Windows 8: Ohjelmat

Sain käsiini Windows 8:n lopullisen version ja päätin hieman tutustua siihen kosketusnäytöllisellä kannettavallani. Käyn näissä neljässä tekstissä läpi mielipiteitäni käyttöjärjestelmästä. Pituuden takia, jaoin arvion usempaan osaan.

Osa 3: Ohjelmat

Muut osat:
1. Asennus
2. Käyttöliittymä
3. Ohjelmat
4. Mielipide
Bonus: Jälkikatsaus

Windows 8:n mukana tulee useita ohjelmia. Käytännössä kaikki uudet ohjelmat ovat Metro-tyylisiä ja pyörivät vain täyden ruudun metro-ohjelmina. Käytännössä kaikkian Metro-ohjelmia voi kritisoida yhdestä merkittävästä puutteesta: ne toimivat kyllä hyvin pikkunäytöllä, mutta suurella työpöytänäytöllä niissä tuntuu olevan hukkatilaa hukkatilan päälle. Metro-ohjelmien kokoa ei voi muuttaa, eikä niitä voi näytöllä järjestellä haluamiinsa kohtiin perinteisten työpöytäohjelmien tapaan. Tämä tekee niiden käytöstä tarpeettoman hankalaa perinteisellä tietokoneella.


Tilit

Metro-ohjelmat osaavat käyttää samoja tilejä Kun Facebook, Live- ja muut tilinsä lisää järjestelmään, ne yhdistyvät kaikkiin ohjelmiin. Näin esimerkiksi Google-tilin lisääminen sähköpostiin lisää saman tilin myös kalenteriin ja niin edespäin.Keskeisessä asemassa ovat Microsoftin Live-tilit. Live-tilin avulla tehdään esimerkiksi ostokset Windows Storen kautta ja tili myös määrittää kenellä lopulta on käyttöoikeus ohjelmiin.

Calendar

Kalenteri-ohjelma on selkeä ja osaa näyttää tietoa useasta kalenterista.


Eri kalenterien tapahtumat näkyvät eri väreillä, mikä tekee niistä helppoja erottaa. Kalenteri ei salli yhtäaikaista yksittäisen tapahtuman ja pääkalenterin katselua. Tapahtumia ei myöskään voi raahata paikasta toiseen, vaikka muokkaus muuten onnistuukin. Kalenteri tuntuu kosketusnäytöllä hyvältä käyttää, mutta täydellä tietokoneella se tuntuu tyngältä.

Camera

Tämä häkellyttävä ohjelma on juuri sitä miltä kuulostaa: kamera.


Ohjelmalla voi ottaa kuvia käyttäen tietokoneen sisäänrakennettua kameraa tai usb-kameraa. Sinällään hyödyllinen ohjelma, sillä aiemmissa Windowsin versioissa sisäänrakennetun kameran käyttöön oli hyvin vähän keinoja ilman erillisiä sovelluksia.

Games

Games-ohjelma toimi nyt myös Suomen kautta. Ohjelma on käytännössä hubi jonka kautta käynnistetään järjestelmään asennettuja pelejä ja voidaan seurata omia tilastojaan. Games toimii yhdessä Xbox Liven kanssa ja sen kautta voikin ostaa pelejä myös omalle Xboxille pelattavaksi.




Pelipuoli on Microsoftilla hallinnassa ja Games-ohjelma on yksinkertainen ja selkeä. Steam on edelleen parempi pelipalvelu PC-pelaajalle, mutta Xboxin käyttäjää Games-ohjelma lämmitti.

Finance

Taloustietoja näyttävä ohjelma.

Käyttäjä voi määrittää suosikeiksi haluamiaan yrityksiä ja seurata niiden kehitystä. Ohjelman Live-tiili näyttää tarkemmat yksityiskohdat.

Internet Explorer

Internet Explorer on kahtiajakautunut selain - tai oikeastaan kaksi hyvin erilaista selainta. Kuten Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde, Internet Explorerista on Metro-käyttöliittymässä oma versio ja työpöydällä oma. Työpöytäversio on kaikille Internet Explorer 9:n selainta käyttäneille hyvin tuttu.


Metroversio on taas kokonaan eri ohjelma.


Kyseessä on täyden ruudun tilassa toimiva selain jonka toimintoja on rankasti riisuttu työpöytäversioon verrattuna. Kosketusnäytöllä selainta on suhteellisen mukava käyttää, sillä napit ovat kosketukselle riittävän kookkaita ja selkeitä. Työpöydällä rajoitukset tulevat äkkiä vastaan. Esimerkiksi Internet Explorerin välilehdet ovat tarpeettomasti piilotettu ja tulevat hankalasti näkyville vain kakkosnäppäimen napsautuksella - jopa iPad osaa näyttää välilehdet paremmin. Selainta vaivaa myös pahasti se ettei ikkunoita voi vapaasti hallita. Flash tosin toimii.

Selainversio ei myöskään keskustele työpöytäversion kanssa. Ainoa yhteispeli on komento lähettää avoin sivu työpöytäselaimelle.

Maps

Yksinkertainen karttaohjelma.


Maps osaa näyttää kartat ja ilmakuvat ja sen avulla voi myös suunnitella reittejä. Ohjelma ei tarjoa mitään mitä esimerkiksi selaimen kautta käytettävä Google Maps ei tarjoaisi, mutta on ehkä käyttökelpoinen tablet-käyttäjille. Työpöytäkäyttäjälle Mapsin hyödyllisyys on kyseenalainen.

Messages

Facebook- ja Messenger-viestintä toimi ongelmitta ja keskustelut näkyivät Windows Phonen tapaan kaikki samalla alueella.



Pidin Windows 8:n Customer Preview-versiossa jo esitellystä Messages-applikaatiosta, mutta valitettavasti esiversiossa anteeksi annettuja puutteita ei ole korjattu, pahimpana niistä rajoittunut tuki viestintäalustoille: Messages-ohjelmalla voi puhua vain Facebook- ja Messenger-kontakteille. Useiden keskustelujen välillä liikkuminen on myös nihkeää ja useampaa keskustelua ei voi seurata kerralla. "Vanha" Windows Live Messenger on parempi viestintäohjelma.

Messages ei sisällä henkilöhallintaa, vaan keskustelua aloitettaessa henkilö valitaan People-ohjelmasta. Ohjelma näyttää online-tilassa olevat pienellä värillä henkilön kuvan vasemmassa lainassa. Käyttäjä voi selata halutessaan vain Online-tilassa olevia kontakteja valitsemalla sen erikseen.

Music 

Music on yllättäen ohjelma jolla voi soittaa musiikkia.


Ohjelma osaa näyttää musiikkikirjaston kappaleet ja selailla niitä eri tavoilla. Soittokontrollit saa näkyville hiiren oikealla painikkeella tai alhaalta pyyhkäisemällä. Musiikin soidessa täyden ruudun tila avautuu ja näyttää koreasti soitettavan kappaleen ja taustalla kuvia tietokoneella olevasta musiikista.


News

News näyttää valittujen uutislähteiden sisältöä visuaalisessa muodossa.


Periaatteessa uutiset on nätti ja selkeä tapa saada luettua uutisia laitteeltaan. Valitettavasti News on rajattu tiettyihin tarjoajiin ja ei sisällä ominaisuuksia joilla esimerkiksi seurata haluamaansa RSS-syötettä. Tämä tekee siitä äkkiä hyödyttämän, sillä verkkoselaimella voi kuitenkin seurata mitä tahansa uutislähdettä näppärämmin. Tablet-käyttäjillekin tämä ohjelma näyttää hieman kyseenalaiselta.

People 

 Ohjelma jolla käyttäjä voi selata tuttaviaan eri sosiaalisista medioista.


Message-ohjelmaa käytetään viestintään, mutta People-ohjelman kautta. Lisäksi People mahdollistaa tallennettujen henkilöiden muokkaamisen ja sosiaalisten medioiden päivitysten seurannan henkilön kohdalta.

Photos

Ohjelma kuvien katseluun ja selailuun.


Ohjelma osaa näyttää omalle tietokoneelle tallennettujen kuvien lisäksi käyttäjän Facebook, Skydrive ja Flickr-kuvat. Kuvia voi selata ja asettaa taustakuviksi tai tiiliksi.

Sports

Urheilutietoja näyttävä ohjelma.

Sportsiin voi tallentaa suosikkijoukkueensa tarkemmin tarkasteltavaksi. Joukkuevalikoima oli kirjoitushetkellä hyvin rajoittunut, eikä esim. kotimaisia jääkiekkojoukkueita tai edes NHL-joukkueita ollut valittavissa.

Sportsilla voi seurata haluamaansa urheilusarjaa (joka on valittava erittäin lyhyeltä listalta).


Haluamansa alueen voi myös näppärästi kiinnittää alkuruutuun. Harmittavasti valikoima on niin rajoittunut, ettei monelle suomalaiselle ole tästä ohjelmasta minkäänlaista iloa.

Store

Windows 8:n ehkä suurin muutos aiempaan on juuri tämän ohjelman läsnäolo. Windows Store on ohjelma jolla voi ostaa ja suoraan asentaa ohjelmia tietokoneelleen.


Pääalueella näytetään kategoriat ja niiden tällä hetkellä valokeilassa olevat ohjemat. Kategorian sisältä katseltaessa nähdään yksinkertainen valikoima ohjelmia.


Ohjelmaa napsauttamalla päästään tarkastelemaan ohjelmaa tarkemmin ja jopa asentamaan haluttu ohjelma.


Store on tällä hetkellä täynnä maksuttomia sovelluksia, mutta maksullisiakin löytyy. Maksullisten määrä varmasti kasvaa käyttöjärjestelmän varsinaisen julkaisun jälkeen.

Video

Video on videosoitin, joka osaa soitaa tietokoneelle tallennettuja videoita ja jonka kautta voi myös vuokrata ja ostaa elokuvia.


Tarjonta on Suomessa heikompi kuin maailmalla, mutta paranemaan päin. Varsinaista arvostelua en tästä ohjelmasta tee ainakaan vielä.

Explorer

Uusittu resurssienhallinta saa pisteet.


Selkeä, nätti ja toimiva. Office 2007:stä tuttu välilehtikäyttöliittymä on aina ollut mielestäni toimiva tapa tehdä asioita ja se pelaa hyvin myös resurssienhallinnassa. Yläkansion avaava nappi on myös tehnyt paluun. Muuten resurssienhallinta on Windows 7:stä tuttu. Metron puolella ei ole minkäänlaista tiedostonhallintaa.

Task Manager

Task Manager on onnistuneimmin uusittu osa Windows 8:aa. Tehtävänhallinnan saa vanhaan tapaan auki Ctrl+Alt+Deleten alta valikoimalla tai suoraan Ctrl+Shift+Esc komennolla.






Aluksi Task Manager näyttää yksinkertaiselta ja sitä onkin. Valitse ohjelma ja komenna End Task jolloin ohjelma kuoletetaan. Varsinainen hienous löytyy More Details-komennon alta.


Tätä kautta näemme tarkemmat yksityiskohdat käynnissä olevista prosesseista, mutta myös muuta.

Performance-alue näyttää suorituskyvyn seurannan.


Statistiikka näytetään myös eri alueilta, esimerkiksi levynkäytön tai verkkoyhteyksien kohdalta. Kaikki näytetään myös graafeina, mikä tekee hahmottamisesta helpompaa.

App History näyttää spesifien ohjelmien käyttämät resurssit, mutta ei vain tämänhetkisiä, vaan yhteensä paljonko ohjelma on rohmunnut.


Tämän kuvittelisi olevan näppärä tunnistamaan ohjelmia jotka ajottain haluavat pistää tietokoneen polvilleen.

Startup on oikeasti varsinainen helmi ja ehkä paras yksittäinen uusi toiminto koko käyttöjärjestelmässä.


Tämä alue nimittäin näyttää mitä ohjelmia käynnistetään tietokoneen käynnistyessä ja mikä on niiden vaikutus käynnistysaikaan. Esimerkiksi ylläolevasta kuvankaappauksesta näen heti alusta, että itselleni hieman tarpeeton AcroTray näyttäisi vaikuttavan käynnistysaikaan voimakkaasti. Voin valita sen ja napsauttaa alhaalta Disable estääkseni sitä käynnistymästä automaattisesti tietokonetta käynnistettäessä. Käynnistymistä ei siis täydy määrittää välttämättä msconfigia käyttäen, tosin sekin on yhä olemassa.

Loput Task Managerin alueista. Users näyttää käyttäjäkohtaisesti käytetyt resurssit. Details yksityiskohtaisen näkymän ajossa oleviin ohjelmiin. Services näyttää käynnissä olevat palvelut.


 

Jatka seuraavaan: Mielipide

Kommentit