Tärkeintä on olla äänestämättä

On mielestäni hyvin mielenkiintoista miten tärkeänä äänestämistä pidetään. Aina pitää äänestää - vaikka ei tietäisi ketä äänestää ja millä perusteilla! Muutenhan demokratia ei toimi ja kaikkea. Jotenkin tietämättömän ihmisen ääni jotenkin varmistaa demokratian toimimisen.

Mutta totuus on oikeastana päinvastainen. Jos et tiedä ketä äänestää, demokraattisen valintaprosessi ei vahvistu, se heikkenee. Toki tilastoissa suurempi äänestysprosentti näyttää hienolta, mutta prosentin kasvaessa demokraattisen päätöksenteon luonne muuttuu: tietämättömän ääni on kuitenkin yhtä painava ääni kuin jonkun joka tietää mitä ehdokkaat oikeasti ovat tehneet.

Ja tämä avaa ovet kaikenlaisille lieveilmiöille, kuten epäpätevien julkisuuden henkilöiden äänestäminen, jonka kautta erilaisia urheilijoita ja ex-missejä tasaisin väliajoin äänestetään jopa hallitukseen asti. En väitä etteikö yksikään turha julkimo voisi olla pätevä kansanedustaja, mutta väitän että suuri osa ei sitä ole.

Tietämättömän äänestäjän kohteet valikoituvat vahvimmin imagon perusteella. Poliitikon teot eivät ole relevantteja, sillä tietämätön äänestäjä ei määritelmällisestikään tiedä näitä mielipiteitä. Ainoa millä on merkitystä on retoriikka ja mielikuvat, poliitikot ovat vapautuneet vastuun raskaasta ikeestä ja voivat tehdä mitä haluavat kunhan maksavat ammattimaiselle pr-firmalle tarpeeksi.

Pr-rakastaa tietämättömiä äänestäjiä. Tietämättömät äänestäjät on yksi parhaita ryhmiä joille markkinoida sillä asioista perillä olevat äänestäjät eivät välttämättä vaihda äänestyksensä kohdetta vain mainosten takia - ainakaan ihan yhtä helposti. Sympaattinen viesti mainoksessa on heidän ainoa kontaktipintansa äänestettävään henkilöön ja kaikkihan tiedämme miten rehellisiä mainokset ovat.


Yksikään poliitikko ei tietenkään sano tätä viestiä koskaan. Heille on tärkeää että heidän viestinsä kuulevat ihmiset äänestävät, onhan heidän oma pääsynsä eteenpäin pitkälti kiinni äänistä.

Jos et siis tiedä ketä äänestää, kysy joltain joka tietää. Äläkä sekota tietämästä ja äänekkyyttä. Ja jos et vieläkään ole varma, jätä äänestämättä. Pilaat vaan kaiken.

Kommentit

  1. 1. Olen samaa mieltä

    2. Olisi ihan kiva kuulla/tehdä listausta noista julkkiksista, jotka oikeasti osaavat asiansa.

    3. Kansalaiset tarvitsisivat myös ymmärrystä vaalitavasta ja päätösvallasta. Monet varmasti valitsevat ehdokkaansa enempi-vähempi vaalikoneen avulla, mutta eivät alkuunkaan ymmärrä, että ehdokas, joka on täysin samaa mieltä, mutta puolueessa, joka on täysin eri mieltä, ei ole äänestämisen arvoinen. Arvokas ääni menee omaan maaliin.

    Toisaalta, esim. kunnallisvaltuustossa päätetään vain kunnan asioista. Sinne on turha äänestää henkilöä, jonka agendat ovat EU-tasoa. Ikävää on, että esim. TV-tenteissä aika usein kysellään mielipiteitä ajankohtaisista aiheista, mitkä eivät millään liity kyseisillä vaaleilla valittujen päätäntävaltaan.

    Ja kun avautumaan lähdettiin, niin TV-tenteistä on viime vuosina tullut salamakysymyksillä varustettuja ansaohjelmia. Pikaisilla kummallisilla kysymyksillä yritetään vain saada ehdokas hikoilemaan ja möläyttämään jotain lööppiainesta. Todellisuudessa päätöksiä ei tehdä muutaman sekunnin harkinta-ajalla. TV-formaatti tukee lähinnä niitä, jotka ovat luonnollisia esiintyjiä tai tottuneet vastailemaan ympäripyöreitä latteuksia, joista ei ota selvää, että oliko edustaja puolesta vai vastaan ja miten käytännössä luvattu pilvilinna rakennetaan.

    Tässä on suomen paras vaalikone http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vexhaku.sh?lyh=%27%27?kieli=su

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolueille on kieltämättä optimaalista hankkia ehdokkaita jotka voivat eri vaalikoineisiin vastata omantunnon avulla (edustaa yhtä kantaa) ja sitten käytännössä äänestää puolueen kannan mukaan kuten ryhmäkuri edellyttää. Olen suhteellisen varma, että näin tehdään jo.

      Olen itsekin suhteellisen ärtynyt miten politiikkaan pyrkivät puhuvat hyvin usein aiheista joihin he eivät politiikassa käytännössä vaikuta. Presidentti Niinistön syrjäytymisen vastustaminen on yksi tämän tapainen mielenkiintoinen teema: presidentti on yksinkertaistaen ulkopolitiikkamme päällikkö, mitä ihmettä hän syrjäytymisestä jaarittelee?

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.