Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on tammikuu, 2014.

Kauhut jotka rokotteet ovat voittaneet

Kuva
Lohjalla eräässä Steiner-koulussa rokottaminen jätettiin osalla lapsista tekemättä. En lähde spekuloimaan syitä tähän, mutta seuraus oli ennustettavissa: vaarallinen tauti palasi ja sille altistui koulun oppilaat ja läheinen päiväkoti. Rokotekammon konkreettiset seuraukset ovat hiljalleen osumassa ja laivan laitojen yli voi läikkyä jotain ikävää.

Lohjan tapahtumien kunniaksi, kohotan esiin uudestaan sen miltä rokotteet todella meitä suojaavat. Aloitetaan pienellä allegorialla. Kuvitelkaa seuraava tilanne.

Kaupunkiamme ympäröi muuri jonka takana meitä odottaa vihamielinen sotajoukko. Osa nykyisestä sukupolvasta on syntynyt maailmaan jossa tuo muuri on jo ollut pystyssä ja he eivät ole nähneet sitä kauheutta mitä tuo sotajoukko aiheuttaa jos se pääsee sisään. Vuosia sitten sotajoukko tapasikin iskeä kimppuumme jatkuvasti. Ihmisiä kuoli koko ajan heidän takiaan, joskus vähän ja kun puolustuksemme pettivät kokonaan, saattoi suuri osa kaupunkimme väestä menehtyä. Sitten opimme rakentamaan m…

Raiskaus vs. syytös raiskauksesta

Kuva
Kumpi on pahempi: raiskauksen uhrin kokomus kun häntä kuulustellaan raiskauksen jälkeen varmistaakseen että raiskaus todella on tapahtunut vai perusteettoman raiskaussyytöksen uhriksi tuleminen? Ensinäkemältä kysymys voi vaikuttaa helpolta, mutta tilanne ei ole aivan niin yksinkertainen. Kysymys on itseasiassa keskiössä paljon hankalammassa ongelmassa raiskauksen uhrin saaman oikeuden ja syytetyn saaman suojan kanssa.

Mtv:n uutissivustolta löytyi uutinen kahdesta miehestä jotka välttivät raiskaustuomion aktista kuvaamallaan videolla. Kyseisessä tapauksessa nainen oli pokannut miehet mukaansa asunnolleen, rakastellut molempien kanssa ja jälkikäteen soittanut asiasta poliisit ja väittänyt tapausta raiskaukseksi. Toinen miehistä oli kuitenkin tallentanut osan leikeistä kännykkävideolle, josta paljastui hyvin vapaaehtoisesti mukana oleva nainen. Raiskaussyytös hylättiin perusteettomana ja nainen sai rangaistukseksi sakkoja ja ehdollista.

Sosiaaliviranomaiset ja omankädenoikeus

Kuva
Suomalaisia sosiaaliviranomaisia ei käy kateeksi. Toisaalta heidän vaaditaan puuttumaan nopeammin tapauksiin jossa lasten terveys on vaarassa. Toisaalta taas huostaanottoja valitetaan mielivaltaisiksi ja liian heppoisin perustein tehdyksi. Ja asiaa tietysti revitellään eri sosiaalisissa medioissa ja koko piirakka kuorrutetaan tappo- ja raiskausuhkauksin.

Tänään käsittelyssä kansalaisraivoa, lastensuojelua ja pieni kurkistus lastensuojelusta huolestuneisiin. Valmistautukaa artikkeliin jossa on enemmän lainausmerkkejä kuin koko blogissani tätä ennen yhteensä.


James Hirvisaaren masentava monikulttuuri

Kuva
James Hirvisaari kertoi blogissaan miten tiedekin näyttää monikulttuurisuuden olevan masentavaa ja näyttää oikein tutkimuksia löydöksistä. Mutta kuten ilmastoskeptikot ja 6000 vuoden ikäistä maata väittävät luomisoppineet, James lähinnä tulkitsee tuloksia hieman vinoutuneen lasin lävitse.

Blogissaan James siis kertoi miten Perussuomalaisista valehdellaan ja yksi hänen esiintuomista kohdistaan oli rasismi ja monikulttuuri. Jamesin väite meni näin:
"Tiesitkö, että Warwickin yliopistossa on tehty tutkimus, joka osoittaa, että monikulttuurisuus aiheuttaa mielenterveyshäiriöitä? Et tiennyt, koska monikulttuurisuushurmos on itsekin täysin mielisairasta, ja totuus on ollut sen ensimmäinen kuolonuhri." Blogin kommenteissa James virheekseen jakoi linkin kyseiseen tutkimukseen - jonka pikainenkin selailu paljastaa Jamesin tulkinnan "monikulttuurisuus aiheuttaa mielenterveyshäiriöitä" olevan sanokaamme luova. Tutkimuksessa nimittäin selvitettiin tiettyjen Englannissa asuvien ih…

Vain köyhät passivoituvat

Kuva
Sosiaalituet kuulema passivoivat ne raukat jotka niitä erehtyvät ottamaan vastaan. Tiedättehän kun elämisensä eteen ei tarvitse työskennellä, ei sitä enää tule tehtyä töitä. Mutta miksi tämä argumentti pätee vain vähävaraisiin?

Aihe nousi pintaan kun Yle uutisoi asiasta 7.1.2014: Rikkaat ja pienituloiset Ylen kyselyssä: Sosiaalituet passivoivat ihmisiä. Artikkelin argumentti oli se tuttu: jos rahaa saa ilman limaista niskaa, sitä passivoituu ja ei enää edes yritä tehdä töitä. Saku Timonen ehti jo blogissaan näppärästi osoittaa suurimman ongelman kyseisessä artikkelissa: sen keskeinen väittämä ei oikeastaan pohjaudu mihinkään tutkimukseen, ellei kyselytutkimusta lasketa tutkimukseksi. Kyllä, kyseinen uutinen ei sisältänyt mitään tieteen tapaistakaan, sen pohjana oli pelkkä kysely.

Mutta ei puhuta siitä tänään, palataan heti ensimmäisessä kappaleessani esittämään kysymykseen, joka onkin tämän kirjoituksen keskeinen kysymys: miksi vain passivoituminen tapahtuu vain vähävaraisille?

Passiv…

Ekoterrorismi "kauhut"

Kuva
Greenpeace "iski" Venäjälle ja merirosvoustuomioita meinasi tulla. Erinäisen tahot ovat tämän jälkeen alkaneet semiäänekkäästikin puhumaan Greenpeacesta rikollisina tai terroristeina. Miten on, onko Greenpeace terroristijärjestö?

Energiatukien totuus: Kallis hiili, halpa tuuli?

Kuva
"Jos kongressi poistaisi kaikki tukimekanismit kaikilta energiamuodoilta, tuulienergiateollisuus pystyisi kilpailemaan omillaan."

Näin lausui AWEA:n Tom Kiernan tiedostustilaisuudessaan Siemensin tehtailla. Lausunto saattoi tulla hyvin puolueelliselta herralta, mutta sen keskeinen sanoma pitää varsin hyvin paikkansa. Lausunto tuli sijoittajaguru Warren Buffettin organisaation tehtyä miljardin dollarin tuulienergiaturbiinien tilauksen.


Testissä Nexus 5

Kuva
Muutaman viime viikon käytössäni on ollut yksi tämän hetken parhaista älypuhelimista markkinoilla: Googlen ja LG:n yhteistyön tulos, Nexus 5 jonka LG lähetti testipenkkiini hieman kuin joululahjaksi. Tässä kirjoituksessa ovat kokemukseni tästä varsin mielenkiintoisesta laitteesta.

Lyhyesti näin ensialkuun: Nexus 5 on erittäin nopea ja tehokas älylaite. Sen käyttöliittymä rullaa kermaisen pehmeästi vailla pienintäkään hidastelua, mikä tekeekin käytöstä hyvin miellyttävää. Laitetta voi suositella lähes varauksetta älypuhelinta hankkimassa oleville.