Totuus palkkaerosta tulee hiljalleen esiin

Kun miesten ja naisten palkkaeroaja verrataan, naisten palkat ovat 3% jäljessä. Kyllä, 3%, ei 30%.

Mitä se nainen tienaa

Naisen euro ja palkkakuoppa on aihe josta olen kirjoittanut muutamankin kirjoituksen. Olen pohtinut tämän palkkaeron syitä, miettinyt korkeampien ansioiden hyödyllisyyttä ja myös tapoja miten palkkakuoppa voitaisiin korjata. Aina kun naisten palkkausta käsitellään, on kuitenkin oltava varovaisia: jos uskallat haastaa ajatuksen palkkaerojen johtumisesta muusta kun syrjinnästä, olet pian vihan kohteena. Mediassa tätä ajatusta vältelläänkin, ja naisten palkkakuopasta näkyy usein artikkeleita.

Tämän takia minulla meni melkein puurot väärään kurkkuun kun 19.2 luin Yleltä artikkelin palkkaeroista miesten ja naisten välillä. Artikkelin otsikko julisti eron olevan kolme prosenttia! Tämä tekisi naisen eurosta 97 senttiä.

Tämä on mukavaa vaihtelua "palkkakuopasta" tapahtuvaan uutisointiin. Yleensä saa vain kuulla miten naiset ovat palkkakuopassa, mutta Ylen artikkeli asiasta oli kerrankin asiallinen. Naiset saavat samaa palkkaa kun miehet, kunhan tekevät samoja tehtäviä.

Usein mitattu 20-30% palkkaerohan tulee kun miesten ja naisten kokonaisansioita verrataan. Lasketaan yhteen kaikkien miesten ja kaikkien naisten palkat ja lasketaan näistä sitten keskiarvot. Keskiarvo miehillä on korkeampi ja näin syntyy käsitys palkkakuopasta.

Kun vertailuun otetaan mukaan työtehtävät ja työaika, palkkaero kutistuu. Miesten etulyöntiasema kun koostuu enimmäkseen miesten ammatinvalinnasta: miehet painottavat ammatinvalinnassa palkkaa kasvattavia tekijöitä enemmän kun naiset, naiset painottavat mukavuuteen vaikuttavia tekijöitä enemmän kun miehet.

Asiat aika hyvin

Naisia ei palkkasyrjitä Suomessa, kolmen prosentin eroa voidaan pitää tilastollisesti merkittävänä, mutta ei asiana jonka takia toimenpiteitä pitäisi tehdä. Toki olisi mukavaa jos tätäkään eroa ei ole, mutta toimenpiteisiin ryhtyminen sen vuoksi olisi yliampuvaa.

Yksittäisen naisen ei tarvitse siis tuntea epätoivoa, kykysi ansaita on sama kun miehilläkin olisi. Et menetä palkkaa sukupuolesi takia. Naisten keskiansio on heikompi, mutta yksittäisen naisen ansiotasoon tällä ei ole vaikutusta. Kuka tahansa nainen voi ansaita yhtä hyvän palkan kun kuka tahansa mieskin.

Palkkakuoppa ei siis ole usein siteerattu 20-30%, vaan kymmenes siitä. Tämä on tiedetty jo pitkään. Useat lähteet ovat siitä kirjoittaneet vuosien varrella, ja on mukava huomata miten asialliset mediatkin ovat tarttuneet aiheeseen järkevästi. Nyt kun jopa Yleisradio on tämän faktan esittänyt, ehkäpä näemme hiljalleen myös tasa-arvoa tavoittelevien järjestöjen tekevän niin ja keskittävän tarmoaan parempiin kohteisiin.

Kommentit

  1. Myös eräs toinen seuraamani blogi, Pölli tästä, on viimeisimmässä postauksessaan käsitellyt palkkaeroja:

    http://www.pollitasta.fi/2018/02/naisen-dollari-93-senttia-hanen-omien-valintojensa-vuoksi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä! Tekstisssä käsitellään Freakonomics Podcastissa esiteltyä tutkimusta Uberin palkkaeroista, mitkä ovat hyvin mielenkiintoinen tapaus. Suosittelen kuuntelemaan kyseisen osan tätä podcastia!

      Poista
  2. Jatkona vielä omana mielipiteenä palkkaeroihin, että minua ärsyttää, kun porukka ensin varta vasten kouluttautuu matalapalkka-alalle ja sitten valittaa, kun liksa on huono. Jos haluaa hyvää liksaa, pitää kouluttautua alalle, jolla on hyvät palkat. Yksinkertaista?

    Itse miehenä työskentelen matalapalkka-alalla ja saan siis erittäin huonoa liksaa, mutta se on oma valintani. En halua työskennellä millään muulla alalla. Se ei liene yhteiskunnan vika?

    Mutta toki siis soisin sairaanhoitajille ja muille vastaaville parempaa palkkaa, se on arvokasta ja täysin korvaamatonta työtä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se pitkälti on. Valitsen ammatin ja valitsen sillä myös tulotasoni. Lisäksi mitä enemmän mukavuutta ja joustoa haluan, sitä vähemmän palkkaa tulee.

      Tietyt kutsumusammatit tapasivat olla aiemmin ilmiselvästi alipalkattuja. Nyttemmin naisen eurosta on puhuttu niin pitkään, että tämä alipalkkaus on alettu nähdä sukupuolisena syrjintänä.

      Jos jotain positiivista pitää hakea, epäilen syrjintätulokulman olevan todennäköisin strategia jolla esimerkiksi sairaanhoitajien palkat saataisiin nostettua oikeasti sopivalle tasolle.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.