Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on huhtikuu, 2013.

Luomisoppi ja ihmisten outo lukumäärä

Kuva
Yksi nuoren maan luomisopin huonoja argumentteja on ihmisten määrässä. Väite kuuluu: jos kerran ihmiskunta on ollut olemassa miljoonia vuosia, eikö meitä pitäisi olla paljon enemmän? Ei pitäisi.

Tämä väärinkäsitys kohosi esiin kun törmäsin luominen.fi-sivustoon jossa kovin innokkaasti kirjoittava yksilö lateli väärinkäsityksiä väärinkäsityksen perään. Kyseisen artikkelin antama käsityksen mukaan ihmiskunta on kaksinkertaistunut muutaman sadan vuoden välein ja näin kun voimme laskea, että ihmiskunta "alkoi" parista yksilöstä noin kuusi tuhatta vuotta sitten. Jos samaa laskentaa sovelletaan miljoonia vuosia vanhaan ihmiskuntaan, saadaan populaatiomäärä jollaista ei tälle pallolle edes mahtuisi.

Argumentti kuuluu: jos ihmiskunta ja maa on miljoonia vuosia vanha, eikö ihmisiä nykyisin pitäisi olla paljon enemmän? Väkiluku kuitenkin heidän mukaansa tuplaantuu aina parin sadan vuoden sisällä. Tällä laskuopilla saadaan kuudessa tuhannessa vuodessa parista ihmisestä nykyinen viisi m…

10 vuotta vankeutta ja kidutusta ilman oikeudenkäyntiä

Kuva
Kuvittele hetkeksi seuraava tapahtuma omalle kohdallesi: kauniina päivänä joukko sotilaita raahaa sinut puolisalaiseen vankilaan. Sinua kohdellaan epähumaanisti, pakkosyötetään, pidetään huumattuna ilman syytä ja kaikkein parasta: kukaan ei edes yritä järjestää mitään oikeudenkäyntiä että voitaisiin selvittää oletko todella tehnyt jotain rikollista. Tätä tapahtuu jatkuvasti kolmannen maailman diktatuureissa ja muissa valtioissa jossa oikeuden ajatus on hämärtynyt.

Kuten Yhdysvalloissa. Tervetuloa Guantánamo Bayn arkipäivään.

Kuvaus tulee vangin nimeltä Samir Naji al Hasan Moqbel tarinasta. Kertomus löytyy kokonaan The New York Timesin sivuilta ja on hyytävää mutta tärkeää luettavaa: se kaikessa karmeudessaan korostaa sitä miten epäinhimillisiin oloihin terrorismiepäiltyjä asetetaan ilman mitään kestäviä todisteita.

Kuvttele tilanne: jokainen päivä on uudenlainen piina ja kukaan lähettyvilläsi oleva ei voi auttaa. Toivoa poispääsystä ei ole, sillä lait jotka takaavat sinulle käsittelyn…

Avoin kirje HBO:lle koskien heidän käännöstoimistoaan

Kuva
Hei HBO Nordicin mukava väki!

Olen ollut sarjojenne katsoja jo pitkään ja olen hyvin tyytyväinen HBO Nordic-palveluun. Tuotatte laadukasta ja monesti varsin tinkimätöntä viihdettä tavalla josta en voi kuin pitää. Olen ollut ohjelmistoonne hyvin tyytyväinen

Minulla on HBO Nordic-palvelun kanssa kuitenkin yksi suuri ongelma, niinkin suuri että tulette menettämään asiakkuuteni sen takia. Puhun käyttämästänne käännöstoimistosta.
HBO Nordicin suomenkielisen tekstityksen tekee pahamaineinen Broadcast Text International-yhtiö (BT). He maksavat kääntäjilleen nälkäpalkkaa eivätkä piittaa käännöksen laadusta. Hyväksyn toki täysin sen että uutuussarjojen käännökset tehdään hyvin nopeasti, mutta ongelmani onkin BT:n linjassa työntekijöidensä kanssa, enkä voi hyvällä omatunnolla tukea yritystä joka tekee parhaansa tuhotakseen suomenkielisten kääntäjien elintason niin täydellisesti kun mihin BT on nälkäpalkkausvaatimuksillaan pyrkinyt.

BT ei suostu neuvottelemaan kääntäjiensä tai heitä edus…

Uskomuslääkintä tappoi perheen toisenkin lapsen

Kuva
Olen tässä blogissa kirjoittanut monta tekstiä erilaisten huuhaalääkintämenetelmien vaarallisuudesta. Olemme dissanneet homeopatiaa ja vaihtoehtoista lääketiedettä useammin kuin kerran ja tänään edessäni on hyvä esimerkki miksi niitä pitääkin käsitellä huuhaana ja solvatakin.

Ne tappavat ihmisiä.

Vuonna 2009 Philadephialaisen pariskunnan lapsi kuoli. Tämän tragedian tekee erityisen ikäväksi tämän kuoleman tarpeettomuus: vanhemmat eivät hakeneet hoitoa lapselle, vaan halusivat nimenomaan rukoilla vaivan pois. Menehtyneen lapsen vanhemmat, Herbert ja Catherine Schaible, kuuluvat kristilliseen fundamentalistikirkkoon joka uskoo uskolla parantamiseen.


Ja tästä seurasi tragedia: lapsi kuoli hoidettavissa olevaan tautiin vain koska vanhemmat eivät vieneet tätä lääkäriin.

Schaiblen pariskunta tuomittiin ehdonalaiseen. Heidän uskonsa nähtiin lieventävänä asianhaarana ja pari vältti pitkän vankilatuomion. Heidän tuomionsa osana oli kuitenkin ehto: heidän piti jatkossa hakeutua lääkäriin jos jo…

Virhe 8000ffff: Windows Phone appsien asennusongelma

Kuva
Tässä ohjeet miten ratkaista yksi suhteellisen yleinen Windows Phone 8-laitteiden ongelma.

Yksi suhteellisen yleinen ongelma on vaikeudet saada sovelluksia asennettua Windows Phone kauppapaikasta puhelimeen. Joskus tämä ongelma esiintyy itsestään, mutta yleensä sen näkee kun Windows Phone 8-laitteen tyhjentää tai ottaa uuden laitteen käyttöön ja sitten päättää palauttaa puhelimen asetukset SkyDriveen tallentamistaan.

Ongelma meene lyhyesti näin:

Sovellukset eivät lataudu vaan hengaavat Kauppa-sovelluksen Asennukset-jonossa valittaen jokaisen latauksen kohdalla miten sovelluksen asentaminen vaatii lisätoimia. Jonossa olevista sovelluksista ei näy kuvia, vaan pelkkä tyhjä laatikko. Kun tätä yrittää uudelleen, saadaan virheilmoitus koodilla 8000ffff.


Tämä on kuitenkin helppo ratkaista. Peruuta kaikki asennusjonossa olevat ohjelmat (paina pitkään ohjelman nimeä ja löydät latauksen peruutuksen), korostan kohtaa kaikki sillä yksikin jonoon jätetty oikkuohjelma häiritsee muiden asentamista. …

Vauvatehtailu eli miten katolisuus halventaa avioliittoa

Kuva
Sukupuolineutraalin avioliiton vastustajien suosikkiargumentteihin kuuluu väittämä avioliiton roolista lasten saamisessa. Väittämän pääpiirteet kuuluvat jotakuinkin näin: avioliitto instituutiona on lapsien saamista varten ja tämä instituutio hajoaa jos sama oikeus annettaisiin samaa sukupuolta oleville pareille. Viimeisin tämän argumentin esittäjä oli Helsingin katolinen piispa Teemu Sippo.
"Jeesuksen ja kirkon vuosituhantisen opetuksen mukaan avioliitto on naisen ja miehen välinen elämän liitto, joka laajenee lapsissa perheeksi rakkauden hedelmänä. Tämä jo luonnon sanelema avioliittokäsitys on yleinen kaikissa kulttuureissa. Muiden ihmissuhteiden kutsuminen avioliitoksi hämärtäisi ja heikentäisi avioliiton ja perheen merkitystä ja saattaisi aiheuttaa suuria ongelmia yhteiskunnalle." Tämä argumentti on yhtä heikko kun kaikki muutkin ja omalla tavallaan erityisen loukkaava minulle, naisen kanssa naimisissa olevalle heteromiehelle.

Se nimittäin redusoi koko avioliittoni lasten…

Onko lääketiede uskomuslääkintää?

Kuva
Onko lääketiede uskomuslääkintää? Lyhyt vastaus kysymykseen on helppo antaa: ei ole. Tätä väittämää näkee kuitenkin yllättävänkin usein. Viimeisimpänä yhteiskuntatieteiden maisteri Riina Simonen kirjoittin Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa seuraavaa:
Tut­ki­mus­pro­fes­so­ri ja yli­lää­kä­ri Han­nu Lauer­ma ar­vos­te­li vaih­to­eh­to­hoi­to­jen mark­ki­noin­tia ja kut­sui näi­tä hoi­to­ja us­ko­mus­hoi­doik­si (HS Mie­li­pi­de 16. 4.). Lauer­ma tun­tuu unoh­ta­van, et­tä myös niin sa­not­tu län­si­mai­nen lää­ke­tie­de pe­rus­tuu pit­käl­ti us­ko­muk­siin. (Korostus on tekemäni, ei alkuperäisen kirjoittajan).
Riina jatkaa vielä lääketieteen haukkumista. Hän kertoo mm. miten lääkärit eivät käytä muuta kuin lääkkeitä parantaakseen vaivoja ja eivät huomioi potilaan kokonaistilaa ja korostaa miten terveellisellä ravinnolla voidaan vaivoja korjata helpommin. Hänen mukaansa niissä ei ole mitään muuta kuin hyviä sivuvaikutuksia.
Riinan teksti kuvastaa hienosti kaikkea sitä mikä on pi…

Bostonin räjähtävä maaliviiva

Kuva
Tässä vaiheessa kaikki ovat varmaankin kuulleet Bostonissa tapahtuneista räjähdyksistä. Bostonissa maratonin maaliviivalla räjähti pommi ja lopputuloksena kolme kuoli ja kymmeniä haavoittui, vakavastikin.  Tapaus on vakava ja surullinen ja näkyy mediassa voimakkaasti. Suomessa uutisointia on ollut paljon ja samaten kaikkialla maailmalla.


Pommitusta on luonnollisesti seurannut hyvin tyypillinen syyllisten etsintä. Samaan tapaan kun Amerikkalainen media osaa tehdä rahaa ratsastamalla tragedialla, Yhdysvaltalaiset "special interest" tahot osaavat naittaa tragediat omiin agendoihinsa ja ratsastaa niillä. Tässäkin tapauksessa syyllisten etsinnässä on myös sorruttu tyypilliseen omien agendojen promoamiseen ja esimerkiksi "jumalattomia" on ehditty syyttäämuslimeista puhumattakaanSalaliittoteoriaväen mukaan takana on tietysti salaliitto.

Syylliset eivät vielä ole tiedossa, joten tämä on vain villiä arvailua jossa omaa agendaa halutaan viedä kylmästi eteenpäin tragedian …

Testissä Facebook Home

Kuva
Androidille on ollut saatavilla useita Launchereita, eli käytännössä vaihtoehtoisia käyttöliittymiä. Launcherin vaihtaminen ei ole edellyttänyt suurempia muutoksia laitteeseen, hakkerointia tai mitään sellaista: kunhan asennat sopivan Launcherin ja puhelin on äkkiä hyvin erilainen.

Uusin yrittäjä kentälle on mielenkiintoisesta suunnasta: Facebook päätti tehdä oman Android Launcherin, nimeltään Facebook Home. Tänään kerron mielipiteeni siitä.


Uusi uljas (?) käyttöliittymä Facebook Homen aloitusnäyttö on mukavan minimalistinen: siinä näkyy Facebookin sisältöä. Sisältö näytetään graafisesti ja tekstin takana on samaan asiaan liittyvää grafiikkaa. Sivulle pyyhkäisemällä pääsee käsiksi seuraaviin Facebookin tapahtumiin.


Alalaidasta löytyy oma kuva jota pyyhkäisemällä eri suuntiin pääsee käsiksi toimintoihin, kuten sovellusten käynnistämiseen, viesteihin tai viimeisimpään auki olleeseen ohjelmaan. Sovelluksiin pääsee käsiksi myös painamalla aloitusnäyttöä.


Sovellusnäyttö on yksinkertainen. …

Rehtaeh Parsonsin tragedia

Kuva
Käsittelin aiemmin slut-shaming aiheita kun pohdin missä menee neuvonnan ja häpäisyn raja ja kohotin silloin esiin asioita jotka eivät ole minkäänlaista lutkahäpäisyä tai ovat epäselviä. Toisaalta sitten on tapauksia joissa tilanne ei ole lainkaan epäselvä. Rehtaeh Parsonsin tapaus ei jätä epäselvyyttä ja on yhtä aikaa esimerkki lutkahäpäisyn ja nettikiusaamisen murhaavasta voimasta. Tässä on jotain mistä voi vähän suuttuakin.

Alaikäinen Rehtaeh Parsons väitetysti joukkoraiskattiin. Sanon väitetysti koska poliisitutkimus asiasta jätti syytteet nostamatta näytön puutteen takia. Raiskaus tapahtui kun Rehtaeh oli 15-vuotias ja paikka oli hänen tuttavansa koti jossa tytöt viettivät iltaa. Yksityiskohdat raiskauksesta eivät ole tarpeen, yhtä poikkeusta lukuunottamatta: yksi hänen raiskaajistaan nimittäin nappasi tapahtumasta kuvan ja laittoi sen levitykseen.


Tästä alkoi painajainen joka päättyi vasta Rehtaehin itsemurhaan.

Oikeus ja Anonyymit Raiskaussyytteet tosiaan eivät edenneet mihinkä…

Konservatiivisuuden vääristyminen, Kristillisdemokraatit ja Räsäsen Päivi

Kuva
Tänään puheenaiheena konservatiivisuus ja miten se on vääristynyt nykyiseen homofobiseen, pysähtyneeseen, kaiken ällön vastustamisen puuhaamiseen, kestävän yhteiskunnan rakentamisen sijaan.

Päivi Räsänen otti äskettäin kantaa eutanasiaan. Hän teki poikkeuksellisen röyhkeän kannanoton, spekuloiden kansalaisten eutanasiaa kannattavan kannan olevan tulos jonkinlaisesta kansallisesta tietämättömyydestä ja väärinkäsityksestä. Eutanasiasta puhutaan myöhemmin. Julkaisin kyseisen artikkelin sosiaalisessa mediassa ja ystäväni kommentoi sitä näin:
"Jotenkin tuntuu siltä että Kd on lähinnä se puolue joka vastustaa ihan kaikkea. Varsinkin silloin jos kansan enemmistö sitä haluaisi." Kommentti sai minut pohtimaan asiaa, tarkemmin sanottuna sitä miksi kristillisistä ja konservatiiveista yleensä on tullut sellaisia kun ne ovat. Kun katsomme konservatiivisuuden filosofiaa, emme nimittäin näe mitään mitä nykyiset konservatiivit edustavat. Koko käsite on määritelty uudelleen. Konservatiivisuus …

HBO Nordic kokemuksia

Kuva
Game of Thronesin kolmas tuotantokausi alkoi ja sen innostamana oli käytännössä pakko hankkia tilaus HBO Nordic-palveluun. Kyseessä on suoratoistopalvelu, jonka kautta voi katsoa HBO:n tarjontaa selaimen kautta. Tässä kokemuksiani palvelusta.

Tarjonta HBO:n tarjonta on yhtäaikaa loistavaa ja todella suppeaa. Tarjonta on luonnollisesti vain HBO:n omat sarjat ja elokuvat, mikä tekee palvelusta paljon Netflixia ja Viaplayta suppeamman. Tosin palvelun tarjoamat sarjat ovat todella hyvää tavaraa. Game of Thrones, True Blood, Vikings, Carnivale, Spartacus jne. Lisäksi ainakin osasta sarjoista on tarjolla uusimmat jaksot. HBO:n lupaus oli että sen omien sarjojen uudet jaksot ovat saatavilla vuorokauden sisällä ensi esityksestä ja tässä palvelu pesee kilpailijansa: se tarjoaa uutta sisältöä nyt, ei vuosien päästä.Tämä ei koske kaikkia tarjonnassa olevia sarjoja, mutta HBO:n omat hitit ovat tarjolla heti.
Tarjonta on kuitenkin melkoisen suppeaa, varsinkin elokuvien puolella ei ole paljoakaan …

Uhrien syyllistämistä vai riskienhallintaa?

Kuva
Tänään on provosointipäivä. Työnnän ilolla käteni herhiläispesään ja puhun tänään lutkahäpäisystä ja raiskauksen uhriksi tulemisen välttämisestä. Turvavyö kiinni, loukkaantumiskerroin täysille.

Yksi tapa kontrolloida seksuaalista käyttäytymistä on häpeä. Tämä menetelmä on ollut kovassa käytössä käytännössä aina ja saa aikaan paljon vahinkoa vieläkin. Karkeasti kuvattuna slut-shaming tekniikan ydin on simppeli: aiheutetaan jollekin häpeää tämän seksuaalisen käyttäytymisen takia ja pyritään näin kontrolloimaan käyttäytymistä. Tämä on väärin.

On yksi muoto slut-shaming-ilmiössä missä kuitenkin ollaan reagoitu mielestäni kovin oudosti. Puhun siitä myrskystä joka kohosi kun vinkiksi raiskauksen uhriksi joutumiselle tarjottiin niitä "perinteisiä" keinoja: ei provosoida teoilla tai pukeutumisella, ei lähdetä tuntemattomien miesten mukaan baareista, ei kuljeta yöllä yksin vaarallisissa paikoissa jne. Nämä keinot tulkittiin naisten alistamiseksi ja alentamiseksi. Olen tässä hieman eri…

Kulta ja timantit: Rakkauden veriset symbolit

Kuva
Kulta ja timantit, nämä rakkauden kauniit symbolit eivät tunnu yhtä kauniilta jos tiedät mitä niiden takaa voi löytyä. Symboloiko sinun sormuksesi rakkautta - vai onko sen takia kuoltu ja kärsitty?

Teksti tästä eteenpäin kertoo kullan ja timanttien hyvin epäeettisestä tilanteesta. En halua että kukaan pahoittaa mieltään tämän tekstin takia, joten annan varoituksen tässä vaiheessa: jos sormessasi on kihla- tai vihkisormus, et todennäköisesti pidä loppuartikkelista tai vaihtoehtoisesti sormuksestasi tekstin luettuasi. Rakkauden symbolina ostettu jalometallikappale ei symboloi hyviä asioita kun tietää mitä sen takana on. Olen varoittanut.

Kulta Puhutaan ensin sormusten tyypillisemmästä materiaalista, kullasta. Kulta on yksi maailman kallisarvoisimpia jalometalleja ja samalla kullan kaivuu on yleensä suuri ympäristörikos. Tässä pieni makupala siitä miltä kultakaivos näyttää:

Laajamittainen kullan kaivuu edellyttää suuren alueen suoraa tuhoamista. Kulta sattuu nimittäin olemaan harvinaista…