Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on maaliskuu, 2013.

Miksi naisia on vähän tieteissä? Heillä on muitakin vaihtoehtoja

Kuva
Ikuisuuskysymys: miksi niin harva tyttö valikoi uran kovien tieteiden parissa? Perinteinen vastaus on ollut arvoihin liittyvä, mutta nyt tähän on löytynyt vaihtoehtoinen selitys: tytöillä on muia vaihtoehtoja.Tiedealat eli ns. STEM-alat (science, technology, engineering, mathematics) ovat pitkään olleet poikien leikkikenttiä. Naisten osuus opiskelijoissa on kasvanut toki, mutta edelleenkin huomattava osa aloille työllistyvistä on miehiä. Vuosisata sitten naisen ura tieteissä katkesi tyypillisesti siihen ettei yliopisto ottanut häntä sisään ylipäätään. Nyt tilanne on muuttunut ja naisten koulumenestys onkin keskimäärin miehiä parempaa. Tämän ansiosta nuoret tytöt pääsevät helposti sisään.

Valtavirtaselitys tälle ilmiölle on ollut sortovoittoinen: tytöt eivät lähde opiskelemaan kovia tieteitä koska heitä ei otettaisi vakavasti, miehet suhtautuisivat heihin vihamielisesti ja vähättelevästi ja tietysti patriarkaalinen yhteiskunta tuomitsisi heidät koska teknisiä tyttöjä pidetä sopivana t…

Mr. Kössi, would you marry a dude?

Kuva
Huonot argumentit ovat viihdyttäviä, rasittavia tai outoja. Sukupuolineutraalin avioliiton kanssa yksi kummallinen argumentti tuntuu koko ajan tulevan esiin uudestaan ja uudestaan.
"Jos miehet saa naida miehiä niin meitä uhkaa sukupuutto, eihän ne voi lisääntyä!" Törmäsin tämän argumentin extrahulluun versioon äskettäin. Suosittelen lukemaan, tämä on huonoudessaan viihdyttävää. (Napsauttamalla kuvaa isompi versio).


Pidin tätä ensin parodiana kunnes minulle huomautettiin kuka Juho Kössi on. Kyseessä on kristillisdemokraattien listoilta kuntapolitiikkaan pyrkinyt eläkeläinen joka tämän perusteella näyttäisi kärsivän pienoisista mielenterveyden ongelmista*. Juho nimittäin väittää miten homoliitot aikaasaavat jännän tilanteen: enemmistö pareista onkin yhtäkkiä homopareja. Juho pistää kuitenkin lisää vettä myllyyn ja lisää keitokseen vielä vauvatehtailun ja nuorten itsemurhat. Kirjoitus tasapainoilee hulluuden ja parodian välimaastossa ja muistaa lopuksi vielä mainita jumalan.

No,…

3 keinoa millä vastustaa sukupuolineutraalia avioliittoa

Kuva
Sukupuolineutraalin avioliiton puolesta tehty kansalaisaloite on ylittänyt ennätysajassa sata tuhatta allekirjoittajaa. Olen käsitellyt aihetta aiemminkin, mutta haluan toki olla reilu ja käsitellä molemmat puolet. Suurempi osa suomalaisista nimittäin kannattaa sukupuolineutraalia aviolakia vastustajiin verrattuna, joten tietysti on hyvä varmistaa että vastapuolenkin näkemys tulee esiin.

Tässä siis kolme keinoa miten voit hienosti vastustaa sukupuolineutraalia avioliittoa.

Sääntö 1: Älä perustele kantaasi äläkä kuuntele Kun väittelet avioliiton luonnotonta laajennusta haluavien kanssa, häviät aina - ainakin jos annat väittelyn mennä heidän ehdoillaan: logiikan ja järjen avulla. Varo logiikkaa ja järkeä kuin feministiä! Sinusta voi tuntua että olet voitolla, mutta jos vastapuolellasi ei ole todella huonoa väittelijää, jäät aina alakynteen kiitos vanhentuneiden argumenttiesi jotka on jo vuosikausia osattu osoittaa joko virheellisiksi tai raamatullisiksi. Tämän takia sinun on parempi lo…

Kansalaisaloitteita joita allekirjoittaa

Kuva
Kansalaisaloite-palvelu on mielenkiintoinen keino saada kansan tahto näkyviin päätöksenteossa. Tässä oma listani aloitteita joita kannattaa. Huomaa kannatellessasi että voit yhdellä kirjautumisella äänestää useampaakin esitystä. Voit luonnollisesti äänestää muitakin, tässä on vain oma listani tärkeimmistä ilman mitään tiettyä järjestystä.

Järkeä tekijänoikeuslakiinhttps://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70
Tekijänoikeuslakimme on epäselvä ja ei toimi. Se säädettiin ajattelematta mitä tehdään ja äänestettiin läpi ryhmäkurilla. Lain tekijät eivät ymmärtäneet mitä säätivät ja lopputulos on täysi häröpallo. Anna äänesi

Tasa-arvoinen avioliittolakihttps://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/192
Tämä lienee itsestäänselvä. Avioliitosta haluamme tehdä sallivan myös samaa sukupuolta oleville pareille.

Eroon kesäajastahttps://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3
Kesäajasta ei ole mitään merkittävää hyötyä, mutta haittoja on melkoisesti. Kesäaikaan kuluu yllättävän paljon rahaa ja monille se on tar…

Turvattomuus: Parasta sosiaaliturvaa?

Kuva
Suomen Orwellilaisimman doublespeakin palkinto tälle vuosisadalle näyttäisi menevän kokoomusnuorten plakkariin. Uusin tempaus: sosiaaliturvan romahduttaminen nuorilta on parasta mahdollista sosiaaliturvaa. Varoitus: seuraava teksti ei pidä kokoomusnuorista.


Kokoomus on onnistunut saamaan osan ihmisistä uskomaan kyseessä olevan jonkinlaisen työväenpuolueen. Kokoomusnuoret toisaalla tekee kellon ympäri työtä murentaakseen tätä imagoa, tekemällä jatkuvasti kannanottoja ja vaatimuksia joiden läpinäkyvyys on surullisen suurta. Viimeisin on parastasosiaaliturvaa.fi-sivusto jossa kokkarinuoret eivät enää oikeastaan edes viitsi peitellä mitä tahtovat aikaansaada: romahduttaa nuorten sosiaaliturvan koska... no, koska se on parasta sosiaaliturvaa.

Kokkarijunnut tahtovat:
Alentaa nuorten palkkoja, jotta heidän työllistämisensä olisi "helpompaa".Heikentää nuorten toimeentulotukea - se kuulema on niin suuri että passiiviseksihan siinä nuori ryhtyy Heidän tavoitteensa on järkevä vain melko…

Esineellistäminen ja meikki: miten pornotähdetkin osoittautuivat ihmisiksi

Kuva
Naisten esineellistäminen ja meikkaus: miten pieni pintaehostus tekee ihmisestä jotain muuta kuin ihmisen ja miten törmäsin tähän ilmiöön aikuisviihteen kautta.

Sosiaalisessa mediassa kiertää linkki kuvista aikuisviihdetähdistä ilman meikkiä ja meikin jälkeen. Kuvat eivät paljasta pintaa tai ole mitenkään sopimattomia, lähinnä niissä nähdään miltä aikuisviihteen naisnäyttelijät näyttävät maskeerauksen jälkeen ja oikeasti. Tämä hyvin suosittu teksti tuli itsellenikin ihmeteltäväksi ja jaoinkin sen eteenpäin myös omalle piirilleni.


Kuvat olivat häkellyttäviä, mutta en aluksi täysin ymmärtänyt miksi. Vei pari päivää ennen kun ymmärsin mikä tässä kuvagalleriassa teki niin vaikutuksen.

Syy oli että naiset olivatkin yhtäkkiä oikeita naisia.

Kun katsoin kuvia ennen ja jälkeen, huomasin miten sympaattisilta ja oikeilta ihmisiltä nämä ennen kuvat näyttivät. Jälkeen kuvat olivat muovisia, keinotekoisia ja pitkälti tuotemaisia. Ne eivät olleet kenenkään tyttäriä tai vaimoja tai ystäviä, he oliva…

Susien vaarallisuus ja pelon narratiivi

Kuva
Miksi lopulta pelkäämme susia, vaikka ne eivät todellisuudessa ole vaarallisia meille. Vastaus on yksinkertainen: suden pelosta muodostuu hyvä tarina ja me rakastamme hyviä tarinoita.

Otetaan esimerkki siitä miten susien pelko on puhdasta tarinankerrontaa.
Iltalehti uutisoi totuuden siitä miten vaarallisia sudet ovat. Kävi nimittäin niin kauheasti että mies oli ratsastamassa ja kohtasi susia. Hevonen säikähti ja neljästä sudesta koostuva lauma häipyi paikalta.

Tämä kauhunäytelmä jätti jälkensä. Mies kuvasi vaikutuksia näin:
- Täällä ei uskalla kulkea enää yhtään metsätiellä koiran kanssa. Hevonen on iso eläin ja osaa suojella itseään, mutta koira katoaa täällä aivan varmasti, mies päivittelee.

Hetkinen, ajatellaampa loogisesti (sigh) mitä tapahtui.
Mies kohtasi metsätiellä neljä sutta.Sudet eivät käyttäytyneet erityisen uhkaavasti mutta hevonen säikähti niitäSudet käppäilivät itse tiehensäMITÄÄN EI TAPAHTUNUT! Korostaisin kohtaa neljä vielä. Artikkelin sisällä susien käyttäytymisessä e…

Koreat sodassa ja rauhassa

Kuva
Pohjois- ja Etelä-Korean tilanne on taas kärjistynyt jälleen. Mielenkiintoisesti Koreoiden välillä ei ole oikeastaan vallinnut rauhaa vuosikymmeniin vaan maat ovat tehneet tulitaukosopimuksen josta on vaihtelevalla menestyksellä pidetty kiinni. Mitä nyt aina välillä jokin vene oudosti uppoaa tai jotain saarta pommitetaan.

Nyt Pohjoinen on irtisanonut tämän tulitaukosopimuksen ja joukkoja on tiettävästi mobilisoitu. Koreoiden välinen kuuma linja on katkaistu. Lisäksi Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat aloittaneet alueella suuren sotaharjoituksen, joka ei ainakaan hälvennä kenenkään pelkoja sodan uhasta.Tämä ei välttämättä ole sodanjulistus tai edes enteile sotaa, sillä Koreoiden välisissä suhteissa on uhiteltu aina. Nytkin katkaistu Koreoiden välinen kuuma linja on jo katkaistu useita kertoja aiemminkin.

Muutamia tapahtumia vaikuttaa kuitenkin, joiden ansiosta tämä konfliktin siemen on hieman erilainen. Yksi niistä on Pohjoisen äskettäin tekemä menestyksekäs ydinkoe paljastaa meille Pohjo…

Ne pelottavat sudet

Kuva
Suomessa on jännittävä susitilanne: susikantamme on pienempi kuin koskaan, mutta siitä huolimatta susien pelko ja viha ovat korkeimmillaan koskaan. Pelon syynä on pelko susien väkivaltaisesta ja arvelluttavasta käyttäytymisestä. Tässä on kuitenkin kyse melkoisesta liioittelusta, susi ei ole Suomessa todellisuudessa vaarallinen ihmisille eikä tilastojen mukaan oikeastaan eläimillekään.

Huolestuttava tilanteemme Tilanne on oikeasti jo suhteellisen huolistuttava. Kannan pitäisi olla 700:n yksilön kieppeillä, jotta voitaisiin puhua oikeasta susikannasta. Nykyinen arvio on huolestuttavasti n. 150 yksilön kieppeillä. Tämä on sukupuuton partaalla oleva lukema kotimaiselle susikannalle. Susia salakaadetaan jatkuvasti sillä asenneilmapiiri aiheessa on niin myrkyttynyt ettei lakeja aiheessa totella.

Salametsästys on luvuissa mitä ei voi kutsua kuin lajin systemaattiseksi hävittämikseksi.

Susikanta on romahtanut ja sen elinvoimaisuus laskee edelleen. Myyttiä suuresta ja vaarallisesta susikannast…

Uskonnollinen oikeus vastata väärin

Kuva
Eräillä hyvin fundamentalistisilla uskovaisilla on pitkään ollut ongelmia koulun tiedeopetuksen kanssa. Heidän kun on pitänyt vastata kysymyksiin kuten "kuvaile ihmislajin kehitys" tai "selitä mikä on maailman ikä ja miten se mitataan". Vastaamalla "jumala" tai "6000 vuotta" on tähän asti saanut reputuksen.

Mutta ei enää.

Yhdysvaltojen Oklaholmassa, tässä tieteen Mekkassa nimittäin tapahtuu: siellä säädettiin äskettäin laki jonka ansiosta tämä ei enää ole ongelma. Esitys HB1674 äänestettiin voimaan 19.2.2013 voimaan ja sisältö onkin herkkua. Korostettuna on se oleellinen kohta.
"The measure requires the State Board of Education, district boards of education and administrators to endeavor to create an environment that encourages students to explore scientific questions and respond appropriately to differences of opinion about controversial issues. Educational authorities will endeavor to assist teachers to find more effective ways to present …

Vain työntekijän selkänahasta voi joustaa

Kuva
Elinkeinoelämän keskusliitto, tämä jokaisen työmiehen paras ystävä, on vuosia raivonnut siitä miten tehotonta ja kerrassaan ikävää on kun työntekijät tahtoisivat sopia asioista liittotasolla. Heitä on erityisesti nyppinyt nyt haudattu tapa hoitaa neuvottelut kerralla lähes koko työvoiman kanssa ja se onkin saatu rikottua ja päädytty liittokohtaisiin neuvotteluihin ja raamineuvotteluihin - jotka nekin EK tahtoisi lopettaa. Heidän kantansa on, että sopimisen pitäisi olla paikallista, mikä siis on aina suoraan työnantajan etu työntekijää vastaan.

Nyt kuitenkin EK yllätti ja ilmoitti halukkuutensa uuden raamisopimuksen neuvotteluun, mutta kunhan yksi pienenpieni reunaehto otetaan mukaan: yleiskorotukset eivät ole neuvoteltavissa. Itseasiassa jopa alakohtaisista palkanalennuksista pitäisi jopa keskustella, puhutaan "tuottavuutta lisäävistä joustoista".

Tämä on irvokasta keskustelua aikana jona palkkojen tasa-arvo on karannut käsistä. Tuloerot ovat jättimäisessä kasvussa, kiitos k…