Suomessa kiristys on laillista

Kuvittele seuraava tilanne:

Lähetän sinulle kirjeen jossa lukee, että maksat nyt minulle satasen, tai lähdemme oikeuteen. Minulla on väitteeni taakse todisteita joita en kerro, mutta ne saattavat olla olemassa tai saattavat olla olematta. Tiedät että satasen maksaminen minulle on halvempaa kun oikeuteen lähteminen vaikka tapauksen voittaisitkin. Olit tehnyt mitään tai et, olet tilanteessa jossa voin vaatia sinulta rahaa tai pakottaa sinut maksamaan paljon enemmän rahaa oikeudenkäyntikuluista, puhumattakaan vahingonkorvauksista jos satun voittamaan.

Tällä hetkellä tämä on Suomessa täysin laillista toimintaa ja ensimmäinen maksamisesta kieltäytynyt tapaus on oikeuskäsittelyssä.


Puhun tässä tietysti tekijänoikeuslaista ja luvattoman lataamisen syytöskirjeistä. Prosessi on seuraava: tekijänoikeuden haltijoiden valtuuttama taho lähettää sinulle vaatimuksen maksaa tai muuten he tekevät sinulle pahaa. Tekijänoikeuden haltijoiden edustajat ovat innokkaasti lähteneet kiristämään rahaa joukolta mahdollisia lataajia juuri yllä kuvatulla keinolla. Tämän asian voi yrittää pukea millä tahansa tavalla, mutta perimmäiseltä luonteeltaan tässä on kyse kiristyksestä. Nyt menossa on ensimmäinen tapaus jossa Scanbox ja Crystalis ovat vieneet oikeuden eteen lataajan joka ei ollut suostunut maksamaan.

Pahinta tässä on se miten heppoisilla perusteilla nämä kirjeet lähetetään. Internetoperaattorit kun joutuvat luovuttamaan käyttäjien tiedot tekijänoikeuden haltijoiden edustajille luottaen heidän toimittamiensa IP-osoitteiden oikeellisuuteen. Tästä ei ole mitään takeita. Mitään poliisitutkintaa ei siis ole tapahtunut, mikään neutraali osapuoli ei ole todennut rikoksen tapahtuneen.

Tekijänoikeustahot yrittävät tässä keskustelussa kääntää huomion piratismin ikävyyteen, mutta se ei nyt ole relevanttia. Oli piratismista mitä tahansa mieltä, nykykäytäntöä ei voida hyväksyä ja oikeuden pitäisi todeta se laittomaksi ja vaatia kiristysrahojen takaisinmaksua ja lisäkorvauksia. Tilanne jossa lain toteutumista valvoo ja toimeenpanee yksittäinen taho, vailla julkisen vallan kontrollia tai minkäänlaista läpinäkyvyyttä, on täysin kestämätön ja vaarallinen.

Tässä vain suuri taho kiristää yksittäisiltä ihmisiltä rahaa ja jotenkin poliisi ei ole heidän niskassaan.

Tämä siitä huolimatta että huteja on sattunut. Ihmisiä on lähestytty kirjeillä vaikka mitään lataamista ei ole tapahtunut, esimerkiksi ihmisille jotka eivät ole edes väitetyllä lataushetkellä ole nettiliittymää omistaneet.

Kiristyksessä tarvittava tieto tulee hyvin kyseenalaisen yrityksen, hyvin kyseenalaisen vakoiluohjelmiston kautta. Tämän nimeltämainitsemattoman ohjelmiston luotettavuus on tuntematon, sillä se ei ole julkista tietoa. Tämän ohjelmiston avulla ei taistella piratismia vastaan, vaan lähetetään bulkkina kiristyspostia. Huteja sattuu ja niissäkin on uhrin tehtävä saada tekijänoikeuskiristäjä vakuutettua syyttömyydestä, ei päinvastainen syyllisyyden toteen näyttäminen.

Ja automatisoidun prosessin ansiosta, kiristysviestejä voikin lähettää satoja tai tuhansia ilman merkittävämpää kustannusta. Kun riittävä osa maksaa, se riittää ja lisäpelotteluksi voit viedä oikeuteen ehkä kaikkein pahimman tapauksen ja väittää sen varjolla että muutkin joutuvat saman kohtelun alle.

Oma mielipiteeni on tämä: kaikki sotkuun osallistuneet kiristäjät pitäisi viedä tuomiolle ja lähettää vahva signaali siitä miten tällainen yritysten omankädenoikeus ei kuulu sivistysvaltioon. Lisäksi asiaan sotkeutuneet asianajajilta tulisi riisua välittömästi oikeus kaikkeen lain harjoittamiseen, he ovat osoittaneet olevansa kiinnostuneempia lain vääristämisestä kun noudattamisesta.

Tämä on puhdasta oikeusjärjestelmän väärinkäyttöä ja laillistettua kiristystä, josta täytyy tehdä loppu.

PS: Saitko kiristyskirjeen? Täältä löydät ohjeet miten toimia:
https://suomimedia.wordpress.com/2015/12/26/ohjeita-hedman-partners-kiristyskirjeiden-saaville/

Lyhyesti: älä maksa, älä vastaa kirjeeseen. Kaikki muu mitä teet (paitsi kirjeen sivuuttaminen) lisäävät ongelmiasi.

Kommentit