Viina - rajoituksien kautta voittoon? (5/5)

Olen kirjoittanut viime päivinä paljon siitä miten alkoholikulttuurimme on syytä sitä piinaavista rajoitteista ja kuinka nämä rajoitteet nimenomaan puskevat meitä kohti humalahakuista juomista. Ryyppäämme koska meidät ehdollistetaan monin tavoin ajattelemaan alkoholia erityisenä ja tärkeänä ja osoittamaan omaa vapauttamme ja mielihyväämme sillä. Rajoitteet luovat olosuhteet joissa humalahakuisuus lisääntyy ja juomisesta tulee tavoitteellista.

Alkoholirajoitukset on säädetty alunperin ideologisista syistä ja ne on suunniteltu ilman oikeaa faktatietoa. Nykyisin tämä raittiusliike on vain varjo entisestään, mutta heidän perintönsä elää ja sama ajatusmalli ihmisten suojelemisesta itseltään on edelleen voimakkaasti läsnä. Tämä ideologinen lainsäädäntö synnytti meillä alkoholiongelmat joita nykyisin katselemme ja niitä lääkitään edelleen tavoilla joilla oire lieventyy, mutta tauti pahenee.

Alkoholin rajoittaminen eri tavoilla todella vähentää alkoholin kulutusta hetkellisesti, mutta pitkällä tähtäimellä se muodostaa ja ylläpitää kulttuuria jossa alkoholin väärinkäyttö on normi. Lääkitsemme siis oiretta ja sivuutamme taudin tai jopa pahennamme sitä. Käytämmme lyhyen kantaman ratkaisuja ongelmaan joka pitäisi ratkaista pitkällä tähtäimmellä.

Vaikeudet eivät kuitenkaan ole helposti ratkaistavissa rajoituksia purkamallakaan. Luonnollisesti lyhyellä tähtäimellä rajoitusten purkaminen tuottaisi varmasti piikin alkoholin kulutukseemme - ja ongelmakäyttäjien tilanne voisi pahentua entisestään. Lisäongelmia tulisi myös markkinatilanteesta: alkoholia myyvät ja tuottavat yritykset haistaisivat tilaisuutensa ja tekisivät rajoituksilta vapautuneessa tilanteessa melkoisesti tuhoja. Heidän intressinsä on kuitenkin pahentaa alkoholiongelmia ja kasvattaa kulutusta vastuullisen juomisen edistämisen sijaan, vaikka julkisesti tätä ei varmasti sanotakaan.

Tämä sama ongelma on myös lasten ja nuorten alkoholin käytön rajoituksissa, myös näiden rajoitusten purkaminen olisi ongelmallista. Alkoholilla on todistettavasti haittavaikutuksia kehitykseen ja tilanne jossa lapset saavat vapaasti juoda (ja käyttävät tätä oikeutta hyväkseen) on lähes varmasti tuhoisaa. Ennen ikärajoja lasten juomista rajoitti saatavuus ja vanhempien sekä yhteisön kuri. Nykyisin kuri ei ole enää luotettava vartija ja yhteisöistä ei ole kaupungeissa mitään jäljellä. Lasten alkoholinkäytön estäjäksi jää vain laki ja järjestys - joka on myös hyvä tapa opettaa lapselle miten poliisi onkin järjestyksen pitäjän sijaan ärsyttävä häirikkö.

Emme siis voi yksinomaan lähteä purkamaan alkoholin päällä olevia rajoituksia, elämme jo pitkällisten rajoitusten luomassa tilanteessa jossa "kaivo on myrkyttynyt" ja toimintamallimme ovat sen mukaiset. Ongelma ei ehkä voi ratketa meidän sukupolvemme aikana ellei muutoksia saada yhtäaikaa niin asenteisiin ja markkinatilanteeseen.

Jotain tietysti pitäisi tehdä. Alkoholin mystiikkaa ja haluttavuutta voi omalla kohdallaan pohtia ja yrittää ehkä viedä näitä viestejä eteenpäin seuraavalle sukupolvelle. Kuten Yhdysvalloista tiedämme, teiniseksiä ei saa estettyä valehtelemalla lapsille ehkäisyn toiminnasta tai pelottelemalla sukupuolitaudeilla. Sama pätee todennäköisemmin alkoholin kanssa - pelottelu ja täyskiellon suosittelu tuskin toimii. Järkevän ja vastuullisen alkoholin käytön opettaminen on varmasti paljon parempi viesti antaa eteenpäin kun vesiselvyyden ilojen ja alkoholin vaarojen rummuttaminen. Lapset ja nuoret eivät näitä kieltoja usko.


Tämä toki pätee myös aikuisiin. Olemme nähneet miten raittiusväen ideologiaan perustuva ajattelu on vuosisadan aikana muuttanut Suomen Euroopan vähiten juomia kuluttavasti maasta (jossa oli kauniita juomaperinteitä), humalahakuiseksi huippukuluttajaksi. Mikään rajoittaminen laeilla ei toimi erityisen hyvin kun tuote on jotain mitä ihmiset kuitenkin haluavat käyttää. Kuolettava esimerkki ihmisten halusta nauttia alkoholia tulee Yhdysvalloista. Kieltolain aikaan Yhdysvaltojen hallitus oli päättänyt myrkyttää viinaa saadakseen ihmiset siitä irti ja päätyi tappamaan myrkkyviinalla vähintään kymmenen tuhatta ihmistä.
Kohtuukäytettynä alkoholilla on (aikuisille) jopa terveyttä parantavia vaikutuksia. Osa näistä pohjautuu varmasti stressitason lievittymiseen, mutta esimerkiksi tietyillä viineillä on todettu (kohtuullisesti nautittuna) olevan terveydellisiä vaikutuksia muutenkin. Kohtuukäyttö on siis tavoiteltavampi asiantila kuin raittius, jolloin lähestymistavat on oltava täysin toisinlaiset.

Rajoittaminen laeilla ei toimi erityisen hyvin kun tuote on jotain mitä ihmiset kuitenkin haluavat käyttää. Kuolettava esimerkki ihmisten halusta nauttia alkoholia tulee Yhdysvalloista. Kieltolain aikaan Yhdysvaltojen hallitus oli päättänyt myrkyttää viinaa saadakseen ihmiset siitä irti ja päätyi tappamaan myrkkyviinalla vähintään kymmenen tuhatta ihmistä. Oikea lukumäärä saattaa olla tätä suurempikin.

Kommentit