Näin parannat mikrofonin äänen laatua

Rutiseeko ääni kun teet erilaisia tallenteita tietokoneella? Tuleeko ääneen liikaa rätinää ja kohinaa? Teit sitten livestreamausta, nauhoitat vlogia tai teet podcastia, ääniongelmiin tulee törmäämään lähes varmasti.

Tässä ohjeita joilla voit vähentää rätinää ja rutinaa äänestä kun nauhoitat ääntä tietokoneeseen kiinnitetyllä mikrofonilla.
Olen vuosien varella nauhoittanut paljon ääntä tietokoneilla. Olen tehnyt tonneittain ohjevideoita, YouTube-videoita, nauhoittanut jopa podcastin ja tehnyt live striimausta. Olen joutunut säätämään tietokoneeseen kytkettyjen mikrofonien äänien kanssa enemmän kun vähän.

Yksi hyvin yleinen ongelma johon törmää jatkuvasti on rätinä. Tätä näkee erityisesti kannettavia tieokoneita käyttämällä. Rätinästä ei oikein pääse eroon jälkikäsittelyllä, ainakaan kovin hyvin. Kohinaa voi vähentää, mutta rutisevaa rätinää ei.

Aiheuttajia rätinälle on useita ja esittelen tässä joukon tapoja millä olen itse onnistunut vähentämään rätinää eri tietokoneilla. Esittelen ensin lyhyesti joukon perusasioita jotka kannattaa säätää ensin, sitten käyn läpi tekniikoita joilla kohinaa voi vähentää. Lopuksi annan muutaman suosituksen hyväksi havaitsemistani mikrofoneista.

Varmista "itsestäänselvyydet"

Ennen tarkempaa korjailua, on hyvä tarkistaa joukko perusasioita.
  1. Varmista että mikrofonisi on ehjä.
  2. Varmista että tallentamiseen käytetään ulkoista mikrofoniasi, eikä tietokoneesi sisäistä - niiden laatu on lähes poikkeuksetta kamalaa.
  3. Varmista että mikrofonin oma mahdollinen äänenvoimakkuus ei ole säädetty liian matalalle ja sitä kompensoida liian kovalla tietokoneen äänenvoimakkuudella.
  4. Hienosäädä tallennuksen äänenvoimakkuus sopivaksi. Häiriön määrä voi kasvaa jos äänen tasot (levels) on liian korkealla mikrofonin laatuun verrattuna. Liian pieni taso taas tekee ääntä jota ei kuule kunnolla.
  5. Tarkista mikrofonin sovellusasetukset, jos sieltä löytyy asiaan vaikuttavia toimintoja, esim. automaattista kohinanpoistoa. Ota nämä käyttöön - mutta huomioi että ohjelmallinen kohinanpoisto voi vääristää äänen laatua.
  6. Varmista ettei mikrofonin johto kosketa muita johtoja, erityisesti jos kyseessä on perinteistä audioliitäntää käyttävä mikrofoni.
Pidemmittä puheitta voimme siirtyä vinkkeihin.

Virta irti

Se mikä rätinää aiheuttaa on sähkövirta. Kannettavissa tietokoneissa komponentit eivät usein ole kunnolla eristetty toisistaan ja näin esimerkiksi ääniongelmia syntyy. Jos kuitenkin irroitat tietokoneen verkkovirrasta äänityksen ajaksi, ongelmat katoavat. Olen saanut kunnian käyttää muutamaakin tietokonetta jossa tallennetun äänen laatu oli yö ja päivä jos virta oli kiinni tai irti.

Tämä on helppo testata: aloita äänen tallennus virta kiinni ja irroita virtajohto tietokoneesta nauhoituksen keskellä ja jatka nauhoittamista. Kuuntele lopuksi tallenne ja virrankatkaisun hetkellä huomaat merkittävän eron. Rätinä yleensä lakkaa selkeästi kun virta irtoaa.

Kytke näyttö

Ulkoinen näyttö on yllättävän usein hyvä ratkaisu rätinäongelmiin. Rätinä aiheutuu edelleen tietokoneeseen tulevasta verkkovirrasta, mutta ulkoisen näytön kytkeminen saa joidenkin tietokoneiden kanssa osan tästä virrasta ohjattua muualle. Tämä ei ole aivan yhtä tehokas keino yleensä kun verkkovirran katkaisu, mutta voi hyvin olla riittävä. Esimerkiksi muutamassa käyttämäsäni Fujitsun laitteessa ulkoinen näyttö teki nauhoituksen äänenlaadusta taikaiskusta paremman.

Jos ulkoista näyttöä ei ole saatavilla, voit kokeilla myös näyttökaapelin (VGA, HDMI, jne) kytkemistä tietokoneeseen ilman, että kaapelin on toisesta päässä on näyttöä.

Suojaa virtasi

Joissain sähköpistokkeissa voi olla häiriötä jo itsessään. Hanki väliin häiriösuojattu jatkojohto tai ylijännitesuoja. Tuurilla tämä antaa tietokoneellesi vähemmän häiriöitä ja näin myös ääni pysyy puhtaampana.

Pehmusta pöytämikrofoni

Jos käytät pöydällä seisovaa mikrofonia, saat herkästi melkoista häiriöääntä näppäimistöstäsi. Pahimmillaan jokainen näppäimenpainallus tuo rätinää mikrofoniin, joka heilahtaa painaisun voimasta hieman. Laita mikrofonin alle jotain pehmeää kompensoimaan tätä. Mikä tahansa kangas tai vaikka pehmeä pakkausaine käy, kunhan se ei myöskään pidä ääntä ja mikrofonisi pysyy sen päällä pystyssä heilumatta.

USB-mikrofoni

Yksi rätinää aiheuttava tekijä ovat analogiset liitännät ja niiden monesti huonosti suojatut johdot. Jos joudun tottumattomalle tekijälle järjestämään tai suosittamaankin laitteistoa, osoitan nykyisin lähes aina jonkin USB-väylään kiinnitettävän mikrofonin. Kannettavissa ääniportit kun ovat monesti huonosti virrasta eristettyjä ja voivat tuottaa huonoa vibaa ääneen.

USB-äänikortti

Jos käytät kuitenkin perinteisiin ääniportteihin kytkettävää mikrofonia, saatat haluta laittaa tietokoneeseesi erillisen USB-äänikortin ja kytkeä mikrofonisi (ja kaiuttimesi) siihen. Monissa kannettavissa tämä on pakollista muutenkin, sillä tietokoneen oma 3,5mm ääniportti ei välttämättä toimikaan järkevästi - tai ollenkaan.

USB-äänikortti kuitenkin tekee perinteisistä äänilaitteista hieman toimintavarmempia, tuoden niille samoja etuja kun suoraan USB-väylään kiinnitettävillä mikrofoneilla on.

Kunnon vehkeet

Monet halvat kuulokemikrofonit tai vastaavat tuottavat oikeasti huonoa ääntä - tietokoneiden sisäisistä mikrofoneista puhumattakaan. Kaikki ulkoiset mikrofonit ovat yleensä parempia kun sisäiset, mutta halvalla saa mitä halvalla saa. Omaisuuksia kunnon mikrofoneista ei kuitenkaan tarvitse pulittaa, kohtuuhintaisia ja hyviä laitteita löytyy.

Kestosuosikkini tässä suhteessa on Yeti-mikrofonien sarja, joiden päheyttä ei voi liioitella. Kyseessä on mainio USB-mikrofoni jota monet bloggaajat ja vloggaajatkin käyttävät.

Yeti-sarjaa on kaksi mainitsemisen arvoista laitetta, omassa käytössäni on hopeinen perusmalli.

Saatavilla on myös hienompi pro-malli. Kumpikaan ei maksa aivan käsittämättömiä hankkia.

Vuosien käytön jälkeen oma Yetini ei ole heikentynyt lainkaan ja pelaa edelleen täydellisesti.

Jos taas USB ei kiinnosta ja etsiskelet pikemminkin jotain suuta lähellä olevaa, toinen varsin mukava laite on Antlionin MocMic. Kyseessä on perinteiseen 3,5mm audioliitäntään kytkettävä mikrofoni. Mikki kiinnitetään olemassaoleviin kuulokkeisiin suht näppärästi ja on vaivaton käytettävä.

ModMicista on saatavilla myös hieman halvempi versio jossa ei ole vaimennospainiketta.

Nämä eivät luonnollisesti ole ainoat hyvät laitteet maailmalla, mutta kaksi joita olen itse käyttänyt ja joista olen saanut hyviä tuloksia.

Auttoiko?

Oliko vihjeistäni apua? Kommentoi alapuolelle jos oli tai jos ei ollut ja jutellaan asiasta lisää.

Kommentit

  1. En ole tämän aihe-alueen asiantuntija, joten kysyn: Kumpi on nähdäksesi äänenlaadultaan parempi, tuollaiset linkkaamasi USB-mikrofonit vaiko hyvälaatuinen perintinen puhemikrofoni (Shure), joka liitetään pöytäkoneen mikrofoniliitäntään? Pää on juotettu, jotta sen saa kiinni. Tuollaista käytän omiin juttuihini. Mielestäni äänenlaatu on ollut hyvä, mutta toisaalta vertailukohtaa ei omassa käytössä ole. Onhan nuo kuitenkin hieman kalliita hankintoja ihan vain testikäyttöön, mikäli vanha ratkaisu osoittautuu paremmaksi tai yhtä hyväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oikeastaan kumpikaan, molemmista nimittäin löytyy kaikkia hintaluokkia ja laatuja. USB-mikit ovat kuitenkin tietokoneen kanssa käytettynä vähemmän ongelmallisia ja niistä saa monesti häiriöttömämpää ääntä. Tästä on kiittäminen monien läppärien susipaskoja äänikortteja ja fyysistä rakennetta. Digitaalinen signaali on vähemmän altis häiriöille.

      Tosiammattilaisille perinteiset laitteet erillisen miksauspöydän kanssa ovat lyömätön ratkaisu. Muille USB-mikrofonit ovat parempi ratkaisu yksinkertaisuuden ja toimintavarmuuden vuoksi.

      Poista
  2. Teen opetusvideoita lähinnä Screencastomaticilla sekä Google Sliden yhdistelmällä ja käytössäni on Yetin laadukas mikrofoni. Ongelmana ei ole rätinä eikä kohina vaan mikrofonin yletön herkkyys. Joudun liikuttelemaan slidejä nuolinäppäimellä ja vaikka kuinka säädän herkkyyden mikrofonin gain-näppäimestä nollille ja Screencastomaticilla noin pariinkymmeneen prosenttiin, niin mikrofoni edelleen vangitsee näppäimistön nuolinäppäimen painalluksen (joka ei edes näy Screencastomaticin ääniraidalla) sekä vähänkään suhahtavammaan konsonantin. Sreameissa ja podcasteissa tällaiset eivät varmasti haittaa, mutta käsikirjoitetuissa animaatiopätkissä haittaavat ja luovat hyvin epäprofessionaalin vaikutelman, jonka lisäksi pakottavat tekemään äänitykset hyvässä tapauksessa kymmeniä kertoja uudestaan, kun raidalle tallentuvat naapurin ovenavaukset tai ässät paukahtavat ikävästi luureista korville, vaikka mikkiä olisi siirtänyt reippaasti kauemmaksi ääntöelimistä. Koneen "tallennuslaitteen" äänitasot ovat synkassa Screencastomaticin kanssa eli tasolla 19 (eli hyvin alhaalla)ja patterneista yksilöpuhumisen pattern. Vinkkejä tällaiseen ongelmaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommenttisi on jäänyt huomaamatta, vastaan myöhään, mutta parempi kun ei milloinkaan.

      Yeti-mikki ottaa herkästi ääntä eri suunnista. Jos mallissasi on käytössä suunnna valinta, käytä sitä ja valitse vain edestä äänen ottaminen, se voi auttaa näppäimistön kanssa. Suhahdukset konsonanteissa voivat vähän korjautua jos pidät ainakin 40 senttiä välimatkaa mikistä. Vanha kunnon sukka mikin päälle voi myös auttaa.

      Näppäimistön naputus voi myös tärisyttää mikkiä. Laitan sen alle pehmustetta ja näppäimistön ääni voi vähentyä. Kannattaa myös kattoa olisiko tarjolla hiljaisempaa näppäimistöä, voimakas naputus tulee nauhalle väkisinkin.

      Poista
  3. Terve. Minulla on mikkinä Blue snowball ice usb mikki. Kun tallennan sillä puhetta tietokoneelle, niin tallenteelta kuuluu parin kolmen minuutin välein samalla tavalla toistuva n.5 sekunnin häriö hiljanen rutina ja pientä napsumista. Mikki teki sitä jo ihan uudesta lähtien. Tallennan ääntä kannettavalla josta on otettu verkkovirta pois tallennuksen ajaksi. Onkohan mikki viallinen vai voisko johtua jostain muusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän mikin johto ota kiinni mihinkään? Voi hyvin olla viallinenkin. Testaa toisen tietokoneen kanssa varmistaaksesi.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.