Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on lokakuu, 2012.

Windows 8: Lukitseminen, uloskirjaus ja käyttäjän vaihto

Kuva
Windows 8:n käyttäjään liittyvät komennot ovat vaihtaneet paikkaa totutusta sijainnista. Yleisiin kuulemiini kysymyksiin kuuluvat "Miten kirjaudun ulos?" ja "Miten lukitsen tietokoneen" ja "Miten vaihdan käyttäjää". Seuraavan ohjeen avulla voit kirjautua ulos, vaihtaa käyttäjää, lukita tietokoneen tai vaihtaa nykyisen käyttäjän profiilikuvaa.

Avaa Aloitusnäkymä painamalla Windows-painikettaKäyttäjänimesi ja kuvasi löytyy näkymän oikeasta ylänurkasta. Napsauta kumpaa niistä tahansaValitse haluamasi lopetuskomento tai tili johon haluat kirjautua.

Vinkki: lukitsemisen voit tehdä myös nopeammin pikanäppäimellä Windows + L.

Windows 8: Miten sammuttaa käyttöjärjestelmä

Kuva
Yksi ensimmäisiä oikeita pulmia monella Windows 8:n käyttöön ottajalla on järjestelmän sammuttaminen. Missään pääkäyttöliittymässä ei ole näkyvillä sammutus- ja lopetuskomentoja. Ja tämän takia ensimmäinen ongelmakohta monelle onkin: Miten Windows 8 sammutetaan? Tai käynnistetään uudelleen? Tai ajetaan horros- tai unitilaan?

Lyhyesti: Windows 8:n sammutustoiminnot löytyvät Charms-palkin asetuksien alta.

Charms-palkki avataan seuraavilla tavoilla:
Hiirellä: Vie hiiren kursori oikean reunan ylä- tai alanurkkaan ja sitten raahaamalla pystysuunnan keskustaa kohti Kosketusnäytöllä: Tee sormella pyyhkäisyele aloittaen hieman näytön oikean laidan ulkopuolelta.Näppäimistöllä: Windows + C. Kaikilla näillä tavoilla, näytön oikealle laidalle avautuu Charms-palkki, jonka valikoista sammutuskomennot löytyvät.  Valitse Charms-palkista Asetukset (Settings) ja palkin alalaitaan ilmestyy sammutuskuvake.


Jos et käytä Windows 8:aa kosketusnäytöllä, järjestelmän sammuttaminen Charms-palkin kautta tuntuu…

Windows 8:n parhaat kätketyt toiminnot

Kuva
Windows 8 on joiden arvostelijoiden mielestä hankala käyttää ja alun oppimiskynnys voikin olla jyrkähkö. Olen itse kuitenkin sitä mieltä, että kyseessä on lopulta varsin hyvin toimiva käyttöjärjestelmä. Windows 8:an rakastuminen vaatii kuitenkin vähän enemmän tutustumista, mutta kun muutamia kikkoja hoksaa, osoittautuu kasi varsin ketteräksi petoeläimeksi, josta voi hyvin olla lannistamaan myös vuorileijonat. Kyllä, tuo oli viittaus johonkin.

Windows 8:ssa on erilaisia kikkoja ja temppuja joilla tietyt asiat onnistuvat helpommin ja sitten on tiettyjä hieman haudattuja ja vähemmän tunnettuja toimintoja joilla voisi saada aikaan jotain erityisen hauskaa. Tässä parhaat Windows 8-vinkit joilla käyttöjärjestelmän käyttö sujuu paremmin.

Samsung Galaxy S3 Android 4.1 (Jelly Bean) uutuudet

Kuva
Viimein sai Samsung tuotua lippulaivalleen Galaxy S3:lle Android 4.1 päivityksensä. Päivityksen saa puhelimen sisäisellä päivitystoiminnolla. Jelly Bean tarjoaa kaikenlaista uutta laitteeseen, ei tosin mitään vallankumouksellista, mutta päivitys on silti varsin näppärä.

Google Now Jelly Bean tuo mukanaan Google Now-palvelun, joka osaa hakea tietoja Internetistä ja puhelimestasi ja sisältää myös tiettyjä elämänhallinnan toimintoja. Google Now näyttää käyttäjälle tämän kalentereihin ja palveluihin lisäämien tapahtumien perusteella tietoja, kuten muistuttaa lähtemään tapahtumaan osoitetietojen ja liikennetietojen mukaan riittävästi etuajassa.

Google Now antaa myös saneluominaisuuksia ja haun puheella, joka toimii hieman Sirin kaltaisesti.

Google Now:n toiminnoista kaikki eivät vielä toimi erityisen hienosti Suomessa.Uusiutunut tehtävien vaihtaja Tehtävien vaihtajan (pidä kotipainiketta pohjassa hetken) kautta pääsee myös käynnissä oleviin prosesseihin ja ennenkaikkea Google Now-toimi…

Päivi Räsäsen hyvä jumala ja paha ihminen

Kuva
Päivi Räsästä haastateltiin Radio Rockin Heikelä Korporaatiossa 19.10.2012 liittyen kuntavaaleihin, aiheissa tosin puhuttiin paljon muustakin. Erityisen mielenkiintoinen pikkuhelmi tuli haastattelun alussa.

Päivi Räsäseltä kysyttiin tärkeysjärjestyksiin liittyvä kysymys ja keskustelu ajelehti hetken kunnes Räsänen kertoi kuinka parisuhde on lahja jumalalta ja ero on ihmisen omaa syytä. Räsänen suoraan sanoi ettei "rakkauden jumala" voisi tehdä mitään pahaa.

Vastaavia esimerkkejä löytyy myös muualta kuin Päivi Räsäsen  suusta. Tyypillinen esimerkki on leikkauksen jälkeen se kun ihminen päättää kiittää jumalaansa selviytymisestään häntä hoitaneiden lääkärien sijaan. Tai kuinka samat uskonnolliset arvot saavat raskauden keskeytyksen tehneen ihmisen potemaan tarpeetonta pahaa omaatuntoa, pitäen potentiaalista lasta lahjana jumalaltaan, mutta aborttiaan ihmisen tekemänä hirveytenä. Vastuu hyvästä annetaan ylös, vastuu pahasta pidetään.

Ja tästä pääsemme erääseen vanhaan pahan/hyv…

Aurinkovoima voi laskea energiayhtiöiden voittoja

Kuva
Ydinvoimassa on riski ydinturmasta. Lisäksi ydinaineksen louhinta tuhoaa ympäristöä valitettavan tehokkaasti ja vakavan saastumisen riski on aina olemassa.

Hiilivoima saastuttaa hitaasti mutta varmasti ja kuluttaa resursseja joiden uusiutuminen on hankalaa. Hiilivoima vaikuttaa tuhoavasti niin paikalliseen ympäristöön kuin pienemmin koko planeetan ympäristöön kiihdyttäen globaalia ilmastonmuutosta.

Öljyn poraaminen on riskialtista, oli kyse syvän meren poraamisesta tai uusista "hienoista" pohjavettä pilaavista menetelmistä (fracking). Öljy ja sen tunnetuimpiin kuuluva lopputuote bensa eivät myöskään ole mitenkään puhtaita polttaa.

Toki tuulivoimassa ja aurinkovoimassakin on riskinsä. Tuulivoimala tietysti näyttää ikävältä ja pilaa maiseman. Tai no, tämä argumentti kaatuu heti kun muistamme miten hienosti ydinvoimala tai hiilivoimala maiseman pilaa. Katselen paljon mieluummin tuulimyllyä kuin ydinvoimalaa. Muutkin uusiutuvien energiamuotojen "vaaroista" huomataan p…

iPhone 5: kuin aikamatka kolme vuotta taaksepäin

Kuva
Nostin käteeni iPhone 5-laitteen aiemmin tänä päivänä ja olen hetken nyt käyttänyt sitä. Jo muutaman tunnin käytön jälkeen olo on hyvin underwhelmed. Toistaiseksi en voi kun ihmetellä mikä ihme tästä laitteesta tekee ihmisten mielestä niin käsittämättömän hienon?


iPhone 5 ei nimittäin tarjoa oikeastaan mitään erityisen uutta edeltäjiinsä tai kilpailijoihin verrattuna. Huomasin heti ensimmäisenä etsiväni siitä toimintoja joiden avulla käyttäminen olisi entistä hienompaa ja helpompaa. En löytäynyt mitään mitä entinen HTC Desire laitteeni ei olisi tehnyt jo muutama vuosi sitten. Toimintojen tasolla Apple on esitellyt hyvin vähän uutta.

Käyttöliittymä laitteessa toimii mukavan reaktiivisesti ja Windows Phone-laitteiden tapaan, iPhone reagoi näytön kosketukseen selvästi. Käyttöliittymä on selkeä ja ikoneista ei tarvitse arvailla mitä ne tekevät. Käyttöliittymä on itseasiassa pitkälti ikonitarjotin, joten mitään muuta ei olekaan tarjolla. Käyttöliittymän kehut loppuvat valitettavasti siihen…

Jääkiekko lain yläpuolella

Kuva
Jääkiekkokaukalossa tapahtui vähän aikaa sitten jotain mielenkiintoista (ja sai muuten olla varsin mielenkiintoista että oma mielenkiintoni heräsi). Jokerien Semir Ben-Amorin hakkasi HIFK:n Ville Peltosen. Päällekarkaus oli poikkeuksellisen raaka: saatuaan Peltosen jäähän, Ben-Amor jatkoi takomista ja lopulta tajuton Peltonen kannettiin kentältä sairaalaan ja kärsi tapahtumista aivotärähdyksen. Asiaan liittyy toki myös muita mielenkiintoisia pohdintoja, kuten se kuka lopulta "määräsi" iskun ja niin edespäin.

Nyt puhumme täydestä pahoinpitelystä jossa maassa ollutta miestä piestiin hyvin tarkoituksenmukaisesti senkin jälkeen kun tämä ei itse kyennyt puolustautumaan. Kyseessä ei siis ollut mikään pikkutökkäisy. Jääkiekkoväki ja monet fanit tahtoisivat hoitaa asian sisäisesti, mutta poliisi päätti puuttua asiaan ja tutkiikin onko kyseessä törkeä pahoinpitely. Heidän mukaansa mahdollinen rikos on tapahtunut ja asia onkin viety syyteharkintaan josta on tullut tietysti hieman ta…

Tietämätön tiedon aikakaudella

Kuva
Aina välillä törmää niin kauniiseen käsittesee, että pysähtyy hetkeksi miettimään. Tämä käsite tuli vastaani kuvan muodossa.


Ja tämän käsitteen kanssa on vaikea olla samaa mieltä. Tieto on saatavilla, lähes kaikki ihmiskunnan tieto ja lähes kaikkien saatavilla. Myös hyvin esoteerinen tai spesifinen tieto on etsittävissä ja ainakin perusymmärryksen voi saavuttaa mistä tahansa asiasta.

Poikkeuksiakin toki on, mutta alueilla jossa selviytyminen ei ole joka päivän välittömin huolenaihe, ei ole mitään tekosyytä tietämättömyydelle perusasioissa. Jos et tiedä, teet tietoisen valinnan olla tietämättä, olla selvittämättä, olla oppimatta. Pysyt tyhmänä omasta tahdostasi.

Huono päätös.

Hyvä ergonomia, parempi mieli. Ja työteho.

Kuva
Työergonomiaa voi parantaa monella tavalla ja osa niistä on kustannuksiltaan hyvin pieniä. Hyvää työergonomiaa tukevat oheislaitteet ovat yksi tällainen. Liian usein kun toimiston terveyttä lähdetään parantamaan nämä edulliset vaihtoehdot unohdetaan ja parantaminen aloitetaan kalliista päästä kuten tuoleista ja pöydistä. Tärkeitä nekin ovat, mutta jos istun hyvällä tuolilla ja hyvällä pöydällä, mutta käytän huonoa tietokonetta, menetetään osa muuten hyvän ergonomiaympäristön eduista.

Monessa toimistossa ympäri Suomea it-kalusteemme ovat ongelmallisia heikon ergonomiansa takia. Huono työpiste-ergonomia tuottaa harmittavan herkästi kipuja ja sairaslomia – nämä eivät tosin välttämättä näy suoraan ”huonon ergonomian” aiheuttamina, vaan huono työasento jopa heikentää verenkiertoa ja altistaa muille taudeille. Huonosta ergonomiasta aiheutuneiden kipujen ja niiden aiheuttamien sairauksien vaikutukset ovat vielä ongelmallisempia: kipujen takia tarvittavat sairaslomat voivat pahimmillaan olla…

Amnestyn huono puolustus omaa sovinismiaan vastaan

Kuva
Amnestyn kampanja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan on perusteiltaan pahasti sovinistinen, mutta se ei estä Amnestyä yrittämästä maalata kampanjaansa parempaan valoon. Kampanjan Usein kysyttyjä kysymyksiä- osiossa Amnesty kertoo syynsä.

Syyt luettuani vedän takaisin aiemmassa tekstissä heittämäni ajatuksen, että Amnesty olisi vain rahan perässä kampanjallaan, kyseessä ei perustelujen jälkeen näyttäisi olevan vain kampanjan koristelu  tuottavammaksi. Valitettavasti totuus Amnestysta on pahempi: he todella ovat patriarkaalisesti ajattelevia sovinisteja. En sano tätä mielelläni, sillä organisaation työ yleensä on erittäin positiivista ja kannatettavaa.

Läpikäydään Amnestyn UKK aiheeseen liittyen.

Miksi Amnesty kampanjoi vain naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan?

Amnesty kampanjoi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan, koska se on naisten ja miesten tasa-arvon edistämisen kannalta keskeinen ongelma. Tästä huolimatta sitä ei yhäkään nähdä yhteiskunnan ongelmana, vaan yksityisenä. Sil…

Amnestyn turha sukupuolikysymys

Kuva
Tänään aiheena väkivalta, Amnesty, tarpeeton sukupuoliasiaksi tekeminen ja se miten naisia kohtaan tapahtuvan väkivallan vastainen kampanjointi onkin jännittävällä tavalla varsin sovinistista.

Pakollisena huomautuksena ennen kun menemme asiaan: en millään tavalla hyväksy naisiin (tai kehenkään muuhunkaan) kohdistuvaa väkivaltaa tai vastusta väkivallan vastaista taistelua. Jos luet tämän artikkelin ja saat sen käsityksen, käsitys on omaa tekoasi ja ei kantani asiaan.

Amnesty International päätti lähestyä minua kirjeellä. Sisältönä oli pyyntö osallistua heidän naisiin kohdustuvan väkivallan vastaiseen kampanjaansa ja kyseinen kirje jätti mietteliääksi. Amnestyn harmiksi ei siitä aiheesta mistä he olisivat halunneet.

Amnestyn kampanja on erittäin hyvä esimerkki tarpeettomasta sukupuoleen keskittymisestä. Slogan kuului "Naisiin kohdistuva väkivalta jatkuu, koska sen annetaan jatkua. Irtisanoudu." Aihe on tietysti tärkeä ja en vastusta naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamista.…

Android tabletit: onko Apple yhä ainoa kypsä omena?

Kuva
Olen pienenä projektina tutustunut Asuksen PadFone laitteen avulla Android-tablettien nykytilaan. iPadia olen käyttänyt jo pitkään, mutta tietyt alustan rajoitteisiin liittyvät asiat ovat syöneet miestä Applen tabletin kanssa. Ennakkokäsitykseni mukaan Android 4.0 on edeltäjiinsä verrattuna kypsynyt paljon ja lähdin selvittämään miten se toimii tabletin käyttöjärjestelmänä.

Lyhyesti sanottuna, lupaavasti mutta joissain kohdin hieman ristiriitaisesti.

Vanhana Android-käyttäjänä olen tottunut jo Android-puhelinten käyttöliittymään, mutta tablet-versio eroaa tietyissä suhteissa puhelimissa käytettävästä versiosta. Nämä erot ovat suhteellisen pieniä ja niihin tottuu nopeasti. Suurin käyttöliittymän ero on ylä-ja alalaidan toimintojen kääntyminen tavallaan ympäri. Puhelimen ylälaidassa näkyvät tiedot näkyvät tabletilla alalaidassa, samaten kuin muistutuksetkin. Osa asioista myös näyttää hieman erilaiselta, mutta toimii kuitenkin samalla tavoin kuin Android-puhelimissakin.

Muutenkin Googlen…

Asus PadFone: Tabletti ja puhelin pussauskoppiin

Kuva
Sain käsiini varsin mielenkiintoisen laitteen: Asuksen PadFone-tablet/puhelin-hybiridin. Laite osoittautui varsin mieluisaksi tulokkaaksi perheeseen.

Olen jo pitkään käyttänyt sekaisin kaikkia tietokoneita. Pöytätietokone on työntekoon ja elokuvien katsomiseen, läppärit työntekoon liikenteessä ollessa ja iPad netin selailuun sohvalta. iPadissa on kuitenkin massiivisen ärsyttäviä rajoituksia ja PadFone vaikutti mielenkiintoiselta laitteelta jolla näitä ongelmia voisi vähän selättää.

Konsepti Ensinnäkin, PadFone on siis samanaikaisesti puhelin ja tabletti. Se ei ole vähän molempia kuten Samsungin valtavat Note-laitteet, vaan itse puhelin on pieni ja käteen sopiva, tavallisen puhelimen oloinen. Kun tablettia tarvitaan, itse puhelin sujautetaan erilliseen tavallisen tabletin näköiseen telakkaan joka sisältää kymmenen tuuman näytön ja lisäakun.


Näin puhelin voi olla mukana taskussa mukavana peruspuhelimena ja tarvittaessa sama laite muuttuu myös tabletiksi ja samat ohjelmat, asetukset ja t…

Satatuhatta

Kuva
Päivämäärällä 29.6.2011, reilu vuosi sitten kirjoitin blogiini lyhyen tekstin nimeltä 10 000!. Tämä teksti juhlisti Tämä Päivä-blogin kymmenettä tuhannetta lukukertaa ja määrä tuntuikin massiiviselta, olinhan aloittanut blogin kirjoittamisen vasta joitain kuukausia aiemmin tästä merkkipaalusta.

Ensimmäinen teksti Tämä Päivä-blogiin julkaistiin Internet-yleisön ihmeteltäväksi 10.2.2011 ja kyseinen artikkeli oli nimeltään Tekniikasta ja nostalgiasta. Tässä ensimmäisessä artikkelissa jossa pohdin ihmisten taipumusta muutosvastaisuuteen ja menneisyyden ihannointiin. Tämä ensimmäinen teksti kuvasi hyvin niitä asenteita ja periaatteita joiden mukaan tulisin kirjoittamaan Tämä Päivä-blogia myöhemminkin, vaikka en niitä silloin vielä itsekään tiennyt. Nämä periaatteet olivat harhattomuus, hyödyllisyys, valistaminen ja ennen kaikkea yleisen käsityksen haastaminen.

Olen krooninen vastarannan kiiski ja otan monesti keskustelussa kannan jota muut ympärilläni vastustavat. En välttämättä sano oleva…

Rokotteiden vastustamisen absurdius

Kuva
Käsittelin äsken rokotevastaisen massaliikkeen valheisiin perusttuvaa alkuperää ja rokottamattomuuden hintaa. Jäljellä on vielä puhua siitä mikä rokotteissa oikeasti pelottaa ja miksi juuri rokotteet ovat se lääketieteen muoto jonka vastustamiseen herää vastarintaliike.

Rokotteiden pelko on jännittävä psykologinen ilmiö: piikki täynnä vierasta ainetta puhkaisee ihon ja ruiskutetaan elimistöön. Toisin kuin viaton lääke kuten juoma tai pilleri, rokote on pelottava, joillain on jopa oikeita rokotepelkoja. Ja siksi on jotenkin niin helppo ymmärtää miten jotkut vastustavat ja pelkäävät kaikkia rokotteita.

Rokotevastaisessa liikkeessä ei tunnuta täysin ymmärtävän, että rokote A ja rokote B eivät mitenkään liity toisiinsa. Rokotteiden vastustajat kovasti tahtovatkin tehdä kaikista rokotteista vapaaehtoisia tai kiellettyjä tai maksullisia, kuten kotimainen rokotusinfo sivuillaan kertoo. En linkitä heihin, en tahdo antaa kyseiselle pseudotieteelliselle tautien levittämisen mahdollistajille en…