Valmistajat huonontavat Androidia tahallaan

Android on mahtava käyttöjärjestelmä älylaitteelle. Se on nopea, käyttää, visuaalisesti miellyttävä ja selkeä käyttää - eikä lagita yhtään. Mutta hetkinen, tuntuuko ettei oma Android-laitteesi täytä noita väitteitä?

Se johtuu nimestä puhelimesi ylälaidassa. Jos siinä lukee "HTC" tai "Sony" tai "Samsung" tai oikeastaan mitään muuta kuin Google, pitelet todennäköisesti kädessäsi rampautettua laitetta. Valmistaja on ottanut Googlen Android-alustan ja tehnyt sen päälle omia "parannuksiaan" jotka eivät aina ole täysin hyvästä.

Epäsoveliaat sovellukset

Otetaanpa esimerkki: Googlen Galaxy Nexus on hyvin lähellä Samsung Galaxy S3:a, itseasiassa vähän hitaampi Galaxy S3:n eduksi. Kun yritämme soittaa puhelua näillä, näemme konkreettisen eron.

Nexus: napsautan puhelukuvaketta, puhelin reagoi lähes välittömästi ja noin sekunnin jälkeen näen viimeisimmät puhelut. Napsautan puhelimen minkä tahansa soiton tai kontaktin kohdalta soittaakseni.

Galaxy: napsautan puhelukuvaketta, seuraa 5-10 sekunnin lataustauko ja näen viimeisimmät puhelut. Pikasoittaakseni pyyhkäisen haluamaani kontaktia sivulle.

Nexus ei ole raudaltaan se nopein Android-malli markkinoilla ja jos vertaamme vaikkapa Angry Birdsin käynnistymistä, nyt Samsungin S3 voittaakin nopeustestin. Näin sen pitäisikin, kyseessä on tehokkaammalla raudalla varustettu puhelin verrattuna Nexus-malliin.

Ongelma on kuitenkin tässä: Samsung voittaa käytännössä aina paitsi kun verrataan Googlen oletussovelluksia ja Samsungin niistä tekemiä versioita. Lataustauot ja lagisuus kasvavat merkittävästi juuri puhelimen ydinsovelluksissa, kuten tekstiviestien, kontaktien selaamisen tai puheluiden soittamisen kanssa.

En tarkoita tällä haukkua erityisesti Samsungia, käytännössä kaikki valmistajat sortuvat samaan syntiin: käyttöjärjestelmän ydintoimintoja korvataan Googlen nopeiden ja kauniiden sovellusten sijaan valmistajan omilla jotka poikkeuksetta ovat hitaampia ja monesti rumempiakin. Valtaosaltaan laitevalmistajien omat korvikkeet Googlen vakiosovelluksille ovat huonompia kuin Googlen alkuperäiset.

Tämä ei tarkoita että kaikki niistä olisivat käyttökelvottomia. Joissain kohdissa valmistajien omat kikat ovat parempaankin päin. Yhtenä positiivisena esimerkkinä annettakoon Samsungin Galaxy S3:n kamera-sovellus, joka osaa tehdä monia oikeasti hyödyllisiä temppuja joihin Googlen oma kamerasovellus ei ainakaan vielä pysty. Sekin tosin käynnistyy hitaammin kuin Googlen oma ja kuvien katselu kuvaamisen jälkeen vasta hidasta onkin.

Rumuudella erottautuminen

Ulkoasu on toinen minkä valmistajat onnistuvat sotkemaan. Valmistajat tahtovat erottautua toisistaan ja niinpä ne muuttavat puhelimen eri sovellusten kuvakkeita ja toimintojen ulkoasua omaan tyylinsä suuntaan. Ikävä kyllä, tässä muutos on melkein aina huonompaan suuntaan.

Tässä esimerkiksi (Googlen kuvahaulla hankittu) kuvankaappaus Sonyn Xperia Z oletus-työpöydästä:


Sonyn omat kuvakkeet ovat kiiltäviä palloja, visuaaliselta tyyliltään hieman vanhanaikaisia ja eivät todellakaan niitä parhaimman näköisiä. Alalaidassa oikealla nähdään myös tekstiviestien ja puhelujen kuvakkeet, jotka ovat myös heikompia ulkoasultaan kuin Androidin vakiokuvat.

Tässä vastineena kuvankaappaus oman Galaxy Nexukseni työpöydästä. Ikonien ulkoasu on Googlen oletuksien mukainen ja melkoisesti tyylikkäämpi.


Lisäksi suuremmat erot kuvakkeissa (eri värejä, eri muotoja) tekevät kuvakkeista helpommin toisistaan erottuvia. Sonyn omien lisäohjelmien kuvakkeet ovat kaikki ympyrän muotoisia ja näin yllättävän hankalia tunnistaa vilkaisulla, kun taas heidän vakiosovellusten korvikekuvakkeensa ovat lähes yksivärisiä ja näin aavistuksen hankalampia erottaa toisistaan.

SamsunginTouchwiz-käyttöliittymän ulkoasu on ainoa on visuaalisesti yksi onnistuneimpia ja jotenkin kestää vertailun Googlen kanssa. Käyttöliittymä käyttää värejä hyvin erottomiseen ja kuvakkeet ovat suhteellisen hyvän näköisiä. Heillä ongelmana on into tehdä kuvakkeista neliön muotoisia, mikä tekee erottamisesta jälleen hieman hitaampaa. iPhonen esittämä ajatus yhdenmukaisista kuvakkeista viettelee joitain valmistajia.

Ulkoasun heikentäminen oletusulkoasusta on joka tapauksessa lähes jokaisen valmistajan syntilistalla. Olisin aivan yhtä hyvin voinut puhua myös HTC:n Sense-käyttöliittymästä, Motorolan Motoblurista tai yhdestä monista muista valmistajien rakentamista käyttöliittymän muokkauksista. Kritiikin tarkat kohdat muuttuvat, mutta lopputulos on lähes aina sama: valmistajan omat kuvakkeet ja ulkoasu on Googlen omaa epäselvempi ja monesti suoraan rumempi. Valmistajilla on toki halu "erottua" toisistaan, mutta mitä merkittävää etua erottumisesta on jos se tarkoittaa huonompaa tuotetta? En minäkään tahtoisi erottua rumuudella.

Päivitykset kun jaksaa

Valmistajien yksi suurimpia syntejä on tuen loppuminen turhankin nopeasti. Älypuhelin on verkkoon yhteydessä oleva laite ja kun niistä löytyy tietoturvan aukkoja tai bugeja tai muuta ikävää, ongelmien korjaus tapahtuu valmistajasta riippuen joko tahdilla mitä voi kuvailla termeillä "hidas" tai "vuoretkin muodostuvat nopeammin".

Googlen Nexus-laitteet saavat tuoreet päivitykset suoraan Googlelta. Galaxy Nexus pääsee kohta nauttimaan Android 4.4-päivityksestä kun sen vieressä oleva hieman uudempi Galaxy S3 odottelee vieläkin pääsyä pois 4.1-versiosta. Ja muistettakoon että näistä kahdesta Nexus on vielä se vanhempi laite.

Päivitykset uudempiin versioihin eivät siis tule erityisen nopeasti ja vanhojen laitteiden tuki on todella heittelehtivää. Android-alustassa mennään nyt 4.3-versiossa ja kohta ulos on tulossa 4.4. Laitekantaa kun katsomme, lippulaivamalleista, käytännössä vain HTC One on saanut edes päivityksen 4.3-versioon, vaikka seuraava suuri versio on kohta ulkona.

Poikkeuksena tähän ovat Nexus-laitteet ja Google Edition-laitteet, joita Google tukee itse. Valmistajien itse hallinnoivat laitteet on jätetty vähän tuuliajolle. Vanhempaan laitteeseen uudemman version saanti jääkin äkkiä epävirallisille tai hieman hankalille kanaville.

Lupaus paremmasta

Jos kerran päätyy käyttämään Googlen omia Nexus-laitteita, muiden valmistajien laitteiden kanssa huomaa helposti olevansa jopa äkäinen. Miksi jotain hyvää ja kaunista on päätetty pilata näin? Miksi tämä on niin paljon hitaampaa? Miksi laitteessa on näin paljon lisäroskaa? Miksi kaikki on näin rumaa?

Ratkaisu tilanteeseen on kylläkin olemassa; nimenomaan ne Googlen omat Nexus-laitteet. Pidän niitä ohjelmiston ja käytettävyyden kannalta parhaina vaihtoehtoina tällä hetkellä. Valitettavasti, ne eivät ole parhaita puhelimia. Tekniset ominaisuudet eivät aina ole parhaita ja erityisesti kameramoduulit tapaavat olla hieman rampoja valmistajien omissa nimissä oleviin laitteisiin.

Google Edition-laitteet ovat tällä hetkellä yksi lupaavimpia kehityssuuntia. Esimerkiksi HTC Onesta ja Samsung Galaxy S4:stä on (ainakin Yhdysvalloissa) saatavilla Google Edition-versiot, joissa valmistajan omat lisäkilikkeet on riisuttu ja korvattu Googlen ylläpitämällä "puhtaalla" Androidilla. Joitain valmistajien ominaisuuksia on näistäkin riisuttu, mutta käytön mukavuus on parantunut, tuesta puhumattakaan.

Googlen Nexus-laitteet säilyvät toistaiseksi omina suosikkeinani, mutta eivät ole enää ainoa vaihtoehto.

Kommentit