Android tabletit: onko Apple yhä ainoa kypsä omena?

Olen pienenä projektina tutustunut Asuksen PadFone laitteen avulla Android-tablettien nykytilaan. iPadia olen käyttänyt jo pitkään, mutta tietyt alustan rajoitteisiin liittyvät asiat ovat syöneet miestä Applen tabletin kanssa. Ennakkokäsitykseni mukaan Android 4.0 on edeltäjiinsä verrattuna kypsynyt paljon ja lähdin selvittämään miten se toimii tabletin käyttöjärjestelmänä.

Lyhyesti sanottuna, lupaavasti mutta joissain kohdin hieman ristiriitaisesti.

Vanhana Android-käyttäjänä olen tottunut jo Android-puhelinten käyttöliittymään, mutta tablet-versio eroaa tietyissä suhteissa puhelimissa käytettävästä versiosta. Nämä erot ovat suhteellisen pieniä ja niihin tottuu nopeasti. Suurin käyttöliittymän ero on ylä-ja alalaidan toimintojen kääntyminen tavallaan ympäri. Puhelimen ylälaidassa näkyvät tiedot näkyvät tabletilla alalaidassa, samaten kuin muistutuksetkin. Osa asioista myös näyttää hieman erilaiselta, mutta toimii kuitenkin samalla tavoin kuin Android-puhelimissakin.

Muutenkin Googlen näkemys tablet-laitteen käyttöjärjestelmästä ei ole lainkaan huono. Käytettävyys, selkeys ja pääsy ovat avainsanoja varsinkin kun verrataan sitä suurimpaan kilpailijaansa eli iOS-käyttöjärjestelmään. Android 4.0 käyttöliittymä tekee helpoksi pääsyn mihin tahansa alueelle järjestelmässä. Laitteessa on erittäin helppo päästä käsiksi asetuksiin ja ilmoitusalue näyttää selkeästi mitä milloinkin tapahtuu.

Teknisellä puolella asiat ovat varsin hienoissa kantimissa. Vakioselain osaa ladata itse Flash-laajennukset ja Flash-video toimii hienosti. Suuri näyttö tekee videoiden katsomisesta varsin miellyttävää. Esimerkiksi videosivut Katsomo, That Guy With the Glasses ja Newgrounds toimivat hienosti. Video pyörii pehmeästi ja ongelmitta.


Verkkovideon lisäksi videoformaattien tuki on loistava ja videotiedostoja voi helposti siirtää laitteeseen katseltavaksi. iPadiin verrattuna tämä on merkittävä etu, sillä tiedostojen hallinta on sillä hankalaa ja videotuki iPadissa on hyvin heikko.

Alustan merkittävin ongelma on monen sovellusten huono optimointi tablet-käyttöliittymälle, suurin osa Play Storen ohjelmista on ajateltu vain puhelimen näytölle. Ohjelmia pystytään skaalaamaan täydelle näytölle, mutta toiminnallisuuteen jää kummallisuuksia.

Googlen omat ohjelmat eivät ole tässä täydellisiä myöskään. Esimerkiksi keskusteluohjelma Google Talk näytti hienosti miten puhelimia varten optimoitu se onkaan: kun laite on pystysuunnassa, näkyy alalaidassa näppäimistö, sen yläpuolella kirjoitusruutu ja sen yläpuolella aiemmat keskustelun veistit. Kun laitteen kääntää sivuttain, koko ruudun täyttää valkoinen kirjoitusalue, vaikka tilaa olisi näyttää esimerkiksi käynnissä oleva keskustelukin...


"Hienosti" optimoitu kuten kuvasta näkyy. Näitä outouksia löytyy valitettavan monista ohjelmista vielä, mutta tilanne on huomattavasti parempi kuin vielä vuosi sitten ja näyttäisi olevan parantumassa. Monista ohjelmista on tullut erityisiä "HD"-versioita Tablet käyttöä ajatellen, mutta korjattavaa on vielä. Tosin, iPhone-sovellukset toimivat iPadissa aivan yhtä huonosti jos niistä ei olla tehty erillisiä iPad-versioita.

Puhelimissa Android on jo Applen haastanut ja mielestäni myös voittanut, mutta onko Android kypsä haastamaan Applen myös tablettien kanssa? Kyllä ja ei. Kyllä siinä mielessä että laitteet ovat hyviä käyttää ja toimivat Applen vastaavia mielyttävämmin monella tavalla. Ei siinä mielessä että kolmansien osapuolien ohjelmat (ja osa jopa Googlen omista) ei toimi riittävän hyvin tablet-laitteella.

Jos iPad ja Android 4.0 tabletti laitetaan rinnakkain, ottaisin itse sen Android-laitteen. Arvostan laitteessa mukautettavuutta ja avointa: laite tekee mitä minä haluan ja voin vaihtaa kaiken sen mistä en pidä. iPad taas on kiinteämpi paketti, hiotumpi jopa, mutta jos se ei tee mitä haluat tehdä, kyseistä asiaa ei sitten iPadilla tehdä. Vapaus vastaan hiotumpi kokonaisuus lienee se oleellinen ero jonka perusteella laitteissa voi lähteä valitsemaan.

Kommentit