Windows 8: Mielipide

Sain käsiini Windows 8:n lopullisen version ja päätin hieman tutustua siihen kosketusnäytöllisellä kannettavallani. Käyn näissä neljässä tekstissä läpi mielipiteitäni käyttöjärjestelmästä. Pituuden takia, jaoin arvion usempaan osaan.

Osa 4: Mielipide

Muut osat:

1. Asennus
2. Käyttöliittymä
3. Ohjelmat
4. Mielipide
Bonus: Jälkikatsaus 


Lyhyesti sanottuna, mielipiteeni käyttöjärjestelmästä on ristiriitainen - mikä on samalla hyvä summaus käyttöjärjestelmästä ylipäätään: Windows 8 on varsin ristiriitainen tuttavuus.

Päivitys: Mielipiteeni käyttöjärjestelmästä on hitaasti muuttunut! Lue  Jälkikatsaus jossa kerron mitlä järjestelmä tuntui kun siihen oli kunnolla ehtinyt tottua.


Windows 8 oli Customer Preview-versiossaan vielä raa'an oloinen ja toivoin tiettyjen käyttöliittymän kummallisuuksien korjautuvan tai että niihin tottuisi. Tätä ei ole tapahtunut ja Windows 8 alkoi tuntua hieman kömpelöltä. Työpöytäkäytössä Windows 8 on kuin 80-luvun Suomi: sekumartaa tableteille ja pyllistää samalla perinteisille kannettaville ja pyötätietokoneille.

Asioita on yksinkertaistettu monessa paikkaa toiminnallisuuden kustannuksella ja monet suunnitteluratkaisuista ovat tehneet työpöytäkäyttäjän elämästä hankalampaa, vaikkakin samalla mahdollistaen paremman toiminnallisuuden tablet-tietokoneella. Käyttöjärjestelmä on siis omalaatuinen kompromissi jossa työpöytäkäyttäjät patistetaan tekemään asioita tablettien ehdoilla, jotta käyttöjärjestelmä olisi käyttökelpoisempi kosketusnäytöllä.

Työpöytäkäyttäjä voi toki sivuuttaa moiset horinat ja käyttää perinteisiä työpöytäohjelmia kuten ennenkin, mutta Windows 8:n tietyt ominaisuudet ja suunnitteluratkaisut tulevat eteen vaikka Metro-ohjelmiin ei koskisikaan. Kaikki Windows 8: elementit nimittäin on suunniteltu kosketusta varten ja sen takia elementit tapaavat olla isoja ja selkeitä. Hiirellä tämä on ongelma, sillä hiirtä joutuu monesti siirtämään pitkiä matkoja.

Yksinkertainen esimerkki tästä on Käynnistä-valikon suosikkeihin kiinnitetyn ohjelman käynnistäminen hiirellä. Windows 7:ssä käyttäjä napsauttaa käynnistä-painiketta ja napsauttaa kursorin vieressä olevaa ohjelmaa. Hiiren liikutuksen määrä on minimaalinen.



Windows 8:ssa käyttäjä siirtää ensin hiiren kursorin vasempaan alanurkkaan, napsauttaa ilmestynyttä Metro-kuvaketta, valikoi haluamansa toiminnon.


Windows 8:ssa käyttäjän täytyy ensin saada Metromainen Käynnistä-valikko auki, tämä on hieman hankalampaa koska oikea kohta on alanurkka - jonka löytäminen on erityisen hassunhauskaa jos vasemmalla puolella on toinen työpöytä. Kun valikko on lopulta auki, käyttäjä juotuu siirtämään kursoria pidemmän matkan. Valikon sisältö ei olekaan aivan kursorin vieressä, vaan voi olla kokonaan toisella puolella ruutua.

Otetaan toiseksi esimerkiksi langattomaan verkkoon liittyminen. Windows 7:ssä tämä kävi napsauttamalla verkkojen kuvaketta tehtäväpalkista, jolloin hiiren yläpuolelle avautui valikko. Pieni hiiren siirto ikonin päältä halutun verkon päälle.


Windows 8:ssa hiiren liikutus kasvaa huomattavasti.Samaa kuvaketta napsautetaan ja sivuun avautuu luettelo verkoista. Valikon sisältö on paljon kauempana. Lisäksi toiminnallisuutta on riisuttu. Aiemmin Verkko- ja jakamiskeskuksen sai avattua suoraan tästä valikosta, Windows 8:ssa ei.



Listattakoon samalle hankaloituslistalle myös hiiren kakkosnäppäimen toiminta Metro-sovelluksissa. Hiirellä järkevän kursoria lähellä olevan kontekstivalikon sijaan ruudun äärilaitoihin ilmestyy toimintoja kun hiiren kakkosnäppäintä painetaan.

Kaikki nämä suunnitteluratkaisut ovat ymmärrettäviä ja toimiviakin kosketusnäytöltä käytettäessä. Hiirellä ne ovat hieman hitaampia. Toiminnot kaikenkaikkiaan vaativat paljon enemmän hiiren liikuttamista ja tämän takia hiiren liikkumisnopeuden maksimoimista ja näppäimistön pikapainikkeiden opettelua on suositeltava kaikille. Niiden jälkeen käytettävyys kasvaa huomattavasti.

Valitettavasti Windows 8 pelkällä kosketusnäytöllä myöskään ole täysin ongelmaton. Kaikkia asioita ei voi Windows 8:ssa tehdä Metro-käyttöliittymällä, esimerkkinä otettakoon vaikkapa tiedostojen selaaminen tai kopiointi, joka on tapauksesta riippuen hankalaa tai mahdotonta Metron puolella. Käyttäjän on siis käytännössä pakko välillä livetä työpöydän puolelle ja se taas ei ole kosketusnäytöllä lainkaan mukavaa.

Toisinsanoen kosketusnäyttö ja perinteiset hallintavälineet tarvitaan molemmat Windows 8:n täyspainoiseen käyttöön. Tämä on ehkä järjestelmän merkittävin kompastuskivi.

Käyttölogiikka on siis täynnä pieniä ongelmia jotka tekevät asioista hieman hankalia ainakin aluksi, mutta niihinkin tottuu ja käyttöjärjestelmä ei enää tunnu niin kömpelöltä . Tässä esiin tulee tosin käyttäjän oma mukautumiskyky. Olen itse hyvin mukautuva ja omaksun tämän tapaisia järjestelmiä nopeasti, mutta valtaosa ihmisistä on hieman muutosvastaisempia ja peruskäytön uudelleenopettelu ei välttämättä innosta jokaista.   

Mutta Windows 8 ei ole todellakaan huono käyttöjärjestelmä, mutta sillä on ongelmia ja ennen kaikkea, sillä on kilpailijoita. Tablet-tietokoneissa se kilpailee Androidin ja iOS:n kanssa - ja häviää käyttömukavuudessa molemmille. Työpöydän puolella sen pahimmat kilpailijat ovat Mac OS X ja... Windows 7 - ja Windows 8 häviää käyttömukavuudessa taas molemmille. Työpöydällä tai tabletilla on molemmilla miellyttävämpiä käyttöjärjestelmiä ja ne jättävät Windows 8:n hyvin outoon rakoon.

Windows 8:ssa on kuitenkin paljon onnistuneita ratkaisuja. Käynnistymisajat ovat hyviä ja toki järjestelmä on ylivoimaisesti käytettävämpi kun kosketusnäyttöä on ainoa hallintavalinta. Kirjautuminen Live-tunnuksilla on oikeasti hyvä ajatus ja yksinkertaisen kauppapaikan sisällyttäminen järjestelmään helpottaa peruskäyttäjien ohjelmiston hankintaa.

Näitä onnistuneita ratkaisuja heikentää käyttöjärjestelmän skitsofrenia: Windows 8 yrittää olla yhtä aikaa työpöytä- ja mobiilikäyttöjärjestelmä - ja se epäonnistuu hieman molemmilla puolilla. Asetelma on vaikea, muttei mahdoton kuten mielenkiintoinen Ubuntu for Android (ainakin konseptitasolla) osoittaa.

Kaikenkaikkiaan Windows 8 on aluksi jännittävä, sitten suututtava ja lopuksi jotain siltä väliltä. Se ei ole samanlainen fiasko kuin Windows Vista oli, sillä Windows 8 toimii varsin hyvin, vaikkakin on kömpelö ennen kuin uutta käyttölogiikkaa omaksuu. Käyttöjärjestelmää on hieman hankala suositella, koska Windows 7:n käyttäjälle se ei tarjoa mitään hirvittävän merkittävää, mutta pakottaa opettelemaan paljon asioita uusiksi. Kosketusnäytölliseen tietokoneeseen järjestelmää voisi muuten suunnitella, mutta niissä iOS tai Android toimivat molemmat paremmin.

Kommentit

  1. Kesä 2013.
    Ostin huhtikuussa uuden tietokoneen johon oli asennettu Windows 8.Ja nyt ottaa päähän.
    Mikään ei toimi.Olen etsimässä kuinka voisin
    muuttaa tämän uuden "kasin" muutettua seiskaksi.Katselen kyllä, jos tällä sivustolla on tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikään ei toimi? Tähän on hankala kommentoida sillä tällä kuvauksella ei pysty sanomaan tarkoitat kaiken kaatuilevan vai et löydä toimintoja vai mistä on kyse. Lisäksi kaatuilu ja oikuttelu voi tulla monesta asiasta, ei vain Windowsista. Tyypillisesti tietokoneet joissa w8 myydään mukana ovat suhteellisen ok-tasoisilla ajureilla varustettuja ja mahdollinen kaatuilu tai oikuttelu viittaa seonneeseen käyttöjärjestelmään (uudelleenasennus) tai rikkinäiseen tietokoneeseen (takuulle menee ja uusi tilalle kaupasta).

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.