Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on maaliskuu, 2012.

Androidista Windows Phonen näköinen

Kuva
Windows Phonen yksinkertainen visuaalinen tyyli on monen mielestä miellyttävä ja selkeä. Android-laitteille saa saman Windows Phone-ulkoasun ja toiminnallisuuden asentamalla puhelimeen vaihtoehtoisen Launcherin.

Launcher 7https://play.google.com/store/apps/details?id=info.tikuwarez.launcher3

Launcher 7 on Windows Phone 7:n Metro-tyyliä ja käyttöliittymää jäljittelevä käyttöliittymä Android-laitteille. Se näyttää WP7-tyyliset laatat kuvakkeiden tilalla ja osaa myös animoida laattoja Windows Phonen tapaan ja ohjelmien selailu tapahtuu myös sivulle pyyhkäisemällä.
Launcher 7 näyttää Androidin widgetit laattojen sisällä (joko 1x1 tai 1x2) mikä rajoittaa tavallisten widgettien käyttöä melkoisesti. Periaatteessa kaikki kyseiseen kokoon mahtuvat Widgetit toimivat järkevästi, mutta suuremmat heikommin.

Launcher 7 ei muuta laitetta Windows Phoneksi, mutta antaa saman käyttöliittymän. Jos siis vaikkapa työpuhelimena käyttää Windows-puhelinta ja tahtoisi oman puhelimen samalle käyttöliittymälle, …

Androidista iPhonen näköinen

Kuva
Android-laitteiden omistajista jotkut ovat kateellisia iPhonen omistajille laitteen käyttöliittymän estetiikasta. Android-laitteille saa kuitenkin saman iPhone-ulkoasun ja toiminnallisuuden asentamalla puhelimeen vaihtoehtoisen Launcherin.

Espier Launcher - iOS Androidille
https://play.google.com/store/apps/details?id=mobi.espier.launcher


Espier on iOS:n estetiikkaa ja ulkoasua jäljittelevä normaalin käyttöliittymän korvike. Se näyttää iPhone-tyyliset ikonit tavallisten ikonien tilalla ja täyttää työpöydän ohjelmien laukaisukuvakkeilla. Espier korvaa monia normaalin Androidin kuvakkeita iOS:n vakiokuvakkeilla ja näyttää tavalliset Androidin kuvakkeet vakiomuotoisen kehyksen sisällä hieman yhtenäistäen ulkoasua.

Toisin kuin Applen laitteilla Espierillä voi käyttää Androidin Widgettejä. Widgetit esitetään tavalla joka sopii iPhonemaiseen käyttöliittymään: Widgetit toimivat omalla widget-työpöydällään joka löytyy käyttöliittymän vasemmalta suunnalta. Tätä Widget-aluetta voi selata ylös ja …

Kalāmin kanssa kalassa

Kuva
Kalāmin kosmologinen argumentti on klassisimpia ja yleisimpiä perusteluja joita käytetään perustelemaan Intelligent Design-väittämiä. Kuten muutkin kaltaisensa, se perustuu periaatteessa logiikkaa: otetaan premissejä ja johdetaan niiden perusteella lopputuloksia. Kalāmin premissit kuitenkin pohjautuvat virheellisiin olettamuksiin ja käyn läpi tässä lyhyessä artikkelissa miten Kalām epäonnistuu. Kalāmin kosmologinen argumentti käy myös hyvin esimerkkinä siitä miksei pelkkä hypoteesi ole riittävä todiste.

William Lane Craig käyttää seuraavaa muotoa  Kalāmin kosmologisesta argumentista:
Kaikki minkä olemassaololla on alku, on syy (aiheuttaja) olemassaololleenMaailmankaikkeudella on alkuNäin ollen maailmankaikkeudella täytyy olla syy (aiheuttaja) Nämä premissit ovat pinnallisesti tarkasteltuna loogisia, mutta niiden kaataminen välttämättömyyksinä on suhteellisen helppoa.
Kaikella on syy Tämä on argumentti jonka valtaosa vain olettaa todeksi. Olettamus on siis ettei jotain voi tulla tyhjästä …

Konkreettisista todisteista

Kuva
Sivusin hieman aiemmassa kirjoituksessani miten Älykkään Luomisen puolesta ei ole todisteita, päätettiin tämä osoittaa vääräksi linkittämällä minulle todisteita. Luettuani nämä linkit, päätin kirjoittaa hieman todisteista ja todisteista.

Nämä minulle linkitetyt artikkelit sisälsivät erilaisia  päättelyketjuja ja argumentteja todisteina kannastaan. En vakuuttunut näistä argumenteista. Syy: näitä todistuksia ei voi oikein kutsua todisteiksi.

Todisteet ja argumentit
Ongelma niissä on yksikertainen: on ovat argumentteja, eivät todisteita. Pelkät argumentit eivät todista tieteen piirissä asioita, vaan oman hypoteesinsa tueksi on myös esitettävä todisteita. Jos voin esittää hypoteesin X+Y=Z, se ei ole todistus, vaikka logiikkani vaikuttaisikin pätevältä. Logiikka yksin ei ole todiste.

En sano ettei logiikka voisi olla todiste, mutta looginen todistusketju ilman fyysisiä todisteita sen taustalla ei yksin riitä. Jos logiikka pohjaa oletuksiin on se erityisen hataralla pohjalla, esimerkiksi Ka…

Lesbokammoinen morsio ja homofobia

Kuva
Iltalehti uutisoi Satuhäät-ohjelman homofobisesta morsiammesta äskettäin. Tämä morsian, Anri Kähkönen   oli artikkelin mukaan paniikissa kun hänen hääkampaajansa osoittautui homoseksuaaliksi naiseksi. Kun heterokampaajaa ei löydy, Anri suunnitteli ohjeistavansa kampaajaa niin lapsellisen kuuloisilla ohjeilla, etten meinannut uskoa lukemaani:
"Mitään et saa puhua siitä naisesta etkä seksuaalisesta suuntautumisestasi. Laitat vain hiukseni ja menet pois." Lapsellinen ja homokammoinen toki saa olla, laki ei sitä kiellä ja ajatusrikokset ovat naurettavia. Tämänkaltainen homoseksuaalisuuden pelko on kuitenkin aina hieman hankalaa ymmärtää. Anrin lausunto ei nimittäin ole ensimmäinen kaltaisensa joita olen nähnyt esitetyn näissä yhteyksissä.

Oleellinen kysymys tässä on "mikä tekee homoseksuaalin ihmisen kohtaamisesta jotenkin epämiellyttävän?" On yksi asia pitää homoseksuaalisia akteja epämiellyttävinä ja kokonaan toinen asia pitää homoseksuaaleja epämiellyttävinä. Muiden…

Ateistinen älykäs suunnittelu

Kuva
Intelligent Design (id), eli älykkään suunnittelun "teoria" on kuten tiedämme hypoteesi maailmankaikkeudesta jonka takana on jokin suunnittelija luonnollisten prosessien sijaan. Älykäs suunnittelu on kannattajiensa mukaan tieteellinen teoria, eikä lainkaan uskontoa, mutta siitä huolimatta älykkään suunnittelun kannattajien uskottavuudella tässä on yksi huomattava ongelma: he on käytännössä puhtaasti luomisoppiin uskovia kristittyjä ja muita fundamentalisteja. Missä piilottelee ateistinen id-väki?

Yksi syy tähän voi olla id:n taustassa. Nimike Intelligent Design omaksuttiin käytännössä kun Yhdysvaltojen oikeuslaitos muutamassa yhteydessä kielsi luomisopin (creationism) opettamisen julkisissa kouluissa tieteenä. Kyseessä ei ollut uskontovastainen kielto, vaan nimenomaisesti kielto uskonnon opettamisesta verovaroin. Id oli  ratkaisu tähän ongelmaan: uskonto piti saada takaisin tieteen opetukseen.

Ensimmäiset id-materiaalit ja esitteet olivat pitkälti samoja kuin niitä edeltänee…

Raiskaus, pakkoavio ja muuta pronssikauden moraalista roskaa

Kuva
En ole koskaan pitänyt uskonnollista "moraalijärjestelmää" erityisen moraalisena ja saimme jälleen kauniin esimerkin siitä miten se ei toimi. Tämä esimerkki on niin konkreettinen ja tyly, ettei kenenkään uskoisi pystyvän sitä puolustamaan.

Nuori Amina Filali, 15-vuotias tyttö, raiskattiin. Tästä rangaistuksena hänet pakotettiin avioon raiskaajansa kanssa ja elettyään auvoista avioelämää raiskaajansa kanssa, Amina päätti nauttia rotanmyrkkyä ja kuoli 16-vuotiaana. Hän pakeni varsin konkreettista helvettiään ainoalla tavalla mihin kykeni, enkä voi sanoa etten kyseisessä tilanteessa olisi itsekin turvautunut samaan ratkaisuun.
http://latimesblogs.latimes.com/world_now/2012/03/moroccan-girl-suicide-marry-rapist.html
On sanoinkuvaamattoman kammottavaa jo ajatella miten Amina joutui elämään miehen kanssa, joka oli tämän koskemattomuutta loukannut yhdellä pahimmista mahdollisista tavoista. Tämä ei kuitenkaan ollut ainoa ikävyys mitä tyttö sai kestää. Hänen raiskaajamiehensä pahoinpi…

Facebook ja yhteydenpidon illuusio

Kuva
Kirjoitin aiemmin kokemuksistani Facebookista luopumisesta ja jatkan aihetta hieman eri kannalta, samassa valossa kun puhuin hieman eristäytymisestä kulttien yhteydessä. Sosiaalinen media on nimittäin varsin hyvä eristämään käyttäjän yhteisöstä ja "vääristä" mielipiteistä.

Facebookin tärkein palvelu käyttäjilleen on tunne siitä, miten käyttäjä viestii ja vuorovaikuttaa lähipiirinsä ihmisten kanssa. Hän keskustelee, viestittää ja kommentoi. Tämän ansiosta hyvinkin sosiaalisesti eristynyt yksilö voi tuntea olevansa kaikkea muuta kuin eristynyt, eli osa yhteisöä ja yhteisönsä vuoropuheluita. Tämä on valitettavasti illuusio.


Facebook-viestinnän tärkein muoto, tilapäivitykset, ovat luonteeltaan hyvin erilaista kuin moni muu "tavallinen" viestittely, verrattaessa jopa muihin uusiin viestimuotoihin kuten kirjeisiin, sähköpostiin tai tekstiviestiin tai pikaviestiinkin. Esimerkiksi päivittäessäni tilaani Facebookiin, en varsinaisesti kerro kenellekään tietylle asioita itses…

Miehen valkoinen valta

Kuva
Aloitetaan vitsillä:
Puhutaan valkoisen miehen vallasta ja sen vallan jakautumisesta.

Feministien valtaongelma on miesten hallitsema yhteiskunta. Miehet ovat yhteiskunnan huipulla, tekevät päätökset keskenään ja jättävät naiset pois. Miehet hallitsevat, miehet, miehet, miehet. Tämän ongelman voi korjata vain tuomalla naisia mukaan päätöksentekoon. Näkemys ei ole sinällään virheellinen, mutta siinä havaituista faktoista vedetään väärä johtopäätös miehisestä vallasta.

Totuus on, että pieni joukko miehiä sortaa kaikkia, myös muita miehiä.

Miehet valtahierarkian huipulla ovat totta tosiaan miehiä, mutta heidän sukupuolensa ei ole oikeastaan se mikä tässä on merkityksellistä. Tärkeämpää on se miten paljon valtaa ja rahaa näiden harvojen vallassa olevien käsiin jää, ja miten on lopulta täysin merkityksetöntä ovatko nuo kädet karkeat miehen kourat, vai herkkälinjaisemmat naiskädet. Oleellista on, että harvat hallitsevat yhteiskuntamme resursseja ja suuret massat on syrjäytetty.

Vastakkainase…

Osaamisen mittaus

Kuva
Olen ollut pitkään kiinnostunut opetuksen tulosten mittaamisesta ja sen kehittämisestä. Mittaaminen on luonnollisesti oleellista opetuksen laadun tarkkailua varten ja mittaamaan oppilaan kehittymistä. Koulujen ja oppilaitosten tämänhetkiset arvosanoihin perustuvat järjestelmät eivät mielestäni ole toimivia tapoja mitata osaamista ja syy tähän on yksinkertainen: hyvistä mittaustuloksista on tehty opetuksen tavoite. Tästä seuraa outo tilanne jossa hyvät mittaustulokset ovat tärkeämpiä kuin varsinainen oppiminen, eikä opetus yhtäkkiä palvele sitä tarkoitusta jota sen pitäisi palvellla. Mittaustulokset ovat olemassa opetuksen arvioinnin välineenä, eikä niin että opetus olisi olemassa hyviä mittaustuloksia tuottavana välineenä.

Tutustutaan näihin konsepteihin hieman tarkemmin.

Kun puhumme opetuksesta ja oppimisesta, monia kysymyksiä on vielä auki. Opetus on osittain pehmeä tiede, sillä se ei tuota eksaktisti mitattavissa olevia suureita, joilla voisimme mitata eri metodien ja opetusfilosof…

Miksi aborttia oikeasti vastustetaan

Kuva
Elämän puolesta, pro-life. Näin kuuluu yleisin peruste vastustaa aborttia ja rinnastukset murhaamiseen nousevat nopeasti esiin. Uskonnollisista näkökannoista kohoava abortin vastainen liike ei kuitenkaan erityisemmin välitä elämästä tai "sikiön oikeudesta elämään". Nämä ovat pro-life-liikkeen julkiset perustelut mutta ne eivät ole totta. Kyseessä on systemaattinen valehtelu jolla kätketään ideologia jota ei muuten hyväksyttäisi.

Miten voin väittää tietäväni tällaista? Miten voin tietää mitä valinnan vapautta rajoittavien järjestöjen ja niiden pähkäilyjen takana liikkuu jos en edes ole mukana niiden toiminnassa? Helposti. Ymmärtääksemme todellisia syitä, meidän ei tarvitse kuin katsoa sanoja ja tekoja ja katsoa aikaansaavatko ne mitä tavoitellaan. Ja ne eivät tässä tapauksessa näyttäisi toimivan lainkaan: Aborttia vastustavat järjestöt lähes säännönmukaisesti vastustavat myös kaikkia keinoja jotka todella laskisivat aborttien määrää.

Ensimmäinen ja merkittävin todiste abortti…

Vastaanväittäjän julistus

Kuva
Väittelytilanteessa on helppo löytää itsensä keskeltä ad hominem-suota ja olkinukke-heimoa. Tämä tilanne muodostuu kun väittelyssä luovutaan rationaalisista argumenteista ja aletaan sen sijaan käyttämään argumentointia jonka tarkoitus on puhtaasti voittaa, välittämättä totuuteen pääsemisestä. Kun rationaaliset argumentit päättyvät ja pulssi kohoaa, päädytään huonoon paikkaan.

Näihin väittelyn fallasioihin on helppo sortua jos väittelytilanteisiin ei ole tottunut. Joku esittää mielipiteen ja keskustelu alkaa. Ideaalisessa tilanteessa kaikki tuovat oman kantansa esiin väittelyssä ja kaatavat faktoilla ja hyvillä perusteluilla vastapuolen argumentit. Kun keskusteltava asia osuu hermoon kuten itselleen tärkeään asiaan, voi väittelyyn tottumaton tulkita tilanteen hyökkäyksenä ja siirtyä puolustustilaan. Haastetta ei nähdä mielipide-erona, vaan hyökkäyksenä itseään ja maailmaansa kohtaan ja tilanteessa puolustaudutaan kuten jos esitetty väittämä olisi henkilökohtainen loukkaus. Ja väittely…

Windows 8 Customer Preview

Kuva
Kirjoitin viime vuonna Windows 8:n varhaisesta Developer-versiosta ja nyt kun Consumer Preview on ilmestynyt, on aika jatkaa aiheesta.

Asensin Windows 8:n jälleen VirtualBoxiin, sillä asennus Virtual PC:n avulla epäonnistui. Virtual Boxiin loin virtuaalikoneen jolla oli 1024 Mt keskusmuistia, 40 Gt kovalevy. Muutin virtuaalikoneen asetuksia aiempien kokemusten perusteella myös hieman:

Settings / System / Motherboard / ruksi kohtaan Enable IO APIC.Settings / System / Processor / ruksi kohtaan Enable PAE/NX.
Asennusprosessi oli hieman muuttunut Windows 7:stä ja oli varsin suoraviivainen, eikä vaatinut käyttäjältä paljoakaan tekemistä. Lisäksi asennus oli suhteellisen nopea. Asennuksen valmistuttua, avautui uusi jännittävä latauskuva:


Latauksen jälkeen avautui käyttäjän asetuksien määrittely. Tähän kuului mm. Windowsin taustavärin määrittely ja kirjautuminen sisään Microsoft Live ID:llä.


Asennuksen jälkeen uusi Metro-ulkoasun mukainen aloitusnäkymä ilmestyi tervehtimään käyttäjää suorast…