Onko älykelloista mitään hyötyä?

Älykellot olivat kuuma juttu pari vuotta takaperin, mutta silloin ne olivat varsin raakileita ja hyödyllisyydeltään kyseenalaisia. Nyt suurimmat älykellot ovat kypsyneet ja pääsemme näkemään niiden todellisen potentiaalin.

Mutta mikä se potentiaali on? Onko sitä? Onko älykello hyödyllinen vai turhake? Ja onko jotain mikä tekisi älykellosta käyttökelpoisen?
Olen käyttänyt pidemmän aikaa kahta älykelloa: aluksi Huawei Watchia josta luovuin kun puolisoni ihastui siihen ja siirryin sen jälkeen Asus Zenwatch 3:n. Älykello on ollut minulla päivittäinen seuralainen jo varsin pitkään ja haluaisinkin nyt hieman purkaa mitä siitä saa irti.

Näitä asioita oikeasti teen älykellolla

Älypuhelimella voi tehdä loputtoman määrän asioita, älykellollakin periaatteessa, mutta käytännössä ei. Voin luettella tässä lyhyesti kaiken mihin älykelloani käytän.

  • Pääasiallinen asia mihin käytän älykelloani on ajan tarkistaminen. Kellon katsominen ranteesta on paljon mukavampaa kun tietokoneen tai puhelimen näytöltä, joten älykello ajaa tämän asian mainiosti. Vielä paremmin sen hoitaisi toki perinteinen kello.
  • Kellonajan lisäksi älykello toimii ilmoitusten kohteena. Näen siitä nopeasti kuka soittaa, keneltä viesti tuli ja voin tarvittaessa myös lukea viestin. Vastaaminenkin onnistuu, mutta se on niin nihkeää että yleensä siinä kohtaa kaivan puhelimen esiin. Kellosta on kuitenkin näppärä kurkistaa kuka lähetti WhatsApp-viestin samalla kun muuta puuhaa ilman, että puhelinta on kaivettava esiin.
  • Käytännöllisin asia on kauppalistat. Kirjoitan kauppalistan puhelimella tai tietokoneella Google Keepin muistiinpanoksi, kaupassa voin kellon ruudulta ruksia pois ostoksia. Näppärä kärryjen kanssa, ei tarvitse yrittää yhdellä kädellä kärrytellä kuten jos käyttäisin puhelinta ostoslistana.
  • Ilmoitukset ja puhelut eivät enää saa puhelintasi huutamaan, vaan korvautuvat kellon värähdyksillä. Värinän ranteessa huomaa varmasti ja ilmoitukset eivät nyt häiritse muita.
  • Älykellosta on näppärä myös tarkistaa seuraava meno kalenterista. Työpäivän aikana menen usein uusiin paikkoihin ja aikataulut ja osoitteet ovat koko ajan tapetilla. Älykellosta niiden kurkkaaminen on esimerkiksi sateessa paljon puhelinta mukavampaa.
  • Lenkillä käytäessä älykello näyttää juoksun tilanteen, ajan, nopeuden ja sellaiset. Oma kelloni ei osaa jäljittää sijaintiani ilman puhelimen läsnäoloa, mutta puhelinta ei sentään tarvitse pitää kädessä.
  • Lopuksi älykello osaa toimia valonlähteenä pimeässä. Se käyttää tähän pientä näyttöään, joten se valaisee riittävän vähän että sillä näkee muttei sokaistu. Kirjoja sillä ei luettaisi.
Siinä kaikki. Jotkut käyttävät kelloa myös puheluiden kanssa, sillä kun voi vastata puheluihin kuten millä tahansa Bluetooth-handsfreellä. Tähän en itse kelloa käytä, se häiritsi autoni handsfreeta joka on minulle tärkeämpi. 

Toki älykello on myös tyylikäs - jos siis hankkii tyylikkään älykellon, eikä Applen hirvittävyyttä. Näyttävän kellotaulun valitsemalla ranteessa riippuu varsin nasevan näköinen kapistus - ja kellotauluja voi tyypilliseen älykelloon ladata lisää.

Tässä on kuitenkin vain muutamia asioita ja huomioiden älykellojen haasteet, tätä listaa voi pitää pettymyksenä. Älykello on kuitenkin ladattava päivän käytön jälkeen ja maksaa suhteellisen paljon.

Tilanne ei myöskään näyttäisi olevan paranemaan päin. En ole nähnyt horisontissa mitään vallankumouksellista uutta juttua jota alkaisin mielelläni tekemään älypuhelimellani, ei mitään uutta sovellusta tai käyttötapaa joka muuttaisi elämäni. Älykellojen käyttökelpoisuus on tällä hetkellä tuo yllä listaamani ja näin myös lähitulevaisuudessa.

Mutta yksi asia pelastaisi nämä.

Mikä puuttuu

On yksi asia johon älykello soveltuu puhelinta tai mitä tahansa muuta paremmin: lähimaksaminen. Jos se saataisiin yleistymään, saattaisivat älykellotkin olla äkkiä koko kansan juttu.

Kuvittele tilanne että olet kaupan kassalla. Painat älykellon kiinni kassapäätteeseen ja maksu on tehty. Mukana kulkevana lompakkona älykello on puhelinta ja kortteja paljonkin näppärämpi. Se on helppo kuljettaa joka paikkaan ja aina mukana. Älykello olisi täydellinen maksuväline.

Harmittavasti kellolla maksaminen on harvojen herkkua. Se onnistuu Applen kelloilla joissain maissa, Android Wear-kelloista taas valtaosalla ei, sillä vain murto-osa kelloista (uusistakin) sisältää tarvittavan NFC-teknologian. Ja vaikka sisältäisikin, Android Pay ei ole saatavilla läheskään kaikkialla maailmassa.

Tilannetta vaivaa paha muna & kana-ongelma: kauppiaiden ei kannata hankkia Android Payta tukevia maksulaitteita kun kenelläkään ei ole yhteensopivia kelloja. Kenenkään ei kannata hankkia yhteensopivia kelloja koska niillä ei voi maksaa missään kaupassa mitään. Apple Watchin kanssa tilanne on marginaalisesti parempi, mutta kellolla maksaminen on yhä harvinainen tilaisuus.

Ja sen ei pitäisi olla. Jos tällaista teknologiaa halutaan yleistymään, pitäisi olla yhteinen standardi jolla maksaminen älykellolla suoritetaan, ei erillisiä maksuekosysteemejä. Niin kauan kun universaali standardi puuttuu, kellomaksaminen on vain harvojen ulottuvilla eikä lyö itseään läpi. Valtaosa kauppiaista ei ala investoimaan erikseen Applen kelloihin, Android Wear-laitteisiin ja vielä Samsung Pay:hin.

Kellot toimisivat myös mainioina tunnistautumislaitteina. Yökerhon kanta-asiakkuus, lounaspaikan kantispisteet, bussiliput, kaikki olisivat näppäriä juttuja jotka maksamisen tapaan voisi toteuttaa älykellolla näppärämmin.

Älykellot löisivät itsensä läpi jos niillä maksaminen ja käyttö tunnistautumisessa olisi se helppo ja vaivaton juttu, mutta nyt valmistajat ovat tehneet tästä mahdottomuuden. Jos joku muu ei keksi älykelloille jotain merkittävän hyödyllistä käyttöä, ei niille voi povata kovinkaan mahtavaa tulevaisuutta. Ne todennäköisesti tulevat jäämään välikauden teknologiaksi, johon kukaan ei oikein 100% investoi ja tulevat jäämään jalkoihin. Mikä ne korvaa? Jokin yhdistelmä Augmented Reality-teknologiaa uskoakseni.

Mitä jää käteen?

Älykellot eivät ole täysiä turhakkeita, mutta niiden hinta-laatusuhde on varsin heikko. Paitsi tietysti jos kelloa ajattelee muotikapistuksena jolloin tilanne on toinen. Funktionaalisesta näkökulmasta katsottuna ne ovat kuitenkin viittä vaille turhakkeita. Älykelloni on näppärä laite ja käytän sitä päivittäin, mutta jos tietäisin mitä nyt tiedän, tuskin olisin sitä jaksanut hankkia.

Enkä oikein tiedä voiko mitään älykelloa enää suositella kenellekään. Valmistajien kyvyttömyys huomioida yhteensopivuus alustojen välillä on esimerkki tilanteesta jossa kilpailu ei tee parempaa, vaan huonompaa. Yhteensopimattomuudelle kun on oikeasti vain yksi syy: jokainen valmistaja haluaa hallita alustaa ottaakseen välistä omansa.

Mutta tiedämme millainen loppu on ahneella. Ellei ihmettä tapahdu, se loppu odottaa älykelloja.

Kommentit