Eristämällä itsesi vihaajista luot lisää vihaajia

Nykyään on kovin suosittua pistää välit poikki vääriä mielipiteitä laukovien ystävien kanssa. Jos jokin tuttavuus osoittautuu vaikkapa rasistiksi, suosittaa moni toivottamaan tälle hyvää jatkoa ja pistämään välit poikki.

Mutta millaiseen maailmaan tämä käytös johtaa?

Kaiken takana on meemit

Eräs netissä pyörivä meemikuva osui silmääni ja koska se oli niin kammottavan huonolaatuinen, en pystynyt jakamaan sitä - tässä kuvan viesti katselukelpoisessa muodossa:


Suomennos
Ihmiset: Olet siis valmis riskeeraamaan lupaavan parisuhteen tai ystävyyden vain koska joku on homofobinen / transfobinen / seksistinen / rasistinen? 
Minä: Kyllä.
Kuvassa toistetaan nykyään harmittavan usein kuultu väite: jos joku omaa "myrkyllisiä" mielipiteitä, leikkaa hänet elämästäsi. Moinen henkilö kun ei voi kun tehdä elämästäsi pahempaa myrkyllisillä mielipiteillään.

Kuvan henki on ehkäpä suora vastakohta kaikelle sille mitä itse haluan edustaa ja millaisessa maailmassa haluan elää. Kammoksun sen takana olevaa perusajatusta mielipiteiden perusteella tapahtuvasta hylkäämisestä. Kyseinen ajattelu kuulostaa myös pahuksen kulttimaiselta, jokaisen kultin perustyökaluihin kuuluu paine väärin ajattelevien leikkaamisesta elämästään.

En myöskään ymmärrä mitä positiivista tällä saavutettaisiin. Teet näin helposti hallaa niin itsellesi kun elämästäsi poistetullekin henkilölle - sekä ehkä jopa koko yhteiskunnalle.

Leikkaamalla kohti parempaa maailmaa?

Jos leikkaat eri tavoin ajattelevat elämästäsi mitä se tekee sinulle? Eristät näin itsesi tietyistä mielipiteistä kuplaan. Etkä vain eristä itseäsi, eristät myös sen homofoobin, transkammoisen, seksistin tai rasistin ja tämä on todellinen uhkakuva.




Kun Rasisti-Raili menettää kaikki ei-rasistiset kaverinsa, mitä se tekee hänen perspektiivilleen maailmasta? Yhtäkkiä hänen jokainen naamakirjakaverinsa peukuttaa Railin neekeriukko-kommentteja ja jokainen päivitys kertoo miten maahanmuuttajat raiskaavat ja tummaihoiset ovat älyllisesti jälkeenjääneitä.

Mitähän tämä kupla tekee Rasisti-Railille? Hänen rasismiaan vahvistetaan jatkuvasti positiivisella palautteella. Sama kävisi Antihomo-Antille, Transviha-Terhille ja Seksisti-Sallille. Jokainen heistä uppoaisi syvemmälle ja syvemmälle omaan syrjivään kuplaansa.

Mitä enemmän näitä kuplia luodaan - itsellemme ja muille - sitä enemmän toiseutta aikaansaamme. Ihmiset kuplamme ulkopuolella on entistä helpompi muuttaa ei-ihmisiksi, joihin voidaan yhdistää kaikki mahdolliset negatiiviset stereotyypit.

Tätä näkee poliittisen keskustelun molemmilla puolilla. Soinin edustaman änkyräkonservatismin mukaan kaikki vasemmalla ovat elämästä vieroittautuneita, kommunistihippejä jotka haluavat laillistaa huumeet ja tuhota perheet. Samalla aikaa äärivasemmistolaiset lähes-anarkistit niputtavat kaiken oikeistoon tai konservatismiin kuuluvan samaan sovinisti-, rasisti-, äijäkerho-, Trump-tukija, MRA- ja GamerGate-porukkaan.

Viedään äärimmäisyyksiin

Jos haluat luoda ryhmän joka on valmis väkivaltaan muita ihmisiä kohtaan, tämä on juuri se tie. Jos tunnet oikeita ihmisiä jotka edustavat anarkisteja, konservatiiveja, liberaaleja tai mitä tahansa muita, ymmärrät miten he ovat oikeasti ihmisiä, eikä vain karikatyyreja. Jos lähipiiristäsi ei ole yhtäkään homoseksuaalia, transihmistä, ulkomailta muuttanutta tai vastakkaisen sukupuolen edustajaa, heistä on helppo tehdä juuri näitä karikatyyrejä, oikeiden elävien ihmisten sijaan.

Ja karikatyyreille voi tehdä mitä vain. Karikatyyrin mielen pahoittaminen haukkumalla ja huutamalla on hyväksyttävää, karikatyyrin hakkaaminen ei aiheuta empatiaa, karikatyyrin elämän tuhoaminen ei ole ongelma.

Kysy itseltäsi tämä kysymys: haluatko oikeasti että esimerkiksi homoseksuaaleja kammoavat eivät tuntisi ketään muita kun muita homokammoisia? Tässä kaikukammiossa heidän on sitten helppo levittää tietoa siitä miten homot levittävät tauteja, hyökäävät heteroiden kimppuun julkisilla paikoilla, ja vaikka nappaavat lapsia raiskattaviksi ja tapettaviksi? Kuulostivatko väitteet absurdeilta? Jos porukka eristäytyy tarpeeksi ja muodostaa oman keskusteluympyrän johon ei tule todellisuusinjektioita toisinaan, tämä on mitä tapahtuu.

MV-lehden ympärillä oleva porukka uskoo aikalailla esittämiini esimerkkeihin, tosin ei homoseksuaaleista vaan maahanmuuttajista. Nämä ihmiset eivät enää usko tavallisen median tarinoihin, he ovat eristäytyneet niin syvälle omaan kuplaansa ja juoneet niin paljon MV-mehua, etteivät maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat edusta heille mitään muuta kun pahuutta.

Varmasti tämä eristäytyminen on enimmäkseen itse tehtyä, häkki jonka MV-kannattaja on itse itselleen rakentanut. Asiaa ei auta jos alamme tietoisesti pahentaa tällaista ideologisen eristäytymisen prosessia ja teemme häkistä entistä tiiviimmän.



Yritetään uudestaan

Kun toiseutta luodaan tarpeeksi, toiseuden edustajat eivät enää ole ihmisiä. Tämä kupla muuttuu niin tiiviiksi, ettei sen sisällä voi esittää pientäkään erimielisyyttä, tai se nähdään petoksena. Tämän artikkelin alussa olevan meemikuvan kanssa kohtasin tämän ilmiön heti. Kun rohkenin keskustelussa väittää tällaisen eristämisen luovan entistä pahempia rasisteja, loanheitto alkoi. Tuli lässytystä, tuli etuoikeuksien tarkistusta, mutta kukaan ei vaivautunut kiistämään argumenttiani. Pelkkää tunnetta heitettiin niin laajalla lapiolla ettei keskustelussa ollut enää mitään järkeä.

En sano että kenenkään pitäisi väkisin alkaa kaveerata ihmisten kanssa, joilla on heistä negatiivisia mielipiteitä, enkä edes usko sen olevan mahdollista. Jos joku vihaa transihmisiä ja olet trans, kumpikaan - sinä tai vihaaja - ei tahdo olla toisen kanssa tekemisissä. Se on täysin eri asia.

Maailma on sellainen joksi sen luomme. Jokaisella meistä on pieni valta vaikuttaa siihen mihin suuntaan olemme menossa. Mielestäni eristäytyminen ja jakautuminen entistä enemmän toisiaan vihaaviin blokkeihin on vaarallinen suunta, enkä tahdo edesauttaa sen syntymistä. Haluatko sinä?

Kommentit

  1. Amen. Itselläni on vieläpä sellainen tuntuma, että vasemmalle kallistuva suvaitsevaisto on herkästi näitä välejä katkomassa. Itselleni on ainakin käynyt niin, että akateemiset vasemmistokaverit on pikkuhiljaa hävinneet jonnekin. Sitävastoin oikeistolaisempi ja maahanmuuttokriittisempi porukka on jäänyt jäljelle. Itse miellän olevani jossain keskivaiheilla. Itse en ole rasismia hehkuttanut, enkä peukuttanut. Päinvastoin. Olen heittänyt kommenttia, jos heillä lipsuu homma ylilyöntien puolelle. Liekkö vääriä mielipiteitä omaavat kaverini se tekijä? Ei minua ole kaverilistoilta pois pyyhitty, mutta kovin on ollut hiljaista vasemmalla laidalla.
    Tämä on toki oma kokemukseni. Joillakin on varmaan päinvastaisia kokemuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen enemmän vasemmalla, mutta olen kyllä huomannut saman. En ole saanut yhdeltäkään oikeistokonservatiivilta bannia, vaikka olen aika kärkkäästikin tuominnut monia heidän kantojaa. Esimerkkeinä aborttiin tai talouskuriin liittyviä juttuja. Vasemmalta tosin on vasaraa tullut, hyvinkin triviaaleista jutuista jopa.

      Outoa tässä on aina ollut se miten erilaisesti puolia kohtelen. Vasemman olen aina nähnyt vähän kotipesänä ja ollut aina vähemmän kärkäs kritiikissäni. Tästä huolimatta takaisin saatu raivo sieltä on moninkertainen. Tähän voi myös liittyä etten tunne oikein kunnollisia äärioikeistolaisia, vaan oikean laidan tuttavani edustavat enemmän maltillista päätä, sen sijaan vasemman laidan tutuista löytyy radikaalimpaakin kaalinpäätä.

      No, oma kokemukseni on siis sama, tosin pienellä asteriskilla kaveripiirin koostumukseen littyen.

      Poista
    2. Ilmeisesti vasemmistolaiset ovat äärimmäisen herkkiä kaikelle arvostelulle, tai kaikelle minkä he kokevat arvosteluksi. Mikä taitaa olla kaikki paitsi avoin kehuminen.

      Poista
  2. Itse en ole kaveripiirillä kokeillut, olen hyvin passiivinen facebookin käyttäjä, mutta anonyymikommentointia harrastan melko aktiivisesti hyvinkin erilaisten kirjoittajien blogeissa.

    Näiden oikeistoihmisten kanssa olen käynyt pitkiä, useimiten hyvin perusteltuja keskusteluja maahanmuutosta, sosiaalietuuksista, perheistä, tulevaisuudesta ja menneisyydestä, uskonnoista ja seksuaalivähemmistöistä. En välttämättä ole samaa mieltä, mutta monesti kykenen hahmottamaan miksi kirjoittaja on kantansa valinnut ja pari kertaa olen joutunut tarkistamaan omia näkemyksiäni kun tutkimustulokset tai/ja perustelut ovat olleet sen verran vakuuttavat.

    Vasemmistopuolen ihmisten kanssa taas...en.

    Jostain syystä se että kirjoitan anonyymina tappaa noin puolet keskusteluista alkutekijöihinsä, jos olen sekä anonyymi että erimieltä jostain ei minulle lähtökohtaisesti voi edes vastata muuta kuin sen että anonyymit huutelee. (Vaikka useimiten se blogin pitäjäkin on anonyymi...) Jos taas päästään ihan keskusteluun asti niin ne kerrat jolloin se jankkaaminen on johtanut mihinkään ovat harvassa. Useimiten perusteluja ei ainakaan minulle kerrota, vaan vedotaan yleiseen totuuteen tai siihen että tottakai kaikilla on oikeus kaikkeen mistään riippumatta.

    Lisäksi ainoastaan vasemmistopuolella olen törmännyt haluun luoda "safe space" jollekin tietylle ihmisryhmälle, jonka takia edes kommenttiosastolla ei saa vahingossakaan vihjata että esim. mielenterveyskuntoutujan omalla toiminnalla saattaa olla vaikutusta hoidon lopputulokseen. Sillä kerralla ip:ni sai banaania.

    Lyhyesti minusta tuntuu että oikeistopuoli edes yrittää operoida ns reaalimaailmassa kun taas äänekkäimmät vasemmistoihmiset koittavat luoda utopiaa, vaikka sitten niin että se ikävä todellisuus kielletään kovaäänisesti. Toisaalta tämä on ymmärrettävää, suurin osa vasemmistopuolen lempiongelmista on aika iholle tulevia verrattuna oikestopuolen lempiongelmiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommenttisi meni jostain syystä automaattisesti roskapostikansioon, mutta palautin sen.

      En allekirjoita väittämää oikeisto paremmasta otteesta reaalimaailmaan. Uskoisin kyseessä olevan enemmänkin myrkyllisen käyttäytymismallin. Juuri tämän tekstin alussa oleva meemikuva kiteyttää sen vahvasti: erityisesti aktivistien dominoimissa vasemmistopiireissä on vallalla ajatus blokkaamisesta erimielisyystilanteissa. Väärin ajattelu on hyväksyttävää estää, koska se on rinnastettu jo aiemmin kaikkeen negatiiviseen.

      Itsekin kehtaan kyseenalaistaa feministisiä dogmia, joten minun täytyy olla oikeistonatsimratrumpkannattaja. Kun linjasta poiketaan, mennään vastapuolen riveihin. Vastapuoliviha ei ole vasemmiston erityisominaisuus, mutta blokkaaminen on.

      Poista
    2. En sanonut paremmasta otteesta, vaan yrityksestä siihen suuntaan.

      Konkreettisena esimerkkinä eräs bloggaaja oli sitä mieltä että kaikki ulkomaalaiset pitäisi saada pois suomesta, mutta kun kysyin miten tämä nyt sitten tehtäsiin ja kuka sitten on suomalainen niin aika äkkiä hän myönsi että eihän sitä käytännössä oikein voisi toteuttaa. Vastaavasti sukupuolineutraalien vessojen ollessa kyseessä kun kysyin miten tämä nyt sitten tehtäisiin, olemassa olevaa infraa kun on aika paljon jos sitä tästä lähtisi muuttamaan eikä se ihan ilmaistakaan olisi, niin sain kuulla keksiväni ongelmia ja olevani transkammoinen. Ja että kyllä ne vessat pitää saada koska tasa-arvo, suvaitsevaisuus ja kaikki hyvä.

      Jotenkin kyllä tuntuu että vasemmistopuolella vastapuoliviha on henkilökohtaisempaa, tai jotenkin se kynnys niihin henkilökohtaisiinkin hyökkäysiin on matalammalla kuin oikeistopuolella. Esim. joku anarkofeministiryhmä rekisteröi soldiers of odinin nimen koska odinit itse eivät sitä olleet jostain syystä tehneet. Toisaalta tämä voi selittyä ihan sillä että oikeistopuolen päällä leijuu se natsileimakirves aika valmiina joten on pakkokin olla siivosti jos haluaa edes yrittää tulla otetuksi jotenkin vakavasti.

      Poista
    3. Vastapuolivihaa löytyy kyllä kaikkialta. Miten MV-lehti ja sen fanit hyökkäävät ihmisiä vastaan toimii ehkä hyvänä esimerkkinä.

      Väittäisin että oikealla on ehkä enemmän vallalla erilainen asenne. He pitävät erimielisyyttä osoituksena lapsellisuudesta ja utopistisuudesta. Erimielinen ei ole heidän mielestään paha, vaan epäkypsä kakara. Vasemmalla taas erimielinen on paha.

      Tämä saattaisi selittää käyttäytymisen eron. Toinen näkee lapsia joita ei tarvitse ottaa vakavasti, toinen pieniä Hitlereitä.

      Poista
  3. Tämä on kyllä totta, olen monestikin miettinyt, että kaikenmaailman foobikoiden joiden epäluulot ja ennakkoluulot ovat ihan perusteettomia pitäisi nimenomaan henkilökohtaisesti tutustua tähän kritisoimaansa vastapuoleen. Aika loogista, ja eristämisellähän se ei tietenkään onnistu. Olen itsekin kyllä kerran joutunut katkaisemaan välit yhteen tuttuun, mutta se oli jo pakollista omalle hyvinvoinnilleni.

    Itsekin olen enemmän vasemmiston kannalla, mutta voinen allekirjoittaa tämän puolen siitä. Ehkä vasemmalla olevat kokevat sellaisen heistä suoran kammon jotenkin enemmän äärimmäisen pelottavana, arvaamattomana ja vaarallisena? Poissa silmistä, poissa ongelmista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihmisiä joiden kanssa ei voi asioida. Kellään meistä ei ole velvoitetta vetää itseämme piippuun näiden ihmisten takia, mutta se on eri asia kun yleinen periaate eristäytymisestä.

      Spekuloinkin tätä vasemman ja oikean eroa tuossa toisessa kommentissa:
      "Väittäisin että oikealla on ehkä enemmän vallalla erilainen asenne. He pitävät erimielisyyttä osoituksena lapsellisuudesta ja utopistisuudesta. Erimielinen ei ole heidän mielestään paha, vaan epäkypsä kakara. Vasemmalla taas erimielinen on paha.

      Tämä saattaisi selittää käyttäytymisen eron. Toinen näkee lapsia joita ei tarvitse ottaa vakavasti, toinen pieniä Hitlereitä."

      Poista
  4. Tossa keskustelun tiukassa moderoinnissa blogissa tai ryhmässä on myös sellainen puoli, että se vie uskottavuuden.

    Ainakin, jos minä lukijana huomaan, että jossain on kommentit estetty tai eriäviä mielipiteitä moderoidaan, lukeminen saattaa loppua. En voi luottaa sellaiseen tahoon, joka ei salli eriäviä mielipiteitä.

    Toki hyvällä lähteisiin linkittämisellä saa uskottavuutta vielä paremmin, mutta kommentoinnin salliminen on helppo keino lisätä uskottavuutta vaivattomasti. Se lisää myös lähteisiin linkittävän uskottavuutta, kun voi olettaa, että joku on saattanut jopa tarkastaa linkit, vaikka itse ei jaksaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En sinällään ole eri mieltä, mutta ymmärrän tiukankin moderoinnin. Yksittäisellä blogia tai tube-kanavaa pitävällä henkilöllä ei ole resursseja vahdata tuhansien kommenttien mittaan menevää paskamyrskyä. Se tosin myös tarkoittaa ettei viestintä ole kaksisuuntaista, silloin yksi puhuu ja muut kuuntelevat ja menetämme puolet netin eduista.

      Olen itsekin kertaalleen lukinnut blogin kommentit viikoksi erään kommentoijan takia. Pakkoruotsia rakastanut kommentaattori meni lopulta niin mahdottomaksi, ettei sitä pystynyt katsella. Joten tein sen millä trollin tai ahdistelijan mielenkiinto oikeasti katkaistaan, estin keskustelun jäädyttämällä kaikki kommentit ja hetken päästä hän rauhoittui ja jätti blogini rauhaan.

      Poista
  5. Hyvin oivallettu! Eristäytyminen on jo edennyt suomessa pelottaviin mittakaavoihin. Me Suomalaiset tarvitsemme "uuden suunnitelman" joka yhdistäisi meidät taas samankaltaiseksi yhtenäiseksi ja tietyllä tavalla meille kaikille tutuksi kansaksi. En tarkoita, että haluaisin mitään "suomettumisprosessia", vaan yhteisiin arvoihin perustuvaa yhteiskuntaa joka sietäisi hienosti jäseniensä erilaisuuden ja pystyisi kuitenkin toimimaan niillä yhteisillä arvoilla. Nykyään muodissa oleva monikulttuurisuus ei kykene kuitenkaan toimimaan riittävän tukevana arvopohjana jolle Suomalaiset voisivat perustaa "uuden suunnitelman". Tolkkua mukaan !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyään ehkä ajattelemme ja määritämme itseämme liikaa sen mukaan miten eroamme muista. Aiemmin yhteiskunnallinen ideaali oli joukkoon kuuluminen ja nyt päinvastainen.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.