Galaxy S3 ja Android 6.0 (Marshmallow)

Sain vanhan laitteeni takaisin äskettäin ja päätin ottaa sen hetkeksi käyttöön. Samsungin oma käyttöjärjestelmä oli kuitenkin pahasti vanhentunut ja en halunnut käyttää Android 4-pohjaista virallista Samsungin käyttöjärjestelmää.

Päätinkin sitten asentaa laitteeseen Cyanogenmod-käyttöjärjestelmän testatakseni voiko tästä vanhuksesta tehdä vielä käyttökelpoisen Android 6-laitteen (Marshmallow). Toki Android 7 (Nougat) on myös julkaistu, mutta siitä ei tällä hetkellä ole tarjolla vakaata ja testattua versiota testilaitteelleni.

Tässä siis ohje joka perustuu omaan asennukseeni. Asennukseni perustuu Cyanogenmodin viralliseen ohjeeseen, jossa on tiettyjä ongelmallisia virheitä, mitkä on korjattu tässä ohjeistuksessa.


Kuten aina, epävirallisen käyttöjärjetelmän asentaminen tekee takuun mahdollisesti tyhjäksi ja voi epäonnistua, tehden laitteesta pahimmillaan käyttökelvottoman. Asennus myös tyhjentää puhelimesi, joten ota turvakopio tiedostoistasi ennen ohjeen seuraamista. Nyt kun varoitukset on hoidettu, voimme jatkaa eteenpäin. Eli näin asennat Android Marshmallow-käyttiksen kuusi vuotta vanhaan Galaxy S3-laitteeseen ja tuot uutta eloa ikääntyvään sotaratsuun.

Päivitys: Cyanogenmod on kuollut enkä enää suosittele sen asentamista. Tämän sijaan suosittelen uutta ohjettani jossa kerron miten asennat Resurrection Remix-pohjaisen käyttöjärjestelmän. Löydät sen täältä:
http://tamapaiva.blogspot.com/2017/03/nain-asennat-resurrection-remix.html

1. Valmistelu

Tarvitset tähän puhelimen (duh), Micro-USB-kaapelin ja akun joka on ladattu riittävän täyteen, suositus on vähintään 25% mutta suosittelen parempaa latausta varsinkin jos akkusi on vanha. Muistikortti tarvitaan myös. Tein itse asennuksen Mac-tietokoneella, mutta lisään maininnan myös Windows-käyttäjille.

Lataamme ensin kolme pakettia: 
  1. TeamWin TWRP, eli recovery-kuva - valitse laitteellesi sopiva lataussivuilta - lataa IMG-päätteinen.
  2. CyanogenMod-rom laitteellesi - etsi uusin Nightly (jos haluat ihan uusinta) tai Release (stable) jos haluat uusimman vakaan version.
  3. Google Apps-paketin - valitse ARM 6.0, paketin koolla ei ole väliä, itse valitsen yleensä Nanon ja asennan tarvittavat sovellukset Play-kaupasta.
Recovery-kuvan tarvitset tietokoneella, pane merkille mihin hakemistoon sen tallensit. Cyanogenmodin ja Google Apps-paketin tarvitsemme puhelimessa, mutta aiomme tyhjentää laitteen, joten ne hyvä tallentaa muistikortille. Kopioi ne siis MicroSD-kortille ja laita kortti laitteen sisään. 

2. Hiton Heimdall

Ensin TWRP:n recovery-rommi on ajettava laitteeseen, tämä onnistuu helpoiten Heimdallilla. 

Jos käytät Windowsia tai El Capitania aiempaa Mac OS X-käyttöjärjestelmää, Heimdall voidaan ladata sen viralliselta sivulta:

Jos yrität asentaa tämän version El Capitanilla, saat asennuksen alussa varoituksen ettei asennus välttämättä onnistu ja asennus päättyy virheilmoitukseen. El Capitanilla pitääkin asentaa tälle erillinen versio Heimdallista.

Cyanogenin viralliset ohjeet eivät kerro mistä tämä löytyy, mutta metsästys paljasti sen pienen työn jälkeen. El Capitanilla toimivan version löydät täältä:


Ennen kun voit asentaa Heimdallia, avaa Macin turvallisuusasetukset, ja salli sieltä tuntemattomien lähteiden sovellusten asentaminen. Voit sitten asentaa Heimdallin.

Windows-versiota ei tarvitse asentaa, purat vain paketin hakemistoon josta löydät sen myöhemmin. Windows-version käyttöä helpottaa nelosvaiheessa jos kopioit TWRP:n img-tiedoston samaan hakemistoon kun missä Heimdallin tiedostot ovat.

Käynnistä sitten puhelin lataustilaan: sammuta puhelin ensin ja kun se on sammunut, pidä yhtä aikaa pohjassa virtapainiketta, äänenvoimakkuus alaspäin-nappia ja kotinäppäintä. Pidä niitä hetkinen pohjassa ja varoitusruutu avautuu näkyville. Hyväksy varoitus painamalla äänenvoimakkuutta ylös. Tämän jälkeen kytke puhelin tietokoneeseen USB-johdolla.

3. Ajuri kohdalleen

Seuraavan vaiheen Mac-käyttTämä vaihe on vain Windows-versioille, Mac-käyttäjät voivat ohittaa sen. 

Etsi kansio johon purit Heimdall-tiedostot, siellä on alikansio nimeltä Drivers, josta löytyy zadig.exe. Suorita se tuplanapsauttamalla. 



Kun zadig avautuu, anna komento Options/List All Devices ja valitse ikkunan ensimmäisestä pudostusvalikosta Galaxy-laitteesi. Se voi näkyä eri nimillä, kuten Samsung USB Composite Device, MSM8x60, Gadget Serial tai Device Name.

Jos mitään vastaavia tai Samsungiin viittaavia laitteita ei löydy, voi tämä johtua Samsung-laitteen ajureista. Yritä poistaa Samsung Galaxyn mahdollinen aiemmin asennettu ajuri ja poista mahdollinen Samsung Kies-ohjelmisto.

Kun laite on valittu, valitse Install Driver/Replace Driver ja laiteajuri korvataan sopivalla. Tämä laiteajuri ei ole allekirjoitettu joten Windows ei luota siihen suoraan, hyväksy siis asennus valitsemalla Install this driver anyway ja hyväksymällä mahdolliset muutkin kyselyt.

4. Recoveryä kehiin

Tämän jälkeen avaa Terminaali-ikkuna tai komentokehote (Command Prompt). Macin terminaalissa siirry hakemistoon johon TWRP:n img-tiedosto on purettu, Voimme sitten asentaa TWRP:n puhelimeen Heimdallin avulla. Windowsin komentokehotteessa taas kopioi TWRP samaan hakemistoon johon purit Heimdallin.

Testataan ensin että Heimdall on toiminnassa, syötä seuraava komento: 
heimdall version
Jos tämä ei tuota virhettä, vaan versionumeron, Heimdall on toiminnassa. Hienoa! Anna sitten seuraava komento:
heimdall flash --RECOVERY twrp-3.0.2-1-i9300.img --no-reboot
Kun ruudulla ei enää tapahdu, tietokoneen osuus tässä on valmis ja et tarvitse sitä enää. Puhelimessa pitäisi näkyä edistymispalkki. Kun se on valmis, voit sammuttaa puhelimen. Käynnistä puhelin sitten heti Recovery-tilaan. Tämä onnistuu painamalla Virtapainiketta, äänenvoimakkuus-ylöspäin-nappia ja kotinäppäintä.

5. Cyanogenmodin ja Google Appsien asennus

Kun Recovery on käynnistynyt, haluamme tyhjentää puhelimen ja asentaa rommit sitten. 

Tyhjennys onnistuu valitsemalla Wipe ja kun laite on tyhjennetty, palaa alkutilaan.

Cyanogenmod ja Google Appsit voit asentaa valitsemalla Install ja sitten paikallistamalla Cyanogenmodin zip-tiedosto. Sen valittuasi, älä vielä asenna vaan valitse toisen zipin lisääminen ja paikallista sitten Google Appsit sisältävä zip-tiedosto. Hyväksy ja tiedostot asennetaan.

Kun asennukset ovat valmiit, käynnistä puhelin uudestaan ja sinun pitäisi nyt nähdä Cyanogenmodin latauskuva tavallisen sijaan. Käynnistymisen jälkeen puhelimen käyttöönotto avautuu ja käytössäsi on peräti Android Marshmallow-käyttöjärjestelmä. Ei huonosti muuten vuonna 2012 julkistetulle laitteelle.

Kannattiko?

Galaxy S3 on ikääntynyt laite, sen muisti, prosessoriteho ja oikeastaan kaikki muukin on jäljessä nykypäivän tasosta. Olinkin yllättynyt miten toimivan kokoonpanon siitä sai ja miten hämmästyttävän vakaasti se toimi Cyanogenmod-asennuksen jälkeen. Asennus ehdottomasti kannatti.

Ihmeitä ei kuitenkaan kannata odottaa, vanhan laitteen ikä näkyy pienessä hidastelussa, erityisesti kun sovelluksia on käytössä monia ja tietysti heikossa akkukestossa. 


Kommentit

  1. Olisiko saatavana uudet ohjeet. Pitäisi saada päivitettyä Android 4.4.2 ANDROID 6.0 (MARSHMALLOW) versioon.

    T. Jouko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma Galaxy S3 alkaa olla sen verta heikko tehoiltaan nykylaitteisin verrattuna, etten ole nähnyt mielekkäänä jatkaa käyttöä. Jos saan joskus aikaa jostain revittyä, varmaan kaivan sen taas testiin ja kokeilen uudempia asennuspaketteja.

      Viimeisin mitä olen sen kanssa käyttänyt on Resurrection Remix- rommi, voit tsekkailla sen täältä:
      https://get.resurrectionremix.com/?dir=older/i9300

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.