Testissä Microsoft Surface Pro 3

Työpaikan kautta syliini tipahti Microsoftin Surface-tablettiperheen uusi Pro 3-malli. Laite on nyt hetken testissä ja tässä hieman kokemuksiani sen käytöstä. Tämä testi on kirjoitettu kokonaan kyseisellä Surfacella, samaten kaikki testin kuvat on muokattu (ei tosin otettu) samalla Surfacella.

Disclaimerina voin sanoa että laite oli minulla vain väliaikaisesti lainassa, enkä saanut siis tästä arviosta mitään erityistä palkkiota.




Käyttöönotto

Surface ei ole erityisen työläs käyttöönotettava: avataan pakkaus, kytketään laturi seinään ja virta päälle. Laitteeni mukana tuli myös näppäimistösuojakansi, eli siis tabletin näytönsuojus joka avautuu näppärästi näppäimistöksi. Sen kiinnitys oli magneettinen ja napsahti paikalleen helposti.

Kun tietokone käynnistetään ensimmäistä kertaa,  täytyy käyttöjärjestelmä määrittää käyttäjälle. Voin siis lisätä haluamani käyttäjätilin. Tilin pystyy Windows 8.1:n normaaliin tapaan määrittämään Microsoft-tilin kautta, jolloin omat asetukset tiliin saa synkronoitua pilvestä. Tämä tietysti edellyttää aiempaa Windows 8:n käyttöä. 

Itse kirjauduin sisään Microsoft-tunnuksillani tietokoneelle ja järjestelmä synkronoi työpöytäni ja aloitusnäyttöni tuttuun tilaan. Tosin hetken ruudulla odotti poikkeuksellisen ruma oletustaustakuva joka onneksi korvaantui omalla otoksellani hetken päästä.

Surfacen oletustaustakuva herättää outoja Windows 98-tunnelmia.
Surface-laitteelle voi toki kirjautua ilman Microsoft-tiliäkin, esimerkiksi kirjauduttaessa yrityksen toimialueeseen. Toimialuetiliinkin voi tosin yhdistää Microsoft-tilin, jolloin myös työtilin asetukset saa synkronoitua tietokoneelta toiselle Microsoftin pilven kautta. Surface toimii mainiosti yhteen yrityksen muiden resurssien kuten Office 365:n tai SharePointin kanssa.

Jos yrityksellä tai kotikäyttöjällä on lisenssi Office 365, voidaan se ottaa käyttöön pelkällä lisenssiavaimella tai kirjautumisella.

Ulkonäkö

Surface Pro 3 on hillityn tyylikäs. Harmaa takakuori on reunoja kohti kapeva ja istuu käsiin mukavasti. Etupuolella näyttöä ympäröi musta kehys josta löytyy myös Windows-näppäin. Liittimiä on sivussa näytölle ja yhdelle USB-laitteelle sekä laturille ja näppäimistötelakalle.

 

Pinta tuntuu kevyeltä metallilta, ei muoviselta. Laitteen taakse on kirjoitettu laitteen nimi ja edessä mikään ei häiritse miellyttävän minimalistista ulkoasua.

Vermeestä on värikkäämpiäkin malleja, mutta tämä hillitympi sopii itselleni täydellisesti.

Tuntuma

Tablettina laite on hieman suurempi kun mihin olen tottunut. Käytän yleensä seitsemän tuuman tabletteja joihin verrattuna Surface on jättiläinen. Tämä on luonnollisesti makukysymys ja tiedän monia jotka preferoisivat suurempaa kokoa. Surface on tarkoitettu korvaamaan perinteinen tietokone ja pidänkin näytön kokoa tähän sopivana. Seitsemän tuumaa on riittävä verkkosurffaamiseen, ei juuri muuhun. Surfacen kaksitoistatuumainen näyttö on tuottavaan käyttöön juuri sopiva.

Surfacen paino jää alle kiloon. En mitannut, mutta markkinointi kertoo painoksi 798 grammaa. Tämäå tekee Surfacesta hieman iPadia suuremman ja painavamman, mutta keveämmän ja pienemmän kuin MacBook Air.

Kosketusnäyttö reagoi mainiosti. Kosketukset menevät perille ja pyyhkäisyt tulkitaan oikein. Näyttönäppäimistöllä kirjoittaminen oli hieman hankalaa, mutten syytä tästä Surfacea: en ole koskaan oikein saanut kirjoitettua hyvin suurella tabletilla. Näyttöä tökkimällä kirjoittaminen sopii älypuhelimen pienelle ruudulle, mutta näytöllä oleva näppäimistö isommalla laitteella on hankala, oli puhe sitten Surfacesta tai iPadista.

Surfacen mukana tuli magneettisesti kiinnittyvä näppäimistökansi. Kiinnittäminen ja irroittaminen oli yllättävän tyydyttävää sillä magneettinen kiinnitys napsautti näppäimistön aina oikealle paikalleen kun näppäimistöä edes vähän näytti tabletille. Erillisen näppäimistötelakan tuntuma oli kohtuullisen hyvä. Se ei ollut paras käyttämäni kannettavan näppäimistö, muttei huonoinkaan. Sillä kirjoitti paljon mukavammin kuin kosketusnäytöllä. Näppäimistön alalaidasta löytyvän kosketusalustan tuntuma oli kohtuullisen hyvä. Kirjoitusvirheitä tuli alussa paljon, mutta tuntuman löysi pienen käytön jälkeen ja kirjoitus parani.


Kosketusalusta ei hakkaa aivan Applen vastaavia kylläkään, mutta toisaalta Applella joudutkin valitsemaan kosketusnäytön tai kosketusalustan valitsemalla iPadin tai Macbookin, Surfacessa saa samassa molemmat.

Käyttö

Surface on varsin moneen taipuva laite. Se on kovatehoinen tabletti tai läppäri tai erillisellä näytöllä ja näppäimistöllä (sekä näyttöadapterilla) täysi pöytäkone. Tablettina laite on itselleni hieman liian suuri. Kuten mainitsin, preferoin seitsemäntuumaisia laitteita tabletteina. Tosin Surfacen kookas näyttö tekee siitä loistavan esimerkiksi elokuvien katseluun. Tabletin takana on vielä näppärä avattava seisontatuki jolla laitteen saa seisomaan pöydällä pystyssä pitelemättä.

Läppärinä laite on mainio niin kauan kun sitä pitää pöydällä. Pehmeä näppäimistötelakka kun ei nimittäin riitä pitämään laitetta pystyssä itsekseen keveytensä takia. Seisontatuki mahdollistaa läppäritilassa pystyssä pysymisen, mutta toimii erittäin huonosti sylissä käytettäessä. Kannettavana käytössä jos pystyt järjestämään jonkin alustan laitteelle (esim. pöytä tai muu tasainen alusta) ei valittamista ole, mutta muuten sylissä käyttäminen on todella hankalaa. 

Erillisellä näytöllä ja näppäimistöllä Surface muuttuu kuin perinteiseksi pöytä-PC:ksi. Tätä en pystynyt testaamaan, sillä lainapaketissa ei ollut näyttöadapteria mukana. Teoriassa kuitenkin uskon tämän käytön toimivan suht ongelmitta. 

Akkukesto laitteessa oli loistava. Sain helposti kahdeksankin tuntia kevyellä käytöllä. Virtualisointi tai maksimikirkkaudella käyttö söi kestoa.

Surface on oikeasti juuri niin monipuolinen laite kun mitä sen markkinointi väittää. Se on simppeli tabletti yhdelle tai täysiverinen tietokone toiselle. Tätä kirjoitettaessa pystyin kopioimaan kameran muistikortilta kuvat suoraan tabletille kiitos standardin USB-portin ja kaikki kuvien käsittelystä ja sijoittelusta tekstiin onnistuivat. En voisi kuvitella edes yrittäväni samaa temppua iPadilla tai Android-tabletilla.

Laitteen teho riittää pelaamiseen jos ei harrasta uusinta uutta. Civilization V pyöri miellyttävästi, mutta esimerkiksi Payday ja Rise of the Triad nykivät pahasti ellei yksityiskohdista tinkinyt reippaasti. Graafinen suorituskyky on siis vähemmän kuin moderneissa peliläppäreissä, mutta tämä on odotettavaa.

Kosketuslaitteella hidastempoisempien pelien pelaaminen oli varsin mukavaa. Varsinkin vanhan tutun Civilizationin kanssa vierähti tunti jos toinenkin. Pelikoneeksi Surface sopii siis tietyllä varauksella jos uusimmat 3D-pelit eivät kiinnosta. Hieman vähemmän tehoa vaativien pelien, kuten vaikkapa World of Warcraftin pelaamisen uskoisin onnistuvan kiitettävästi - tietysti erillisen hiiren ja näppäimistön avustamana jos mitään mutkikasta tahtoo tehdä.

Testasin laitteen tehoa myös pienellä virtualisoinnilla. VitrualBoxissa pyörivät virtuaalikoneet rullasivat moitteettoman nopeasti ja osoittivat Surfacessa olevan riittävästi prosessoritehoa pyörittää myös virtuaalista työasemaa kiitettävästi.

Kynä

Surfacen mukana tulee paineherkkä näyttökynä. Tietokoneen ohjausvälineenä kynä muistuttaa enemmän hiirtä kuin sormea. Se onkin näppärä esimerkiksi tekstin valintoihin jne. Laitetta ohjaa muuten kyllä mukavammin joko näyttöä sormeilemalla tai näppäimistökannen kosketusalustalla.

Kynän näppäimet tekevät siitä varsin näppärän kuvankäsittelyn apuvälineen: yksi näppäin pyyhkii ja toinen tekee valintaa. Paineherkkyyden ansiosta digitaalinen maalaaminenkin ehkä onnistuu. En ole tarpeeksi taiteilija testatakseni.

Kynän päässä oleva näppäin käynnistää OneNoten ja muistiinpanojen tekeminen on näin helppo aloittaa: tabletti auki, napsautetaan kynää kuin perinteistä mustekynää konsanaan ja kirjoitus voi alkaa. 

Näyttö ja äänet

Kuvanlaadussa ei ole motkottamista. Laitteen näytöntarkkuus on luonnostaan hieman HD-tarkkuutta korkeampi ja sisältö erottuu siltä mainiosti. Nopeakin kuva päivittyy mainiosti ja esimerkiksi Full HD-videot Youtubesta ja Netflixistä pyörivät ongelmitta.

Äänet olivat tabletiksi varsin hyvälaatuiset. Erillisiä kuulokkeita tuli ikävä lähinnä musiikkia kuunneltaessa. Äänet eivät ole mahdottoman kovia suurimmalla äänenvoimakkuudellakaan, joten juhlien ainoaksi äänilähteeksi eivät Surfacen kaiuttimet riitä. Perusjutuissa ne ajavat asiansa.

Ohjelmisto

Tabletti pyörii luonnollisesti Windows 8.1:llä. Kasin hienous tulee tällaisessa hybridilaitteessa hienosti esiin: sama käyttöliittymä toimii suhteellisen mukavasti näppäimistön tai ruudun tökkimisenkin kanssa. Tottumista voi tietysti olla jos kasia ei koskaan ole käyttänyt. Laite on kuitenkin rakennettu hyvin Windows-käyttöön sopivaksi ja esimerkiksi reunoista esiin tulevat elementit saa pyyhkäistyä esiin näppärästi. 

Windows 8 on käsitelty blogissani muualla joten en käsittele sitä tässä enempää.

Kokonaisuus

Surface Pro 3 oli varsin mukava tuttavuus. Laite on tehty käymään vähän kaikkeen käyttöön, mikä tekee siitä hyvän valinnan jos et halua ostaa useaa laitetta. Laite häviää iPadille tai Nexus 9:lle tabletin käyttömukavuudessa vain hieman ja vastaavasti kannettavana esimerkiksi iPad Air on hieman laadukkaampi. Surface kuitenkin pystyy korvaamaan molemmat varsin sujuvasti ja on edullisempi kuin laatuläppärin ja tabletin erikseen ostaminen.

Surface Pro 3:n lisäksi markkinoille on juuri tulossa myös Surface 3-malli joka on varsin lähellä kalliimpaa Pro-mallia. Karvalakkimallissa on vähemmän konetehoa ja heikommat kamerat, muttta hintakin on vastaavasti tipahtanut melkoisesti.

Jos tarvitset työtietokoneen päivitystä, Surface ei ole lainkaan huonoin vaihtoehto markkinoilla. Se on edullisempi kuin monet muut yrityskäyttöön suunnatut laitteet ja tarjoaa paljon kompaktissa paketissa. Kotikoneeksi suosittelu on varauksella, sillä kotikäyttöön sopivia edullisia laitteita löytyy monia, tosin yleensä kun hinta laskee, samaten heikkenee käyttömukavuus ja koneteho. Kodin yleislaitteeksi esimerkiksi edullisempi perus-Surface 3 sopinee paremmin ja se ei ole yksin hintaluokassaan. Vastaavia Windows 8-tabletteja löytyy muitakin.

Laitteessa oli toki pieniä kauneusvirheitä, mutta kokonaisuus osoittaa Windows-tablettien kypsyneen ja olevan varsin validi vaihtoehto perustableteille tai läppäreillekin.

Kommentit