Testissä Honor 9 - Sovellukset

Valtaosassa puhelinarvioistani en puhu sovelluksista kovin paljoa. Monesti ne nimittäin ovat ne samat sovellukset, esimerkiksi Googlen Gmail tai Kalenteri. Honor 9:ssä on sisällä kuitenkin joukko valmistajan omia sovelluksia Googlen vakiosovellusten lisäksi ja nämä omat sovellukset poikkeavat totutuista. Osa niistä on vieläpä pahuksen hyödyllisiä, eikä vain täytettä.

Tutustutaan joukkoon Honor 9:n sovelluksia. Tämä on toinen osa Honor 9 testiäni.
  1. Fyysinen laite ja käyttöliittymä
  2. Sovellukset
  3. Asetukset
  4. Kamera ja kuvat
  5. Kikat ja temput
  6. Akkukesto, arvio ja mielipiteeni

Perussovellukset

Soitto- ja yhteystietosovellukset olivat oikeastaan yksittäinen sovellus vaikka aloitusnäytöllä näkyivätkin kahtena kuvakkeena.
Sovelluksen ylälaidasta voi valita soittamisen, yhteystiedot tai suosikit - alueiden välillä voi liikkua myös pyyhkäisemällä. Puhelin-sovelluksen avaamalla avautuu soittovälilehti, yhteystietosovelluksesta yhteystietovälilehti.

Soittaminen onnistuu viimeisimmistä soitetuista tai vastaamattomista puheluista suoraan, painat vain kontaktia. Yhteystietoja selattaessa yksi painallus avaa kontaktin tiedot, josta toiminnoksi voi valita vaikkapa soittomisen.

Soittokäyttöliittymä on tyylikäs ja yksinkertainen:
Suoraan ruudulla näkyy kontaktin kuva ja vakionäppäimet, kuten pitoon laitto, mykistys tai muiden lisääminen puheluun. Erikoisuutena puhelun aikana on helppo avata kalenteri tai muistiinpanot.

Tekstiviestisovellus oli myös yksinkertainen:
Viestit järjestettiin automaattisesti keskusteluihin kuten yleensäkin. Viesteistä pystyi hakemaan ylälaidan hakukentällä ja alalaidasta löytyivät painikkeet uuden keskustelun aloittamiseen ja muihin toimintoihin, kuten asetuksiin (josta saat muuten välitystiedot päälle!).

Tekstiviesteissä päällä on oletuksena skannaus joka tarkistaa vastaanotettujen viestien linkit epäluotettavien sivustojen varalta. Sovellukseen saa myös tallennettua yleisiä pikavastauksia, sekä allekirjoituksen.

Puhelimen hallinta

Yksi teknisesti kiinnostuneen käyttäjän mielenkiintoisimmista sovelluksista on ehdottomasti Puhelimen hallinta (Phone Manager). Sovelluksen avulla voit vapauttaa tilaa puhelimesta, etsiä viruksia ja paljon muuta.

Hallinnan etusivun avaaminen aloittaa automaattisesti puhelimen optimointitarkistuksen. Tämän valitsemalla puhelimesta optimoidaan suorituskyky, turvallisuus, akun käyttö ja laitehallinta. Käytännössä tämä tarkoittaa sovellusten cachen tyhjentämistä, päivitystilanteen tarkistamista ja tarpeettomien toimintojen sulkemista, esim. wi-fin.
Laitteesta löytyy myös muita toimintoja. Puhdistaminen (Cleanup) etsii puhelimesta tiedostoja jotka voitaisiin poistaa:
Kategorioita valitsemalla voit tarkemmin valita mitä laitteesta käytännössä poistetaan ja näet selkeästi paljonko tallennustilaa vapautuu.
Mobiilidata (Mobile data) toiminto näyttää datan käytön. Voit erikseen tarkastella sovelluskohtaista datan käyttöä (päivän, viikon tai kuukauden tasolla). Voit myös erikseen määrittää mitkä sovellukset saavat siirtää dataa wi-fin tai mobiiliyhteyden kautta. Lisäksi käyttöön voi ottaa datan säästäjän, joka rajoittaa taustalla tapahtuvaa tietojen siirtoa.
Akun optimointi antaa pääsyn vähemmän yllättäen akkuun liittyviin virransäästötoimintoihin ja muuhun. Sovelluksesta voit ottaa virransäästön tai ultra-tilan käyttöön pidentääksesi laitteen akkukestoa, tai pienentää näytön tarkkuutta vähentääksesi näytön energiankulutusta.
 Voit myös tutkailla sovellusten ja puhelimen raudan akun kulutusta.
Akun optimointi antaa myös listan toimintoja joilla akkukestoa voi parantaa ja tekee ne tarvittaessa käyttäjän puolesta.
Virusskannaus tarkistaa puhelimen ja sen sovellukset, tutkien löytääkö se viruksia, mutta myös tunnettuja haavoittuvaisuuksia asennetuista sovelluksista.
Sovelluksien käyttöoikeuksien (App permissions) avulla pystyy  näppärästi määrittämään hallitusti millä sovelluksilla on oikeus mihin puhelimen toimintoon. Pystyt hallitsemaan oikeuksia asetuksista myös sovelluksen kautta, mutta tämä antaa toisen perspektiivin asiaan.
Puhelimen hallinta on kaikenkaikkiaan mainio sovellus. Vastaavia löytyy Play-kaupasta, mutta ei montakaan yhtä monipuolista. Erillinen sovellus on myös ongelmallinen siinä mielessä, että se tarvitsisi laitteeseen laajan pääsyn, enkä itse yleensä luota sovelluskehittäjiin niin paljoa.

Teemat

Honor 9:n ulkoasun mukauttaminen kannattaa tehdä tällä varsin näppärällä sovelluksella. Teemat-sovellus antaa vaihtaa puhelimen taustakuvaa ja kuvakkeita joko käsin tai lataamalla valmiita teemoja.

Sovelluksen etusivulta voit selata pinnalla olevia teemoja tai pyyhkäistä sivulle ja selata teemoja kategorioittain. 

Viimeiseltä sivulta löydät laitteeseen jo asennetut teemat. Ladattavat teemat eivät oikein tehneet minuun vaikutusta, ne kun lisäsivät lähes kaikkiin ei-honor-sovelluksiin oman muotonsa ja se ei toiminut kauhean hyvin. Vakioteemat kuitenkin toimivat.
Jos tämän alueen alalaidasta valitsi Mukauta (Customize) avautuu erillinen ikkuna jossa voit valita lukkonäytön tyylin, käytetyt taustakuvat ja kuvakkeet erikseen. Voit siis näppärästi sekoittaa eri teemojen ominaisuuksia. Aiemmin valittamani oikuttelevat kuvakkeet ladatuissa teemoissa sai korjattua ottamalla kuvakkeet käyttöön täältä mukauttamisen alta.
Teemat on varsin mukava mukautussovellus. Vaikkeivät ladatut teemat toimikaan erityisen mahtavasti kuvakkeiden kohdalla, tarjoaa teemat keskitetyn paikan laitteen ulkoasun mukauttamiseen. Ulkoasujuttuja ei tarvitse siis metsästää eri paikoista ja jos ei ulkoasun kanssa halua näprätä, valmiilla teemalla kaiken saa kuntoon hetkessä.

Musiikki

Honorin Musiikki-sovellus (Music) on sovellus jolla voit kuunnella musiikkia, mikä varmasti yllätti kaikki. Se ei tee ihmeitä, mutta toimii. Sovelluksen etusivulla voit valita mitä musiikkia kuuntelet.
Musiikkia voi selata kappaleiden, artistien, albumien tai kansioiden mukaan. Soiva kappale näkyy alalaidassa selaustilassa.
Jos soivaa kappaletta painaa, avautuu täyden ruudun näkymä soivaan kappaleeseen. Jos musiikissa on mukana kansilehti, näytetään tämä kuva myös.
 Soiva kappale näkyy myös ilmoitusalueella.
Musiikkisovellus on tyylikäs ja toimii, eli tekee mitä pitääkin. En nähnyt tarvetta asentaa rakasta PowerAmp-soitintani Honor 9:n oletussoittimen ansiosta.

Videot

Videotiedostojen katseluun Honor 9:stä löytyy Videot-sovellus (Videos). Sen alkuruutu näyttää laitteesi kaikki videotiedostoja sisältävät kansiot. 
Kun videota toistetaan, näkyy sen täydellä ruudulla. Toiston aikana näytön voi lukita, jolloin painallukset eivät keskeytä toistoa.

Toiston aikana voi painaa myös näytön ylälaidasta telakointinäppäintä, jolloin toistettava video toistetaan muiden sovelluksien päällä.
 Videosovellus on mitä lupaakin. Pikkuikkunassa toisto on mukava ominaisuus ja sovellus onkin kokonaisuutena toimiva, vaikkakin varsin yllätyksetön.

HiGame

HiGame-pelisovelluksen kautta voit selata ja asentaa pelejä. Sovelluksessa voit hakea haluamaasi peliä, tai selata pelejä eri kategorioissa.
Sovellus ei ole Plag-kauppaa käyttävälle erityisen tarpeellinen, mutta voi olla käyttökelpoinen jos pelejään ei voi asentaa Play-kaupan kautta. HiGame myös hoitaa päivitykset peleihin.

Terveys

Terveys (Health) on sovellus jolla voit seurata kuntoiluasi. En ole koskaan ollut hirvittävän kiinnostunut näistä yksityiskohdista itse, joten sovellus jäi vähälle mielenkiinnolle.
Periaatteessa siis mahdollistaa liikunnan ja painon seuraamisen. Muita liikuntamuotoja kun juoksu ei sovelluksessa kuitenkaan ole, joten esimerkiksi Google Fit sopii tarkoitukseen paremmin.

Kalenteri

Kalenterisovellus on mitä nimikin antaa ymmärtää, sovellus jolla voit selata kalenteriasi. Kalenteri voi selata kuukausi, viikko, päivä tai aikataulunäkymässä ja sovellus osaa näyttää tietoa useasta kalenterista.

Sovellus oli mukava käyttää ja selkeä. Jos kalenterisovelluksesta ei hae jotain tiettyä, käy hyvin työ- tai vapaa-ajan kalenteriksi.

Notepad

Muistiinpanosovellus Notepad oli mukava pieni kirjoitus- ja muistiinpanosovellus. Etusivulla voit selata muistiinpanoja tai hakea niistä tietoa, alalaidasta löytyy muistiinpanon lisääminen.
Muistiinpanon sisälle voi kirjoittaa tekstiä, johon voi myös näppärästi lisätä valintaruudut, esimerkiksi ostoslistoja varten.
 Muistiinpanoihin saa myös lisättyä kuvia ja tekstin muotoiluja.
Notepad ajaa asiansa ja on yksinkertainen ja toimiva muistiinpanosovellus. Pilvisynkkausta siinä ei näyttäisi kuitenkaan olevan, mikä syö hieman parasta pohjaa sen käytöltä. OneNote, Google Keep tai Evernote palvelevat tehokäyttäjää ehkäpä paremmin.

Sähköposti

Honorin sähköpostisovellukseen voi lisätä Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo, Pop ja Imap-postilaatikoita. Sähköpostin etusivu on hyvin samanlainen kun Gmail-sovelluksessa, mutta iPhonen väriestetiikalla. 
Kun sähköposti avataan, ylälaitaan jää suosikiksi merkitseminne, alalaidasta löytyvät vastaus- ja muut toiminnot.
Sähköpostia voi myös pyyhkäistä sivulle, jolloin voit määrittää postin luetuksi tai lukemattomaksi, tai poistaa viestin avaamatta viestiä.
Viestin voi myös lisätä kalenteriin painamalla ...-painiketta.
Kansiot ja asetukset löytyvät sivulta, josta voit myös vaihtaa käyttämääsi postilaatikkoa.
 Viestin kirjoittaminen tuo esille kaikki tutut komennot Gmail-sovelluksesta.
Sähköposti on mukava sovellus käyttää koska se on lähes identtinen erittäin toimivan Gmail-sovelluksen kanssa. Honor 9:stä löytyy tosin myös Gmail-sovellus ja koska siihen voi myös lisätä mitä tahansa sähköpostitilejä, kuten työtilin esimerkiksi, en keksi montakaan syytä Sähköposti-sovelluksen käyttöön. Ehkäpä jos haluat pitää henkilökohtaisen ja työpostin erillään, voisit lisätä Gmail-sovellukseen omat tilisi ja Sähköpostisovellukseen työtilisi.

HiCare

HiCare on sovellus jolle toivoisin löytäväni vastineen jokaisesta älypuhelimesta. Se sisältää nimittäin ohjeet älypuhelin käytöstä ja yhteyden ottamisen tukeen livechatilla tai puhelimitse.

Sovellus oli oikeasti varsin näppärä ja säästi pari kertaa Googlauksen vaivan, kun jotain toimintoa etsiessäni sain haettua ohjeen ja selityksen, vieläpä Suomeksi. Ehdottoman hyödyllinen sovellus!

Työkalut

Honor 9:ssa on myös joukko pienempiä sovelluksia, jotka on ryhmitelty yhteen Työkalut-kansioon. 
Katsotaan lyhyesti näitä. Ensimmäisenä on Tiedostot (Files) jolla voit selata tiedostoja. Sovelluksen alkuruutu antaa selkeän näkymän laitteen kokonaistilanteesta, josta näkee paljonko mitäkin sisältöä laitteesta löytyy.
Voit selata tiedostorakennetta myös perinteisemmällä tavalla.
Kello-sovellus (Clock) on niin itsestäänselvä etten vaivaudu kertomaan siitä tämän enempää.
 Sääsovellus (Weather) osaa hakea haluamiesi sijaintien sään. Voit lisätä useita sijainteja mikäli useampi kiinnostaa.
Laskin (Calculator) oli hieman pettymys. Peruslaskenta onnistuu, mutta mitään muuta ei löydy. Selkeä se tosin on.
Ääninauhuri (Recorder) oli selkeä ja miellyttävä. Sillä oli helppo tallentaa saneluja ja muita ääniklippejä ja sitten selailla ja toistaa niitä.
Taskulamppusovellus oli hieman turha. Taskulampun kun saa päälle ilman erillistä sovellusta ilmoituksista. Ehkäpä aloittelevalle käyttäjälle tästäkin on hyötyä.
Peili-sovelluksella (Mirror) sai ihailla itseään. Peilissä oli myös zoomaus jos jotain ryppyä tahtoo tarkastella erityisen läheltä.
Älykäs ohjain (Smart Remote) on yksi suosikkiominaisuuksia missä tahansa älypuhelimessa: sen avulla voit korvata minkä tahansa kaukosäätimen! Sovelluksella voi korvata niin television, projektorin, DVD-soittimen tai minkä tahansa muunkin infrapunasignaaleilla toimivan perinteisen kaukosäätimen.
 Kompassi (Compass) on itsestäänselvä ja ei vaadi selitystä.
Varmuuskopiointi-sovellus (Backup) mahdollistaa Honor 9:n tietojen varmuuskopioinnin. Google-tili varmuuskopioi joitain tietoja, mutta tällä voit kopioida enemmän. Sovelluksen alkuruudusta voit valita varmuuskopion tekemisen tai palauttamisen.
Varmuuskopion voi tehdä muistikortille, tietokoneelle, USB-muistille tai myös sisäiseen tallennustilaan (mitä ei tietenkään voi suositella kovin turvallisena).

Oliko hyviä?

Honor 9:n sovellukset ovat toimivia ja säilyttävät yhdenmukaisen ulkoasun. Tämä tekee Honor 9:stä selkeän laitteen ottaa käyttöön, erityisesti aloittelijalle. Sovellukset yhdistelevät muun puhelimen tapaan Androidin toiminnallisuutta, iOS:n estetiikkaan, minkä voi laskea oman maun mukaan hyvänä tai huonona piirteenä.

Toimiva kokonaisuus on joka tapauksessa. Ja tietysti jos Honorin omat sovellukset eivät kiinnosta, niiden tilalla voi käyttää Play-kaupasta haettua omaa suosikkiaan tai monessa tapauksessa jo laitteeseen asennettua Googlen sovellusta.

Nyt kun sovelluksiin on tutustuttu, on aika siirtyä katsomaan Honor 9:n asetuksia.

Kommentit

  1. Laskimeen saa lisätoimintoja kääntämällä puhelimen landscape-tilaan.

    VastaaPoista
  2. Puhelimen musiikki sovellus hyvä, koska voi tehdä muutakin samaan aikaan.
    Poistuuko todella kappaleita sovelluksesta?
    Aiemmin soitettu kappale, ei löytynytkään enään! ����

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.