Huawei P10:n likainen salaisuus

Huawei on kovalla rytinällä tullut Suomenkin markkinoille ja sen Honor-laitteet ovat yksiä Suomen myydympiä älypuhelimia. Firmalla on kuitenkin kyseenalaisia käytäntöjä ja yksi niistä on käytännössä pilannut heidän houkuttelevimman puhelimensa. Tässä syy miksen itse ostaisi P10-laitetta, enkä uskalla suositella sitä kenellekään muullekaan.


Jos ostat P10:n, et voi tietää tarkasti millaisen puhelimen saat. Toki laitteessasi on juuri niin paljon keskusmuistia ja tallennustilaa kun paketissa luvataan, mutta on täysin arpapeliä mitä muistia ja tallenustilaa laitteessasi on.

P10-laitteen tallennustila kun voi olla nopeaa EFS 2.0 tai 2.1-muistia tai vanhempaa eMMC-tyyppistä. Nopeuserot ovat merkittäviä. Myös keskusmuisti voi olla joko hitaampaa LPDDR3 tai nopeampaa LPDDR4-tyyppiä. Jos satut saamaan LPDDR4-mallin, EFS 2.1 tallennustilalla, on se käyttäytymiseltään ja jouhevuudeltaan aivan eri peto kun LPDDR3-muistilla varustettu eMMC-malli. Nopeuserot voivat olla yli kaksinkertaisia kirjoitus-tai lukuoperaatioissa.

Huawei on myöntänyt tämän, mutta myös korostanut etteivät ole mitenkään luvanneet tietyn tyyppistä muistia tai tallennustilaa. He tekevät laitteensa useista eri komponenteista sen mukaan mitä on tarjolla ja saatavilla. Tämä on toki ymmärrettävä syy, mutta kuluttajalle tämä tekee P10:stä täyden arpapelilaitteen. Jos luen arvion laitteesta ja arviossa laite toimi hyvin, arvioija tietysti pitää laitetta hyvänä. Itse en kuitenkaan välttämättä saa samaa laitetta, vaan huomattavasti hitaamman yksilön.

En siis voi tietää onko ostamani P10 sama kun arvostelijalla. Tämä on todella huono juttu. Testaisin P10:n mielelläni myös itsekin (erityisesti sen laadukas kamera kiinnostaa), mutta en uskalla ostaa testiin yksilöä joka voi osoittautua miksi tahansa huippunopean ja huippuhitaan väliltä.

Lisähupina on mahdollista että samat ongelmat ulottuvat myös Huawein suurempaan Mate 9-malliin. Sen kuvauksesta on kaikessa hiljaisuudessa poistettu maininta UFS 2.1-tallennustilasta.

Huawein olisi pitänyt jakaa P10 ehkä useammaksi laitteeksi. Nopein muisti ja tallennustila P10 Premium-malliin, hitain P10-perusmalliin. Tällainen "P10-lotto" jossa kuluttaja voi saada nopean tai hitaan laitteen (tai jotain siltä väliltä) on täysin mahdotonta hyväksyä.

Kommentit

  1. Eräs kiinnostava kysymys tuli mieleeni tästä: Mistä me tiedämme, että muut puhelinvalmistajat eivät tee samoin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattuu sitä satunnaisesti, mutta harvemmin näin suurella vaihtelulla. Jäävät kiinni kun ihmiset testaavat puhelimiaan ja saavat normista poikkeavia tuloksia.

      Poista
    2. Eli siis Huawein ainoa rikos on se, että he rehellisesti kertoivat asiantilan. Pistää miettimään.

      Poista
    3. Muotoilin ehkä huonosti. Muutama muu tapaus löytyy jossa vastaavaa on tapahtunut, mutta enimmäkseen nämä ovat olleet ennakkoon tiedossa. Esim. Samsungin eri alueiden mallit sisältävät eri rautaa (Exynos vs. Qualcom).

      Huawei tapaus on poikkeuksellisen härski, koska erot eivät olleet aivan pieniä. EFS2.1 vs. eMMC on kun yö ja päivä. Yleensä nämä ovat esim. eri valmistajien eMMC-sirujen nopeuseroja, jolloin vaikutus jää suht pieneksi. Huaweilla tapaus on poikkeuksellisen tiukka.

      Sitten lisäksi on vielä se että Huaweihan ei tätä itse kertonut ennen kun pöhinä tuli tarpeeksi äänekkääksi. Asia paljastettiin pakon edessä.

      Poista
    4. Kysyin tästä velipojalta, joka on Huaweilla töissä (melko korkeassa asemassa kait). Hän ei ollut kuullut asiasta, mutta ei ollut lainkaan yllättynyt.

      Yksi mahdollisuus myös on se, että koska puhelimet valmistaa alihankkija, tämä on voinut käyttää heikompia komponentteja, jos parempia ei ole ollut saatavilla.

      Poista
    5. Huawei oman tiedotteensa mukaisesti hankkii komponentteja useilta eri valmistajilta. Tässä he ovat päättäneet saatavuuden olevan tärkeämpää kun laadun, taanneet riittävän tuotteiden määrän tinkimällä laadusta. Onko päätös tullut Huaweilta tai alihankkijoilta ei ole merkityksellistä, Huawei on silti hyväksynyt sen.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.