Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on marraskuu, 2013.

Naisten keskinäinen seksuaalinen sota

Kuva
Naisten seksuaalisen itsemääräämisen aika on suhteellisen tuore ilmiö länsimaisissa yhteiskunnissa. Nykypäivän naisen edessä ei ole enää laillisia esteitä toteuttaa itseään miestä vastaavalla tavalla. Esteet eivät ole kuitenkaan kadonneet mihinkään ja mielenkiintoisesti ehkä suurin naisten seksuaalikäyttäytymistä kontrolloiva asia ovat muut naiset.

Tässä voidaan erottaa kaksi aspektia joita tutkailen tässä artikkelissa: ensimmäisenä on ulkonäkö ja eräänlainen kylmä kauneussota johon lähes koko tupla-x-sukupuoli osallistuu. Toisena on käyttäytymisen kontrollointi, josta paljon tapetilla ollut slut shaming-ilmiö on vahva osoitus.

Kauneuden vartijat Olin aikanaan viettämässä iltaa ystäväni kotosalla, seuranani kohtuullinen joukko muita ihmisiä, miehiä ja naisia - kaikki olivat iloisessa mielentilassa ja ehkä hieman juopuneita. Paikalla olevista naisista noin puolet oli pitkäaikaisissa parisuhteissa, puolet villejä sinkkuja. Kun tuli aika lähteä kämpiltä ulos tuulettumaan, kaikki naiset l…

Miten uskonto altistaa huijareille

Kuva
Uskominen johonkin mitä ei erityisemmin voi todistaa mahdollistaa valitettavan alttiuden huijareiden kynsiin lankeamisesta. Jos pelkkä usko ja väitteet riittävät todisteiksi, menetämme ainoat työkalut jolla huijarit voidaan erottaa todellisista ihmeiden tekijöistä ja teemme itsestämme helpon uhrin osaavalle huijarille.

Aloitetaampa alusta. Moni ateisti väittää uskontoja huijauksiksi, keinoiksi saada ihmisiä manipuloitua maksamaan satumaisia summia rahaa ja antamaan hillittömän määrän valtaa uskonnon pyramidihuijauksen huipulla istuville vanhoille miehille. He voivat olla oikeassa, sillä uskonnoissa on helposti löydettävissä paljon huijauksen piirteitä. Tämän kirjoituksen aihe ei kuitenkaan ole se ovatko uskonnot huijauksia. Sillä ei itseasiassa ole merkitystä tässä konktekstissa.

Aiheena on miten uskonnot mahdollistavat huijaamisen ja houkuttelevat piiriinsä huijareita. Oli uskonto totta tai ei, ne toimivat erittäin tehokkaina kanavina suurillekin huijauksille ja huijareille.

Kuvitelk…

Masennuslääkkeet ja masentava maailma

Kuva
The Guardian uutisoi miten masennuslääkkeiden käyttö on kasvanut huomattavasti ja jatkaa edelleen kasvua. Lehti ja sen asiantuntijat asettavat syyn tästä ihmistunteiden medikalisoinnille: surusta, ahdistuksesta ja ikävästä olosta on tehty tauteja. Mutta voisiko takana olla myös muuta? Ehkä masennuslääkkeiden syöntiä vauhdittaa myös se miten hiton paljon masentuneempia olemme nykyään.

Länsimaissa rikkauden ja yltäkylläisyyden keskellä näytämme tietysti vähän oudoilta jos päätämme olla masentuneita, mutta ympäröivä yhteiskuntamme on muuttunut masennukselle alististavaan suuntaan, ja tämä ei tee masennuksesta odottamatonta olotilaa. Meitä pommitetaan jatkuvasti turvallisuudentunnettamme ja minäkuvaamme murentavilla viesteillä. Tulevaisuudenuskoa meillä ei ole, eikä oikeastaan vahvaa kontaktia läheisiimme tai yhteisöömme. Elämme maailmassa joka on kertakaikkisen masentava ja masentavat asiat altistavat masennukselle. Joku voisi jopa sanoa masentumisen olevan yhteiskuntamme luonnollinen ol…

Turvateatteri lentokentällä

Kuva
Lentojen turvallisuuden on tarkoitus tehdä lennoista turvallisempia. Lentokoneen räjäyttäminen ei silti ole mahdotonta, vaan lopulta suhteellisen yksinkertaista. Lentoturvallisuuden tavoite ei kuitenkaan ole tehdä lentämisestä turvallisempaa, vaan turvallisemman tuntuista. Aiheenamme tänään turhahko turvateatteri.

Oletko lentänyt viime vuosina lentokoneella? Olet varmaankin tai ainakin olet tietoinen uusista turvatoimista, mitä on kiristetty lentoliikenteessä 2001 tapahtumien jälkeen. Lentoa ennen käydään läpi "tarkka" turvatarkastus ja juomista on tehty kiellettyä tavaraa. 
Koneeseen ei nimittäin saa viedä kaikenlaista tavaraa turvallisuussyistä, mutta räjähteitä ei näillä suojauksilla saada pidettyä poissa lentokoneesta. Tästä annetaan konkreettinen osoitus Terminal Cornucopia-kanavan Youtube-videossa, jossa rakennetaan pommi tavaroista jotka voit ostaa turvatarkastuksen jälkeen lähes miltä tahansa suuremmalta kentältä.


Nettidekkarit ehtivät jo kritisoida pommia, mutta pe…

Katariina Luoma ja loukkaava ateismi

Kuva
Ateisteja on valtamedian kirjoituksissa pidetty tylyinä, epäkohteliaina, ylimielisinä ja jopa täysin käytöstapoja vailla olevina. Olen aina ihmetellyt tätä julkisuuskuvaa, ateismi ei nimittäin erityisesti eroa uskontojen edustajista näissä aihepiireissä. Pysykää kyydissä, kurvailemme tänään uskonnon ja uskonnottomuuden välimailla.

Viimeisin kannanotto Katariina Luomalta, joka kirjoitti Ylen Näkökulmaan artikkelin Ateisti: Älä tuputa uskoasi. Katariina kohotti esiin samat perustelut kun näissä keskusteluissa aina: ateistit ovat ylimielisiä kun väittävät tieteellä olevan kaikki vastausekset ja epäkohteliaita kun väittävät "hihhuleiden" olevan väärässä. Ja tietysti mukana oli myös muistutus siitä miten ateismi ei loppupeleissä eroa uskonnosta ja miten ateistit saavat kilareita kun heille tarjotaan huuhaa-aiheisia lentolehtisiä. Haluan keskittyä kahteen näkökantaan Katariinan rakentamassa olkinukkekokoelmaksi tunnistettavassa kirjoituksessa.

"Silti kylvemme omahyväisyytemme…

Naispappeus, ilmastonmuutos, abortti ja nälänhätä

Kuva
Uskonnolliset konservatiivit pitävät aikamme avainkysymyksinä ja ongelmina homojen avio-oikeutta, aborttia, naispappeutta, vapaata seksiä ja (kyllä vieläkin) ikävää musiikkia. Elävätkö he todella niin turvallisessa maailmassa, että nämä ovat ne kysymykset joihin energia kannattaa keskittää?

Maallikkosaarnaaja Teuvo Eskelinen valitteli Ylen artikkelissa asioita jotka toivat hyvin mieleen jenkkikonservatiivit. Abortti on sallittua, naiset saavat olla pappeja ja homojenkin avioliittoja jotkut meinaavat siunata. Hänen maailmassaan nämä ovat vakavia ongelmia, eikä hän ole yksin. Edelliset paavit käyttivät monta puheenvuoroa valehdellakseen kondomeista, jättimäisiä organisaatiota on rakennettu estämään homoavioliiton mahdollistuminen Yhdysvalloissa ja Suomessakin yhä nuristaa siitä kun kaikilla papeilla ei tarvitse enää olla penistä.
Pidän tätä absurdina, sillä nämä ongelmat ovat mielestäni hyvin mitättömiä välittömiin ongelmiin verrattuna. Suuri osa maailman väestöstä näkee nälkää. Biosfäär…

Kokeilussa Google Experience Launcher

Kuva
Googlen Nexus-puhelimien käyttöliittymä on ollut monia valmistajia virtaviivaisempi ja yksinkertaistetumpi. Nexus 5:n kanssa, Google muutti tämän käyttöliittymän puhelimeen asennettavaksi launcheriksi jonka voi periaatteessa asentaa mihin tahansa Android-puhelimeen.

Olenkin nyt tutustunut hetken aikaa kyseiseen Launcheriin Samsungin Galaxy S3-laitteella. Tässä lyhyt kuvaus Google Experience Launcherista tai Google Homesta tai millä nimellä se lopulta Play-kauppaan tuleekaan. Viittaan sovellukseen vain Google Launcherina tämän tekstin ajan.

Tämä ei sinällään ole Nexus 5:n arvio, mutta koska Nexus 5:ssä on Googlen Launcher oletuksena käytössä, käy tämä myös kurkistuksena uuden Nexus-laitteen käyttöliittymään. Tarkempia kokemuksia kyseisestä laitteesta voi lukea Nexus 5:n pikatestistäni.

Yleinen käyttöliittymä Googlen Launcher on erittäin minimalistinen ja suhteellisen tyylikäs. Se ei keksi pyörää uudelleen, eikä sisällä valtavaa määrää yksityiskohtaisia hienosäädön mahdollisuuksia. Laun…

Pikatestissä Nexus 5

Kuva
Googlen puhtaaseen Androidiin perustuvat Nexus-laitteet ovat pitkään edustaneet Android-laitteiden sujuvinta päätä. Ne saavat päivitykset muita nopeammin ja pidempään, eivätkä ne sisällä valmistajien omia hitaita tai hidastavia ohjelmia.

Uusin malli tässä sarjassa on Nexus 5 joka julkistettiin äskettäin. Pääsin LG:n järjestämään pressitilaisuuteen testaamaan äskettäin julkistettua Nexus 5-mallia. Ehdin näprätä laitetta varsin perusteellisesti tilaisuudessa ja saada tuntumaa Googlen uusimpaan käyttöjärjestelmään.Fyysinen tuntuma ja ulkonäkö Nexus 5 on varsin komea laite. Sen design on hyvin minimalistista ja laite tuntuu hyvältä kädessä. Runko on jämäkkä, eikä lainkaan muovisen tuntuinen.


Laitteen sivuissa olevat napit ovat keraamisia ja niiden tuntuma oli jämäkkä ja selkeä. Laitteen kaiutin on alalaidassa, eikä blokkaannu jos laite makaa esimerkiksi pöydällä. Äänen laatu oli varsin hyvä.

IPS-näyttö oli komeaa katsottavaa. Värit ja erottelukyky eivät jättäneet lainkaan toivomisen vara…

Tämä Päivä-blogi Twitterissä

Kuva
Tämä Päivä-blogilla on oma Twitter-kanava: @askeetikko. Kanava on ollut käytössä lähes yhtä pitkään kun itse blogikin. En ole rummuttanut sitä kovasti, joten sen huomaamatta jääminen ei ole ihme.

Olen tähän asti käyttänyt blogin twitter-kanavaa lähinnä uusien tekstien julkaisukanavana. Tässä se ei tietenkään ole ollut erityisen toimiva ja olenkin päättänyt muuttaa kanavaa hyödyllisempään ja mielenkiintoisempaan suuntaan.

Jatkossa kanavalta löytyy mielenkiintoisempaakin sisältöä, aiheisiin liittyvää juttua, kuvia ja muuta mielenkiintoista. Tietysti uudet tekstit löytyvät kanavalta jatkossakin, mutta eivät ole sen ainoa sisältö. Twitter-kanavan löydät osoitteesta https://twitter.com/askeetikko. Seurata saa ja sitä jopa suositellaan.


Ohjainten taistelu: PS4 vs. Xbox One

Kuva
Pääsin ilokseni Digiexpoon ammattilaisaikaan (olenhan ns. ammattilainen) ja tämä hiljaisempi ajankohta antoi hyvän tilaisuuden tutustua ja kokeilla tulevia pelikonsoleita, Xbox Onea ja PlayStation 4:ä. Olen aina ollut jotenkin erityisen kiinnostunut laitteiden ohjaimista ja haluankin tässä vertailla hieman tulevan pleikkarin ja boxin kontrolloinnin tuntumiani.

Molemmat ohjaimet olivat yleisesti varsin hyviä ja niistä on hankala esittää mitään varsinaista kritiikkiä. Ohjaimet tuntuivat jämäköiltä ja mukavilta kädessä ja toimivat.

Xbox One - pientä parantelua Xboxin ohjain ei sisällä paljoa näkyviä uudistuksia edeltäjäänsä Xbox 360 ohjaimeen verrattuna. Ulkoisesti ristiohjainta on parannettu (huomattavasti) ja Xbox-nappi on siirretty ylemmäs.

Käytössä ohjain oli hyvin jämäkkä ja mukava kädessä. Pelaaminen sillä oli vaivatonta ja ohjain reagoi tekemisiini mukavasti. Microsoftin omat tiedotteet puhuvat merkittävästi paremmasta tarkkuudesta ja ainakin osa tästä voisi tämän lyhyen kokeilun …

Suomenkielinen näppäimistö ja oikoluku Androidiin

Kuva
Joidenkin Android-laitteiden mukana tulevat näppäimistöt aina ole parhaita mahdollisuuksia. Monissa näppäimistöissä asettelu on vähän mitä on ja joissain (varsinkin halvoissa) laitteissa ei edes ole ääkkösiä meidän skandinaavien iloksi. Ongelman voi kuitenkin korjata vaihtamalla näppäimistön parempaan. Ohjeessa esittelen kaksi ilmaista ja näppärää näppäimistöä: Googlen oman näppäimistön uudemmille laitteille ja Scandinavian Keyboard-ohjelman vanhemmille. Molemmat sisältävät ne iki-ihanat ääkköset.


Tässä ohjeessa läpikäydään kuinka Android-laitteeseen asennetaan skandinaavinen näppäimistö ja suomenkielinen sanakirja, kuinka nämä ohjelmat otetaan käyttöön ja kuinka niistä otetaan pois päältä ärsyttävimmät ominaisuudet.

Ennen kun asennat vaihtoehtoista näppäimistöä Android-puhelimeen, tarkista saatko puhelimesi oman näppäimistön asettelun skandinaavisemmaksi. Suurimmasta osasta laitteita löytyy omakin pohjalainen asettelunsa kunhan kyseinen näppäimistöasettelu vaan otetaan käyttöön. Näpp…