iPhone 5: kuin aikamatka kolme vuotta taaksepäin

Nostin käteeni iPhone 5-laitteen aiemmin tänä päivänä ja olen hetken nyt käyttänyt sitä. Jo muutaman tunnin käytön jälkeen olo on hyvin underwhelmed. Toistaiseksi en voi kun ihmetellä mikä ihme tästä laitteesta tekee ihmisten mielestä niin käsittämättömän hienon?


iPhone 5 ei nimittäin tarjoa oikeastaan mitään erityisen uutta edeltäjiinsä tai kilpailijoihin verrattuna. Huomasin heti ensimmäisenä etsiväni siitä toimintoja joiden avulla käyttäminen olisi entistä hienompaa ja helpompaa. En löytäynyt mitään mitä entinen HTC Desire laitteeni ei olisi tehnyt jo muutama vuosi sitten. Toimintojen tasolla Apple on esitellyt hyvin vähän uutta.

Käyttöliittymä laitteessa toimii mukavan reaktiivisesti ja Windows Phone-laitteiden tapaan, iPhone reagoi näytön kosketukseen selvästi. Käyttöliittymä on selkeä ja ikoneista ei tarvitse arvailla mitä ne tekevät. Käyttöliittymä on itseasiassa pitkälti ikonitarjotin, joten mitään muuta ei olekaan tarjolla. Käyttöliittymän kehut loppuvat valitettavasti siihen.

iPhonen käyttöliittymä ei ole ruma eikä se ole kaunis. Ikonit ovat perusnättejä ja suhteellisen selkeää, mutta Windows Phonen selkeän ilmeen kaltaista nätteyttä se ei tarjoa. Käyttöliittymän ulkoasua ei voi myöskään Androidin tapaan mukauttaa. Jos et tykkää siitä mitä iPhone tarjoaa, huono mäihä.

Toiminnot iPhonessa ovat sinällään selkeästi näkyvillä ja ne löytyvät helposti. Ongelma on että vaikka toiminnot ovatkin selkeillä paikoilla, niihin pääseminen vaatii aina paljon toimintoja. Esimerkiksi mikä tahansa asetuksen muuttaminen vaatii että palaan alkunäytölle, selaan sieltä asetuskuvakkeen, valitsen asetukset ja selaan sen alta mitä tahdon muuttaa. Mihinkään toimintoihin ei oikeastaan ole pikapainikkeita, eikä työpöydille voi lisätä muuta kuin ohjelmien kuvakkeita tai kansioihin laitettuja ohjelmia.

Tämä on ehkä iPhonen mielenkiintoisempia ongelmia: se on helppo oppia, mutta sen kanssa on hyvin vaikeaa työskennellä tehokkaasti.

Pikkuvalituksia löytyy: iPhone ei osaa tehdä kappaleistasi soittoääniä ilman monimutkaista paapomista, eikä kontaktien synkkaaminen Googlen postista onnistu vaikka laite niitä tukeekin. Liitäntänä ei ole minkään maailman standardiliitäntää, vaan Applen oma salamaliitäntä joka ei tietenkään toimi muiden laitteiden kanssa pätkääkään. Kaikki tiedon siirtäminen laitteeseen tehdään kömpelön iTunes-ohjelmiston kautta. Tiedostojen hallinta laitteen sisällä on mahdotonta ilman laitteen suojauksien murtamista.


Apple on viimeiset vuodet innovoinut kyllä - lähinnä tosin sen kanssa miten iPhonesta ja sen käyttäjistä saadaan puristettua eniten rahaa ulos Applelle, ei uuden teknologian kanssa. Uudistuksia mainostajille löytyy ja sovelluksetkin on väännetty muotoon missä kaikesta on Applelle mentävä melkoinen viipale. Puhelimen toimintoihin on viime vuosina lisätty Androidista kopioitu ilmoitusalue ja lähinnä autoillessa hyödyllinen Siri (argumentoisin tähän tosin että puheella ohjaaminen auton ratissa on vain marginaalisesti turvallisempaa kuin käsin, joten tämäkin etu on hieman siinä & siinä.)

Pieni valitus iPhonesta siis. Tästä tekstistä tuli vihaisemman oloinen kuin alunperin tarkoitin. En sinällään vihaa iPhone 5:ttä  ja olin itseasiassa varsin innostunut saadessani sellaisen käyttöön.

Käyttöönoton jälkeen into lässähti pahasti kun törmäsin todellisuuteen: iPhone on oikeastaan aika peruspuhelin.

Kommentit