuitenkin suuriin kenkiin, sillä hänen isänsä ja isoisänsä ovat elämää suurempia hahmoja - ainakin jos Korean demokraattisen kansantasavallan uutisointia uskoo. Mielenkiintoisesti Kim Il-Sung, Kim Jong-ilin jo vuosia sitten edesmennyt isä, on edelleen P-Korean virallinen valtionpäämies ja uuden Kimin nousu valtaan ei muuta tätä. P-Koreaan johtaa siis kuollut mies. Nekrokratia? Spektrokratia?

Edesmenneen Kim Jong-ilin elämään mahtui kaikenlaista jännittävää - ainakin jos uskomme propagandaan. Hänen syntymäänsä edelsivät hyvät enteet ja syntymän hetkellä talvi muuttui kevääksi ja sateenkaa…

Yle-maksu ja demokratia

Kuva
Olen mielenkiinnolla seurannut kalabaliikkia siitä miten Ylen rahoitusmalleista uutisoidaan eri medioissa. Lyhyestihän kyse on siitä miten tv-lupiin perustuvaa rahoitusmallia muutetaan, otetaanko käyttöön mediamaksu vai siirretäänkö Ylen rahoitus tavallisiin veroihin ja valtion budjetista rahoittamiseen.

Valtaosa uutisoinnista vaikuttaisi olevan mediamaksua vastaan ja budjetin puolella. Mediamaksu koetaan epäreiluksi, koska se on liian ankara köyhille ja vähätuloisille - ennenkaikkea siksi, että toisin kuin tv-lupamaksu, mediamaksua ei voi välttää väittämällä ettei omista televisiota. En lähde keskustelemaan mediamaksun reiluudesta, sillä se on vain käytäntöjen kysymys - mediamaksusta voidaan tehdä niin reilu kun halutaan. Tärkeämpää on katsoa mitä maksun ympärillä on tapahtumassa ja puhua siitä mitä esimerkiksi budjettirahoitus tekisi.

Valtion budjetista verovaroin tuettava Yleisradio on yksinomaan huono ajatus. Esimerkit maailmalta tästä mallista ovat selvät: käytännössä aina tästä …

Facebook-tilin deaktivointi tai poistaminen

Kuva
Facebookin yksityisyysongelmat ovat saaneet useammankin harkitsemaan alustalta poistumista. Pelkkä kirjautumisen lopettaminen ei kuitenkaan poista tietojasi ja kaikki Facebookilla tehty on edelleen muiden ihmeteltävissä.

Jos kyllästyt Facebookiin kokonaan, lue eteenpäin: tässä on pieni ohje Facebook-tilin deaktivointiin (käytöstä poistoon) tai täydelliseen poistamiseen.

Deaktivointi tapahtuu seuraavasti:
Käyttäjätilin (Account Settings) asetuksista (oikeassa ylälaidassa) valitaan kohta Turvalisuus (Security) Kyseisen alueen avauduttua, valitsemme sen alalaidasta Poista käyttäjätilisi käytöstä(Deactivate your account).Tämä ei poista Facebook-tiliä tai sen tietoja, vaan ikäänkuin kätkee ne. Muiden perspektiivistä näyttää kuin tilisi olisi poistettu: Profiilisi ei löydy, sinua ei voi lisätä ystäväksi ja kaikki kommenttisi ja tekemäsi merkinnät häviävät. Deaktivoinnin voi myöhemmin peruuttaa ja tiedot palautuvat.

Tilin voi myös pysyvästi deletoida. Tilin pysyvä poisto ei ole peruttavissa,…

Facebook vuotaa - taas

Kuva
Facebookin yksityisyys on ottanut monia kolhuja, mutta pahin toistaiseksi sattui äskettäin: facebookin seinille ilmestyi yksityiseltä vaikuttavia viestejä.

Lyhyesti: seinälläsi näkyy tällä hetkellä useita muiden sinulle lähettämiä viestejä ja vastaavasti itse lähettämiäsi viestejä näkyy muiden seinillä. Ongelma koskee erityisesti vuosia 2007-2009 ja vietin juuri rattoisan puolituntisen siivoten seinältäni näkymättömiin muiden itselleni lähettämiä viestejä. Pienenä tuurina seinälleni ei ollut ilmestynyt mitään erityisen yksityistä, mutta kaikki eivät välttämättä ole yhtä onnekkaita. Ja tietysti, tuttujeni seinät voivat vielä paljastaa itse lähettämiäni viestejä joiden sisältö saattaa olla yksityistä, en siis voi vielä sanoa olevani turvallisilla vesillä.

Suosittelen kaikkia hyvin lämpimästi tarkistamaan omat Facebook-seinänsä. Pelätty Timeline-näkymä auttaa tässä, sillä sen avulla on mahdollista helpommin tutkia seinän tapahtumia viime vuosilta. Timeline tulee automaattisesti käyttöön…

Raamattu ja Homoseksuaalisuus

Kuva
Homoseksuaalisuuden vastustus raamatullisin perustein on aina ollut hieman huterammalla pohjalla kuin moni uskova tietää. Tämä ei ole estänyt uskovia tuomitsemasta sodomiitteja helvettiin - harva uskova kuitenkaan oikeasti tuntee raamattunsa sanomaa, he lähinnä saavat muutaman lyhennetyn ja valmiiksi pureskellun pointin pastoriltaan tai vastaavalta.

Homoseksuaalisuutta vastustetaan raamatullisesti nojaten muutamiin lauseisiin ja periaattesiin. Yleisin viitattu on Kolmannen Mooseksen kirjan 18:22 kohta:
"Älä makaa miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan, sillä se on kauhistuttava teko." Kuulostaa suoralta, eikö? En toki väitä tämän olevan ainoa homovastainen kohta raamatussa, tämä on vain se eniten lainattu. Samasta kirjasta eli Mooseksen kolmannesta löytyy kuitenkin monta muutakin helmeä, joita ei jostain syystä huomioida samalla pieteetillä. Hieman aiemmin löytyy seuraavat helmet:
"Älä yhdy naiseen, joka on kuukautistilansa vuoksi epäpuhdas" Harvempi lähtee…

Herätkää!-lehden Homoasenteita

Kuva
Uuteen kotiini tulee postin mukana asioita jotka ennen jäivät ovikoodin ansiosta saamatta. Yksi hienous ovat Herätkää ja Vartiotorni-lehdet joista jotenkin laatikkooni kolahti pari kappaletta, tosin viime vuodelta. Ja niiden sisältä löysin arvomaailman jota en muista suomenkielellä lukeneeni: vanhoilliskonservatiivisen maailman suoraan fundamentalististen tv-pastorien saarnoista.

Erityisesti silmiini osui artikkeli nimeltään "Miten osaisin selittää Raamatun näkemyksen homoseksuaalisuudesta?" ja sen lukeminen sai aikaan vuorotellen aikaan valtavaan huvittuneisuutta ja epätoivoa.

Artikkelin tavoite on tehdä jotain mahdotonta: osoittaa ettei kristillinen homoviha ja -fobia ole oikeastaan pelkoa tai vihaa, vaan outo rakkauden osoitus. Asenteita kuvaa hyvin seuraava lause:
"En vihaa homoja, mutta en voi hyväksyä heidän käytöstään." Artikkeli innostuu myös yrittämään kaataa argumenttia homouden synnynnäisyydestä käytännössä sanomalla että sillä ei ole väliä, raamattu tu…

Salasuhteet ja sukupuolet

Kuva
Varatuille tarkoitettu treffipalvelu Victoria Milan avasi suomessa äskettäin. Kyseessä on varatuille tarkoitettu palvelu jossa voi hakea pientä aktiseuraa suhteelta salassa. Suomen sivuston avautuessa palvelu mainosti kuinka suomalaiset ovat heidän tutkimuksiensa mukaan uskottomampia kuin muut ja näin Suomi olikin looginen seuraava markkina palvelulle.

Victoria Milanin konsepti on omalla tavallaan mielenkiintoinen: maksullinen deittipalvelu, jonka focus on järjestää varatuille salasuhdesäpinää. Palveluun kirjautuikin heti aluksi tuhansittain miehiä ja muutamia satoja naisia. Suurin osa käyttäjistä netin deittipalveluissa ovat miehiä ja seksipainotteinen Victoria Milan näyttäisi olevan tavallista miesvoittoisempi jos sukupuolierät säilyvät alun kaltaisina, eli 10 000 miestä ja 500 naista, mikä tuottaa mukavat 20 miestä jokaista naista kohden. Tämä luonnollisesti tekee palvelusta erittäin hyvän apajan naisille, mutta hyvin kyseenalaisen miehille.

Naiset eivät siis petä? Pettävät, ja ei…

Ei ensitreffeillä

Kuva
Helmi uutisoi äsken "mielenkiintoisesti" vinkkejä siihen miten voit välttää "sortumasta" seksiin ensitreffeillä (Artikkeli tuli alunperin Savvymiss.com-sivustolta). Itse vinkit olivat hyvin perustavaraa kuten vihje olla olematta humalassa. Vinkkien tehokkuutta en ala spekuloimaan, mutta koko artikkelin tarpeellisuus jäi kummastuttamaan.

Kysymykseni kuuluu: miksi ensitreffeillä pitäisi olla harrastamatta seksiä?

Helmin artikkelin asenne paistaa pahasti läpi ja se on yksinkertainen: helposti antaminen on huonon naisen merkki. Seksiin "sorrutaan" ja se on paha. Ja seksi ensitreffeillä ei "kuulu tapoihin". Artikkelin kieli on hyvin seksikielteinen ja oudon vanhoillinen.

Lisäksi artikkelin käsitys miehistä on hyvin yksioikoinen. Alkoholista puhuttaessa kuvataan miten mies mielellään juottaa naisen humalaan tietäen niin saavansa seksiä. Lisäksi miehistä povataan potentiaalisia raiskaajia kertomalla miten kotiinsa sisään kutsuminen on kuin lupa panna.…

Cyanogenmod: Asennus HTC Desireen

Kuva
Cyanogenmod on Androidista kehitetty jakelupaketti jolla voi korvata puhelimensa valmistajan käyttöliittymän mielenkiintoisella ja pääsee käsiksi moniin ominaisuuksiin joita tavallisesti ei voi mukauttaa.

Pakollinen varoitus: Tämän ohjeen avulla tehtävä päivitys muuttaa puhelinta merkittävästi. Cyanogenmod ei ole vain asennettava ohjelma, vaan  korvaa KOKO käyttöjärjestelmän Cyanogenmodilla. Poistaminen ei ole helppoa, joten ennen päivitykseen ryhtymistä, varmista että olet varma asiasta. Ohjeen kirjoittaja ei ota vastuuta puhelimelle tapahtuvien vikojen tai ongelmien syntymisestä, asennamme kuitenkin puhelimeen tässä epävirallista käyttöjärjestelmää.

Tällä ohjeella onnistuu HTC:n Android 2.3 versioon päivitetyn puhelimen asentaminen, mutta ohjeen pitäisi toimia identtisesti myös aiempien versioiden kanssa.
Päivytykseen tarvitsemme puhelimen, Windows-tietokoneen ja USB-johdon äskeisten väliin. Asennus onnistuisi muillakin kuin Windows-tietokoneilla, mutta tämä ohje keskittyy vain yhtee…